Waterloo, prabusirea unui geniu militar dupa ce a incercat si ultima sa sansa

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 13:48
25488 citiri
Waterloo, prabusirea unui geniu militar dupa ce a incercat si ultima sa sansa
Foto: Historia

In ziua de 18 iunie 1815, cu 199 de ani in urma, se consuma langa localitatea Waterloo, situata la 18 km de Bruxelles, soarta unui imperiu care indraznise sa infrunte ostentativ toate celelalte imperii ale Europei.

Dezastrul se cunoaste, dar specialistii militari, istoricii si memorialistii inca si astazi se mai intreaba daca ar fi avut Napoleon Bonaparte vreo sansa, cat de mica, sa castige in fata unor forte net superioare iar, in cazul cand n-ar fi avut, cum de s-a lansat acest cunoscator al artei militare intr-o lupta disproportionata, aproape sinucigasa.

Ce spun memorialistii

Pentru E. V. Tarle, Napoleon nu fusese in toata viata sa decat un simplu jucator la cacealma, care reusise sa-si ingenuncheze adversarii, atacandu-i rand pe rand, unul dupa altul. Ei erau slabi, pentru ca au cedat, nu el geniu. Ca dovada, Alexandru I al Rusiei a rezistat, n-a pregetat sa-si parjoleasca tara, dar l-a gonit din ea pe "Uzurpator".

Pentru Emil Ludwig, Napoleon a fost un geniu. Ca toate geniile, era gata sa incerce oricand imposibilul, pe care uneori ii si reusea. Caci ce altceva decat provocarea imposibilului a fost stralucita izbanda de la Austerlitz (azi Slavkov u Brna, Moravia), cand a umilit de unul singur o cogeamitea coalitie ruso-austriaca? Nu era normal ca, stiind cum s-a acoperit de lauri in fata coalitiei de la Austerlitz, sa incerce gloria si la Waterloo?

Pentru subtilul si fascinantul Stefan Zweig insa, Napoleon era o impletire a geniului, cu viziunea strategica si cu norocul, care iti poate fi oricand favorabil si oricand dimpotriva. Daca la Austerlitz soarele diminetii a risipit ceata care-l camuflase pe dusman pana atunci, la Waterloo ploaia facuse campul numai noroi, imobilizand cavaleria in smarcuri, facand imposibila deplasarea tunurilor si ingrozind infanteria, trimisa sa lupte uda pana la piele.

Dar nu aici a fost marele nenoroc al imparatului. Nenorocul lui a fost ca, vazand in zare cum se apropie de dupa deal o uriasa armata, fusese convins ca erau rezervele sale, comandate de generalul Grouchy si, numai cand ostile s-au apropiat, a inceput sa distinga uniformele prusace. Era batranul Blucher, sosit sa-l ajute pe englezul Wellington, contra lui.

Tradare?

Grouchy nici nu plecase din arealul sau de asteptare. Unii spun ca n-ar fi ajuns la el curierul cu mesajul imparatului, altii se mira cum de ar fi plecat un singur curier cu asemenea mesaj crucial, iar altii ca cei apopiati i-ar fi atras atentia lui Grouchy ca aud tunurile si ca deci a inceput batalia, iar generalul ar fi raspuns ca el fara ordin nu se misca din bivuac.

Sa fi fost tradat Napoleon de generalul sau? Nu se exclude varianta, pentru ca, imediat dupa plecare imparatului, Grouchy a fost umplut cu onoruri de noul rege Ludovic al XVIII-lea, pe care l-a servit credincios pana la moarte.

Intr-un fel sau in altul, roata norocului incepea sa se intoarca. Dar imparatul daduse deja ordinul de lupta, anticipand atacul, conform obiceiului sau. Stia ca, cine fura startul are un avantaj.

Avantaj mic de tot. In timp ce Wellington actiona frontal, francezii s-au vazut atacati din coasta de catre armata prusacului Blucher, creindu-se o deruta indescriptibila.

Garda moare, dar nu se preda!

Oameni, cai, tunuri si care inotau in noroiul cleios. Imparatul a scos si ultima sa rezerva, garda imperiala, lansata in lupta cu sloganul ramas antologic "garda moare, dar nu se preda!".

Dar garda murea singura. Ceilalti facusera deja stanga-mprejur, cu propriul lor slogan, ramas si el la fel de antologic: "Sauve qui peut!", adica "scapa cine poate!".

Mult mai tarziu, proscris pe insula Sfanta Elena, Napoleon Bonaparte ii va dicta memoriile secretarului sau Las Cases, care l-a insotit in exil. Inca mai era convins ca, luand dusmanii rand pe rand, l-ar fi invins mai intai pe Wellington, iar rezervele importante ale lui Grouchy care urmau sa vina ulterior, ar fi fost destule, ca sa-i invinga si pe prusaci.

A murit convins ca la Waterloo el, imparatul, a fost la un pas de victorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Napoleon Bonaparte imparat francez, #Waterloo lupta, #Austerlitz victorie , #documentar