Vrajitoarele noptii, vulturii lui Stalin de pe Frontul de Est - Documentar

Sambata, 06 Decembrie 2014, ora 17:35
9768 citiri
Vrajitoarele noptii, vulturii lui Stalin de pe Frontul de Est - Documentar

Intotdeauna veneau odata cu lasarea intunericului. Semanau teroare in liniile germane si lasau in urma lor numai distrugere. In timpul celor mai brutale batalii de pe Frontul de Est, femeile curajoase ale Regimentului 588 de Bombardament se napusteau noapte de noapte cu biplanele lor invechite impotriva germanilor mult mai bine pregatiti si echipati, care au inceput sa le numeasca pe aceste aviatoare neinfricate "vrajitoarele noptii."

In vara lui 1941, in urma victoriilor naziste, Marina Raskova, una dintre cele mai celebre aviatoare ale Uniunii Sovietice, a pledat in fata lui Stalin sa permita formarea a trei regimente din cele mai bune femei pilot ale tarii. In urma eforturilor ei a fost pusa la punct o campanie de recrutare la care au raspuns femei din cele mai indepartate colturi ale Uniunii Sovietice. Dintre cele trei unitati noi infiintate, Regimentul 588 a devenit cel mai cunoscut, fiind alcatuit in intregime din femei, de la piloti pana la mecanici.

Instruite pentru misiuni de bombardament pe timp de noapte, aviatoarele pilotau biplane din lemn intr-atat de fragile incat daca ar fi zburat ziua n-ar fi avut nici o sansa impotriva antiaerienelor si pilotilor de vanatoare germani. Chiar daca s-au dovedit versatile, echipajele nu se puteau parasuta, din cauza altitudinii mici la care operau, orice lovitura putandu-se dovedi fatala pentru ele.

Lupte pe viata si pe moarte

Misiunile lor incepeau odata cu lasarea serii si bombardau pozitiile inamice de-a lungul intregii nopti. Pana in zorii diminetii germanii nu puteau inchide un ochi temandu-se ca pot fi atacati oricand, iar reflectoarele lor luminau cerul incontinuu.

De multe ori aviatoarele opreau motoarele deasupra tintei, isi lansau bombele si apoi incercau sa scape inainte ca germanii sa poata reactiona. O alta tactica era ca ele sa mearga in grupuri de cate trei si in timp ce doua distrageau atentia germanilor, o a treia ii ataca cand se asteptau mai putin.

Mai ales iernile ii puneau la incercare pentru ca atunci misiunile de bombardament se intindeau de-a lungul noptilor extrem de lungi, fiind o provocare si pentru aviatoarele sovietice, impinse pana aproape de epuizare totala.

Eroinele Uniunii Sovietice

Pierderile in randurile lor au fost substantiale de-a lungul razboiului, precum a fost si impactul psihologic. Hartuirile constante din timpul noptii i-au facut pe germani sa le numeasca pe aceste aviatoare temerare "vrajitoarele noptii", Inaltul Comandament German promitand oricui va dobori una dintre ele Crucea de Fier.

Pana la incheierea razboiului aviatoarele regimentului zburasera in jur de 24.000 de misiuni, lansand peste 3.000 de tone de bombe deasupra pozitiilor germane. Douazeci si trei dintre ele au fost declarate Erou al Uniunii Sovietice, regimentul lor fiind totodata una dintre cele mai decorate unitati militare ale razboiului.

Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....