Ziare.com

Zilele rebeliunii legionare - Dosarele istoriei

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 09:55

   

Zilele rebeliunii legionare - Dosarele istoriei
Violentele rebeliunii legionare, acest razboi civil la scara mica desfasurat in Romania anului 1941, in urma cu exact 70 de ani, au fost soldate cu 374 de morti, dintre care 228 de evrei.

Intre 21 si 23 ianuarie 1941, conflictul latent dintre seful statului de atunci, generalul Ion Antonescu, si vicepresedintele Consiliului de Ministri, Horia Sima, a atins cota de apogeu.

Conditiile erau create din toamna anului anterior, cand, in data de 27 noiembrie 1940, Nicolae Iorga si Virgil Madgearu fusesera asasinati de Miscarea Legionara. Generalul Antonescu avusese o reactie prompta si virulenta fata de cele doua grave evenimente.

Premise

Ion Antonescu a avut un rol crucial in abdicarea regelui Carol al II-lea, din 6 septembrie 1940. Desi fusese sprijinit in acest demers de marcantii lideri Bratianu si Maniu, sefii partidelor Liberal, respectiv Taranesc, nu au dat curs solicitarilor de a participa la guvernare. Singura organizatie politica dispusa de a forma noua putere s-a numit Miscarea Legionara, condusa de Horia Sima.

Prin inchegarea unui executiv preponderent militar, alaturi de formatiunea de extrema dreapta, se constituia Statul National Legionar.

Divergentele de opinie, in ceea ce privea maniera de conducere a tarii, erau tot mai evidente. In vreme ce generalul Antonescu vedea o natiune in care ordinea si legalitatea sa fie pe deplin respectate, Horia Sima urmarea trasaturile unui stat lipsit de toate structurile democratice. Marturie sta si faptul ca, in 1940, legionarii au omorat 64 de fosti demnitari, incarcerati la Jilava.

Evenimentul

Declansarea loviturii de stat, de catre organizatia nationalista creata in 1927, de Corneliu Zelea Codreanu, a avut loc drept urmare a asasinarii la Bucuresti a unui ofiter german, maiorul Doring.

Seful statului i-a cerut ministrului de Interne, Petrovicescu, un apropiat al legionarilor, sa-i descopere si sa-i aresteze pe vinovati.

Intrucat acesta nu a reusit sa indeplineasca misiunea, a fost destituit, impreuna cu seful Sigurantei, Ghica.

Riposta a venit prin ocuparea de catre legionari a cladirilor in care isi aveau sediile Ministerul de Interne si Siguranta Statului. Au urmat edificiile Postei, Telefoanelor si altor institutii de importanta majora.

S-au inregistrat numeroase victime, cazand sub gloante militari, rebeli legionari, civili.

In cele din urma, trupele generalului Steflea au infrant rezistenta formatiunii conduse de Sima. La 23 ianuarie 1941, Miscarea Legionara a fost inlaturata de la putere si interzisa. Multi dintre membrii sai au ajuns in inchisori, iar altii s-au refugiat in Germania.

Post factum

In data de 24 august 1944, Horia Sima a anuntat, din exil, constituirea unui Guvern National Roman, cu sediul la Viena, care isi propunea sa continue lupta, alaturi de Germania, impotriva noilor oficialitati romane si a Armatei Rosii.

Dupa ocuparea Romaniei de catre sovietici, unii legionari au aderat la PCR sau alte partide. Multi s-au angajat in miscarea de rezistenta, pana in 1956, cand aceasta a fost lichidata. Horia Sima a murit in 1993.

Miscarea Legionara a fost una din putinele grupari de factura fascista din Europa necondamnate in procesul de la Nurnberg.

Despre aceasta formatiune, fara program politic oficial, istoricul Neagu Djuvara afirma: "Miscarea Legionara nu a fost o copie a nazismului sau fascismului. A fost o miscare autohtona, nascuta din grupari studentesti anticomuniste".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10950 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
54 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

super foto de final!

fotografia ne arata locul unde sunt destinati sa stea evreii in mersul lejer si detasat al societatii.

 

Si atunci, tot Armata a salvat situatia si scos tara din haos.

Ar trebui inventariat de cate ori au salvat militarii tara si poporul in Secolul XX. Tocmai de aceea are si populatia incredere totala in bravii militari romani! Glorie Armatei Romane! Traiasca Romania!

 

Traitzi, tov.colonel !

Traitzi tov. colonel,am inteles, armata romana a salvat natia chiar si cand timp de 45 de ani a servit PCR si comunismul ! Mai tov. colonel, sa ne pacaliti atata vreme ca sa va credem "telectual" si dv. sunteti "melitar" ? Parintii mei mi-au spus ca inainte de 45, in randurile ofiterilor armatei romane nu intrau orice opincari ori derbedei si zic eu armata lui Antonescu a fost un pic diferita de cea a lui Leontin Salajan si Milea ?

O sa dau citeva biografii reale de ofiteri

ALDEA, Aurel E.
General de divizie, născut pe 28 martie 1887 la Slatina, judetul Olt, fost ministru de Interne (23.08-2.11.1944). S-a alăturat planului regal de scoatere a Romaniei din război, iar după 6 martie 1945 a fost trecut in rezervă de regimul comunist. După declararea grevei regale, din august 1945 pană in martie 1946, s-a preocupat de găsirea unui adăpost sigur pentru rege si a luat legătura cu organizatia "Haiducii lui Avram Iancu“, condusă de Gavrilă Olteanu. Dat in vileag de D. Steantă, a fost arestat pe 27 mai 1946, fiind condamnat pe 19 noiembrie 1946 la muncă silnică pe viată (de fostul lui coleg de la Ţcoala de ofiteri de artilerie, Vasile Atanasiu) in procesul "Sumanele negre“. A fost considerat conducător al miscării de rezistentă. A murit in temnita din Aiud, pe 17 octombrie 1949.

Continui biografiile

ALEXIU.
General. Comandantul Diviziei a 18-a. A fost arestat in 1954.
ALMĂJAN, Ion.
General. A trecut, condamnat, prin inchisoarea din Jilava.
ANTOHIE, Constantin S.
General din Bucuresti. A murit la Aiud.
ANTON, Constantin St.
General de brigadă, născut pe 22 mai 1894, sef de Stat Major al Inspectoratului General al Jandarmeriei, sef al Inspectoratului General - numit pe 23 august 1944. A fost inchis, iar după eliberare, in 1959, i s-a acordat o pensie de merit pentru participarea la evenimentele din 1944.
ANTON, Marin.
General de aviatie, născut in 1898, participant la ambele războaie mondiale, a condus mai multe scoli de ofiteri de aviatie, cavalerie, artilerie si Scoala Superioară de Război. Pe front a fost sef de Stat Major al Corpului Aerian in lupta pentru recucerirea Basarabiei si Bucovinei de Nord. După 23 august 1944 a condus apărarea capitalei in fata amenintării germane. In 1948 a fost condamnat de comunisti la 20 de ani de muncă silnică, din care a executat 16 ani, pană in 1964.
ARBORE, Ion P.
General de brigadă, născut pe 23 februarie 1892 la Cucuteni, judetul Iasi, numit pe 14 iulie 1943 subsecretar de stat pentru aprovizionarea populatiei si armatei, seful Statului Major al Armatei a III-a. A fost arestat in 1946 si condamnat la muncă silnică pe viată, fiind inchis in penitenciarele din Jilava, Aiud si Văcăresti, unde a murit pe 25 decembrie 1954.

Continui biografiile de ofiteri si familiile lor

ARJOCEANU, Ciresica.
Din Targu Jiu (văduva avocatului Arjoceanu, căsătorită cu generalul Alexandru Tătărăscu). A stat in stare de arest de la 11 aprilie 1952 pană la 14 aprilie 1954 (in 1954 generalul a murit la Sighet).
AVRAMESCU, Adela.
Sotia generalului Gheorghe Avramescu (asasinat de sovietici in martie 1945). A fost arestată in Muntii Tatra pe 2 martie 1945 si dusă in Siberia la muncă fortată, de unde s-a inapoiat abia in primăvara lui 1956, grav bolnavă.
AVRAMESCU, Gheorghe.
General, născut pe 26 ianuarie 1884 la Botosani, erou din primul război mondial, care a fost comandant al Crimeii si ulterior comandant general al Armatei a IV-a. A participat la eliberarea Transilvaniei de Nord si a Cehoslovaciei, remarcandu-se printr-o comportare umană fată de populatia civilă. Pe 3 martie 1945 a fost arestat (impreună cu sotia, fiica si alti ofiteri) in Muntii Tatra, de un grup de ofiteri sovietici si a murit asasinat, in apropierea orăselului Iasbereny (centru metalurgic de pe raul Zagyva).
AVRAMESCU, Felicia.
Fiica generalului Gheorghe Avramescu, căsătorită Sturza (sotul ei a fugit de pe frontul din Cehoslovacia la nemti). A fost asasinată de N.K.V.D. pe 6 martie 1945 la Divin, unde se afla comandamentul sovietic, care a declarat că s-a spanzurat.
BALOSIN, Gheorghe I.
General, născut in 1896. A fost arestat in 1948 si a murit la Securitate, in timpul anchetei.
BARBU, Vasile.
General de divizie, care a participat la luptele pentru intregirea neamului din 1916-1918 si a asigurat paza Marii Adunări de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, colaborator permanent si devotat al lui Iuliu Maniu. A fost arestat de comunisti in 1948, inchis si trimis cu domiciliu obligatoriu in Bărăgan, pană in 1964. A murit in 1978.
BARBU, Zeno V.
Fiul generalului Vasile Barbu, maior magistrat in Bucuresti. A fost condamnat in procesul inscenat generalului Oncică si inchis pe la Jilava, Aiud si Minele de plumb, unde s-a imbolnăvit de silicoză, boală care i-a cauzat moartea in 1979.
BAROZZI, Gheorghe.
General. In 25 septembrie 1946, Parchetul General a recomandat clasarea dosarului in legătură cu evenimentele din 29 iunie 1941, in care se incerca implicarea sa. A fost arestat in 1947 si anchetat la Ministerul de Interne in legătură cu activitatea organizatiei veteranilor de război din primul război mondial.
BĂDULESCU, Florea.
General de divizie, fost sef de Stat Major. A trecut, condamnat, pe la Jilava si Aiud.

De ce ma intereseaza?

Pentru ca am avut vecini de care am auzit. Poate il voi gasi si pe tata la capitani.
Am inceput cu generalii, si am ajuns abia la litera B.
Si nu au fost doar ofiteri, ci si soldati, preoti ortodocsi si catolici, martori ai lui Iehova, baptisti, adventisti, penticostali, rabini, muftii, calugarite, doctori, avocati, ingineri, tarani care au refuzat colectivizarea, partizani...

@strange: Ar trebui inventariat de cate ori au salvat militarii tara si poporul in Secolul XX

Pentru armata romana au fost 2 momente importante in sec 20:
- Primul razboi mondial cind armata romana a demonstrat incompetenta absoluta si eventual s-a predat ca la Bucuresti :)
- Al doilea razboi mondial care s-a terminat cu comunism dupa un lung sir de infringeri si fapte rusinoase (Odessa anyone?).

Cind si pe cine a salvat armata romana?

inventar

sa nu mai fie nevoie de vreun inventar sinistru. Sper ca aramata romana sa nu mai fie prezenta pe niciun teatru de razboi al lumii.

Mărturii

De unde ați scos numărul de 228 evrei uciși ? Necontenita exagerare a numărului evreilor uciși...
Ziarul Universal din acele zile menționa numărul de 121 evrei uciși in perioada micului război civil din ianuarie 1941. Chiar și Wikipedia iudaică menține acest număr : "S-au numărat 120 de cadavre de evrei și incă 5 evrei au fost dați dispăruți (se presupune că și ei au murit)." Bineințeles, continuă cu "perle" de genul evrei veniți la rude in București, uciși și nenumărați. (?!?) Tertipurile lor sunt ingrozitoare !!
Și acum mărturia 1 : evrei din zona Dudești-Goldfaden au fost asasinați de vecinii țigani care au profitat de haosul rebeliunii pentru a-și regla conturile cu cei care-i jecmăneau, dar și pentru a-și practica meseria strămoșească : furtul. Li s-au tăiat beregățile și au fost aruncați in canale. Sunt numărați ca fiind uciși de legionari.
Mărturia 2 : Așa zisul Pogrom de la Abator a fost pus la cale de Serviciile Secrete Britanice de comun acord cu Eugen Cristescu și Ion Antonescu pentru a denigra Legiunea. Cadavrele de la abator au fost ADUSE, conform mărturiilor angajaților, și "prezentate" acolo. Nici in urma anchetei bolșevicilor postbelici NU s-a putut DOVEDI vinovăția Legiunii ! NICI Nuremberg-ul NU a putut DOVEDI vreo vinovăție a Legiunii ! Mitul acelui "pogrom" este intreținut de evrei, "maeștrii minciunii", cum ii numea Schopenhauer.
@tr2006 - Odessa, Holocaust : lumea iudaică ne menționează aceste nume, dar NICIODATĂ nu ne spune DE CE !! Iată DE CE Odessa : evreii locali au pătruns in clădirea Comandamentului Armatei Romane unde au pus bombe ce au ucis ofițeri romani (oare de ce noi nu UMFLĂM niciodată numărul lor de la an la an ?). Veți spune că așa-i la război, localnicii trebuie să atace invadatorul. Foarte bine ! Dar și represaliile fac parte tot din capitolul RĂZBOI, măi nea Ițic. De ce este "rușinos" doar pentru armata romană, nu și pentru evreimea civilă din Odessa ? Și apoi "măi, dragă", de ce nu-ți vezi tu de RUȘINEA crimelor armatei israeliene și te uiți peste gard in ograda noastră ? Cand ne vei scrie despre genocidul cotidian contra poporului palestinian ? Sau poate dorești să ne scrii despre cei 891.500 romani anticomuniști UCIȘI de evrei intre 1948-1965 ? Nu vrei ? Hai, duceți-vă unde a ințărcat Mutu' iapa și sălășuiește Nefartatul ! Jos comuniștii !

Conform cu realitatea

Cifra exacta a evreilor ucisi in timpul rebeliunii este 118. Asa reiese din mai multe documente ale vremii.

@kanata

Poti sa incepi de aici cercetarea despre masacrele de la Odessa:

http://en.wikipedia.org/wiki/1941_Odessa_massacre

http://web.archive.org/web/20060409144308/http://www.ushmm.org/research/center/presentations/programs/presentations/2005-03-10/pdf/english/chapter_05.pdf

Pentru un amator de istorie este suficient.

Sa fie clar, acesta nu a fost singura fapta rusinoasa facuta de viteaza armata romana in al doilea razboi mondial. Bineinteles, fapte rusinoase au fost de ambele parti, dar ca roman, sint mai preocupat de problemele noastre, ale romanilor. Repet intrebarea de mai sus:

Cind si pe cine a salvat armata romana?

De cate ori?

"Cinste"?!?!?! ce este aia?Poate ca daca mureau in perioada anilor 1000 - 1914 meritau cinste si onoare. Dar din pacate dupa 1914 multi au murit pentru niste interese meschine ale unor oameni ce sufera de boli mintale si vor sa fie conducatorii lumii, oameni care desi nu sunt asta, se cred a fi ceea ce isi doresc. Cum au murit soldatii in al 2 lea razboi mondial? Ca niste tradatori de alianta? Cum au murit la revolutie? Ca niste miei sacrificati de Paste, pentru interesele si celebrele lor expresii: Iliescu("vin mosierii!"), Roman, Nastase("sa-mi numarati ouale!","matusa tamara!"), Basescu si Tariceanu ("sa traiti bine!"), PSDR, PDSR, PD, PNL, PC, PRM, UDMR. Pentru asta au murit, insa au fost mintiti si manipulati in asa fel incat sa creada ca au murit pentru tara. Cinstea o merita Glad, Menumorut, Gelu Romanul, Bogdan si Dragos Voda, Stefan cel Mare, Basarab , Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Brancovenii, Mihai Viteazu, Al.I. CUZA!, CAROL Intai, si armata condusa de ei. Acestia merita cinstiti. Ei au fost pe campul de lupta si au murit pt.neam, tara, onoare, demnitate limba si cultura, pe cand ultimii conducatori s-au ascuns in buncare de frica. Acum armata Romaniei (aproape spre disparitie), moare pt. razboaiele altora.

Cand e vorba de istoria povestita de cei interesati niciodata nu este redata exact:-)

Despre legionari s-au spus tot felul de povesti care de care mai oribila. Totdeauna, cand vine vorba de Antonescu, legionari, se dau cifre de evrei morti, victime vesnice. Niciodata cifre de patrioti romani ucisi de comunisti. Totdeauna scribii au spus ca "unii legionari au aderat la PCR"... ramane de vazut cine erau legionarii aia si de ce au intrat in PCR. Cei care au fost cu adevarat legionari si care au luptat impotriva comunismului niciodata n-ar fi intrat in PCR.

 

"Capitane nu fi trist, Garda merge inainte, prin partidul comunist " - Pastorel

Nu mai "ramane de vazut " nimic. Legionarii tai au intrat masiv in partidul comunist dupa razboi din oportunism politic sau pur si simplu de dobitoci, pentru ca majoritatea erau de la tara, needucati si fara habar de vreo politica. Studentimea legionara interbelica inspirata de Nae Ionescu si alti descreierati cu shtaif se transformase de mult in altceva sau era in puscarie sau exil.
Nu contesta nimeni existenta crimelor comunistilor care probabil au fost mai multe si mai organizate, dar de aici si pana la ai face eroi si patrioti pe legionari e cale lunga. Problema ta e ca ti se pare ca un evreu e o victima mai "legitima" decat un "patriot"

kronkstein, chiar ma intrebam cat intarzii cu "replica"...mai pe seara trebuie sa apara si naef si tr2006:-)))

Pana si la un comentariu neutru ca cel cu doi sori, ma ataci si ma punctezi cu 1:-))
Te inteleg, multa ura adunata datorita complexului etnic:-)

@westrop: Prezent!

Ti-am dat una...

@tr2006 : La loc comanda !

Eu iți dau mai multe. Atatea cate meriți !
Voi chiar nu aveți altceva de făcut decat să regurgitați venin și minciuni pe toate forumurile ?

@kanata: N-a fost nici o minciuna, chiar i-am dat una.

La fel ti-am dat si tie si celorlalti membri ai cuibusorului de nebuni(i).

@Westrop - ramane de vazut cine erau legionarii aia si de ce au intrat in PCR

hai sa dam nume de legionari intrati in PCR si securitate:
Nicolae Doicaru - mare sef in Directia de Informatii Externe. Tortionar notoriu care a trimis la moarte la canal numerosi lideri ai partidelor istorice. Tortionar notoriu.
Nicolae Plesita - tortionar notoiu legaturi stranse cu legionarii apoi a intrat in DIE. Si astia sunt varfurile, dar multi legionari intrati in securitate au ramas la gradul de batausi si normal istoria ne le-a retinut numele.
Importanta parte a comunitatii romane din Canada este reprezentata de legionari.
Deci nu ramane nimic de vazut - ramane doar ca adevarul sa fie spus. Si ramane ca adevarul despre metodele neo-legionare al actualei puterii sa fie dezvaluite.
Dupa cum spune articolul: "Horia Sima urmarea trasaturile unui stat lipsit de toate structurile democratice". Pai nu acelasi lucru il face si Piticul porno-Sticla acum? Cum se explica toate legile care nu se mai discuta in parlament, cum se explica eliminarea senatului, existenta a opt servicii de securitate sub comanda unui singur om, acapararea de catre presedinte a tuturor parghiilor puterii?
Dar legaturile dintre legionari si comunisti sunt mult mai vechi decat 1945. Ele au inceput in momentul in care sub conducerea lui Horia SIma comunistii au inceput sa intre in miscarea legionara. Daca pe timpul lui Codreanu miscarea legionara avea cateva mii de membri in timpul lui Horia Sima miscarea legionara ajunsese la sute de mii. Se si spunea ca miscarea legionara este precum pepenele verde. Verde pe dinafara si rosu pe dinnauntru. Dar tu nu ai de unde sa stii lucrurile astea fiind educat dupa istoria comunista

"Dar tu nu ai de unde sa stii lucrurile astea fiind educat dupa istoria comunista"

Ia-uite dom´le, stii cum am fost eu educat:-)))
Tot ce mi s-a spus in scoala, cel putin in materie de istorie, este egal cu zero, in casa, tata si bunicul imi spuneau adevarul, ma indemnau sa citesc (multe carti interzise de comunisti unde era istoria adevarata).
Ceea ce am spus eu, este ca un legionar convins de ideologia legionara, un patriot si anti-comunist convins, niciodata nu ar fi/a intrat in PCR. Ca au fost si criminali, marediasi, lichele, care au intrat in PCR, bineinteles. Am spus si repet, nimeni din familia mea nu a fost membru PCR, tot dispretul pentru comunisti si securisti.

Nea Marine o bashishi !

Tataie, traiesc de 30 de ani in Canada si pot sa-ti spun ca in afara de cateva zeci de batranei din zona Hamilton si Kitchener, aproape toti din cei peste 100.000 de canadieni de origine romana nu sunt legionari.In Montreal, traiesc aproximativ 45.000 de romani, majoritatea sunt veniti dupa 1989, nu au nimic in comun cu legionarii !!! In ceea ce priveste intrarea unor legionari in partidul comunist, acest lucru s-a facut dupa ce Dej a intors spatele rusilor. Horia Patrascu, secretarul miscarii legionare aflat in tara a facut o intelegere cu Dej prin care legionarii puteau intra in PMR. Acest compriomis a fost facut si de o parte si de cealalata gratie orientarii noi nationaliste a comunistilor romani care voiau indepartarea de Moscova si crearea unui comunism de tip nationalist (reusit in cele din urma de Ceausescu).

Si unde citeai istoria adevarata Waxtrop, in "Carticica sefului de cuib" ?

Vorba ta mai deunazi, "Traiasca Legiunea".

Manifestul Comunist ?

Este cumva adevărată cea a Partidului Comunist de la Hannah Robinsohn Pauker și Max Goldstein citire ?
Te asigur că NICIODATĂ vreun "stein" nu va scrie ceva adevărat, ci doar MINCIUNĂ, căci așa zice Talmudul, "măi dragă" ! Termenul "adevăr" lipsește din vocabularul ebraic. Cat despre ințelesul său...cand vor seca Iordanul și Marea de Sare ! Luați de invățați din Cărticica de Cuib, poate, poate, vă veți LUMINA in loc de Illuminati !
Pentru cei care nu știu : "Max Goldstein a fost primul care a făcut un atentat comunist in Romania." 8 decembrie 1920 (Primul atentat cu bomba din Senatul Romaniei : http://ro.altermedia.info/politica/cine-sunt-adevaratii-criminali-primul-atentat-cu-bomba-din-romania-a-fost-evreiesc_22084.html)

....si oameni nevinovati

Tatal meu a cunoscut ororile inchisorilor comuniste, din postura de detinut politic.Desi n-a facut niciun minut de politica, pentru ca a fost ofiter al Politiei Regale secaturile comuniste l-au arestat si trimis in puscarie.In plus bunurile confiscate de sarantocii militieni,nou-veniti la putere.

Intrebare pentru zombi

Daca la data respectiva era un guvern legionar, cum ar fi putut sa faca "rebeliune" contra lor insile?

 

"povesti care de care mai oribila" (sic !)

Pai sa-i smulgi barba lui Iorga inainte sa-l asasinezi, sa-i ucizi pe Madgearu, Armand Constantinescu, Duca, Gavrila Marinescu, s.a., pentru tine o fi vreo veselie.

"Niciodata cifre de patrioti romani ucisi de comunisti" - pai Westrop draga, articolul e despre rebeliunea legionara !
Si eu ma-ntreb de ce Mladinoiu n-a suflat vorba de crimele din Rwanda.

 

Precizare !

Domnule e vorba de primul ministru Armand Calinescu,nicidecum Constantinescu. Asasinarea acestuia a fost razbunarea asasinarii lui Codreanu si a decemvirilor in padurea de la Tancabesti in 1938, la ordinul lui Carol zis Caraiman si cu colaborarea intima a lui Calinescu. Daca nu stii, legionarii au fost urcati intr-un furgon de catre jandarmi sub pretextul ca sunt transpirtati la Jilava. La Tancabesti, au fost sugrumati de catre jandarmi si li s-a tras cate un glont in spate ca sa se spuna ca au vrut sa fuga.Si ca sa mai stii ceva, cei ce l-au asasinat pe Calinescu s-au predat au pus armele la pamant si cu toatea acestea au fost executati sumar (FARA PROCES). Cand au facut magarii le-au facut groase dar uneori si lor li s-au facut niste nedreptati care nu puteau decat sa-i inraiasca(exemplele pe care ti le-am dat). Remarcile mele, nu trebuie in schimb sa ne impiedice sa mai "taiem cate o sarma". (asa la distantza). S-auzim numai de bine si numai de cele adevarate si obiective !

Sarmele sunt sfinte ! Le vom taia mereu.

Bineinteles Calinescu, merci pentru indreptare.

Intrebarea cu oul sau gaina nu ne poate totusi impiedica sa constatam grozaviile din epoca.
(Manciu, Stelescu si Duca fusesera deja asasinati). Nici sa aplaudam doar o parte a baricadei. Toate cele bune.

Domnule Neutru. Data de 21 septembrie 1939 a asasinarii lui Armand Calinescu

Ar putea sugera si faptul ca in 17 septembrie 1939 Polonia era atacata de Uniunea Sovietica, iar trupele poloneze, guvernul si tezaurul polonez au trecut prin Romania neutra spre Galati, si apoi spre Anglia.
Carol al II lea nu avea alta solutie de a pastra Romania Mare primita mostenire de la taica-su decit sa se tina departe si de bolsevici, si de fascisti. In iunie 1940, aliatul traditional Franta a cazut, si abia atunci rusii au avut curajul sa cotropeasca Basarabia.
Ceea ce ma deranjeaza pe mine este ca aviatorii eroi incepind cu Bizu Cantacuzino, fratii Agarici, capitanul escadrilei IAR Pantazi sint neglijati de istoria comunista intrucit ar fi fost legionari in tinerete.
Nici o vorba despre rezistenta anticomunista din munti care a fost stopata abia in 1962, iar nu in 1958. Astfel, in 1964 Gheorghiu Dej sau cine era la ciolan a dat ordin de amnistie (decret 411)a tuturor celor care nu au fost impuscati sau otraviti pina atunci

@ Naef

Ceea ce pot eu sa replic la ultima remarca a dumitale este ca Manciu(prefectul de Iasi) a fost impuscat de Codreanu iar Codreanu a fost achitat (mise pare ca procesul a avut loc la Turnu-Severin),tribunalul considerand ca era vorba de legitima aparare. Tin as mentionez ca justitia de atunci nu era controlata de legionari ! Stelescu a fost omul care a tradat si care pentru "arginti" trebuia sa-l asasineze pe Codreanu. Se pare ca a fost colaborator al lui Moruzov ,seful Sigurantei.In ceea ce-l priveste pe Duca, acesta a fost asasinat pe peronul garii din Sinaia p.t faptul ca legionarii s-au considerat persecutati de el pe vremea cand ocupa postul de Ministru al Internelor. As vrea insa sa cunosc opinia dumitale sincera privind faptul ca regele Carol a schimbat legea in ceea ce priveste varsta pentru a putea vota. Aceasta a fost urcata la 30 de ani,in scopul EVIDENT de a impiedica accesul la urne al tineretului care era baza electorala a legionarilor. In aceste conditii, deci in conditiile in care dreptul democratic de a schimba guvernul iti este blocat in mod abusiz,eu zic ca solutia este lupta armata si violenta poate fi explicata (daca nu si justificata).

@Neutru

Schimbarea unei legi electorale nu constituie o circumstanta atenuanta pentru asasinate.

vremuri tulburi

lupta pentru putere, intr-un climat politic nestatornic, nu poate duce decat la drame.

Fotografia de la sfirsitul articolului e grozava!

In plina zi vreo 4-5 cadavre lasate pe caldarim si oameni cu treburi care trec printre ele...

Never again!

 

@ TR2006

Domnule dumneata ii ataci mai vajnic pe legionari decat evreii,nu stiu ce esti, eu iti spun ca nu sunt legionar dar ca roman ma simt insultat cand tratezi pe cei de religie ortodoxa drept mardeiasi si dobitoci,esti pur si simplu un nerusinat iar insulta dumitale la adresa nostra este mult mai grava decat injuria pe care ti-am adresat-o eu personal.

@neutru: cred ca ai raspuns la alt comentariu, nu la cel de mai sus.

Legionarii au fost o amestecatura de oameni violenti (mard.eiasi, derb.edei) si oameni care se lasa dusi usor de nas cu nationalism si religie. Care religie, nu mai spun ca ma cenzureaza iar astia de la ziare.com.

P.S. Bineinteles, nu este vorba de islam, ca atunci n-ar fi bai, m-as umple de stele...

ai dreptate

chiar ca fotografia-i numai buna!

Miscarea legionara

Problema miscarii legionare este mult mai complexa .
Si eu,ca majoritatea generatiilor postbelice am fost inoculti cu neadevaruri,sau adevaruri spuse pe jumatate despre legionari.Miscarea legionara(succesoare a unei organizatii infiintata de AC Cuza)avea ca promotori varfurile intelectualitatii romane(Nae Ionescu ,Eliade,Cioran,Crainic,Barbu etc).Codreanu insusi,era un avocat,om instruit cu o carisma si putere de mobilizare iesite din comun.
Miscarea legionara nu a fost fascista,cum se face confuzia.A fost o miscare pur nationala avand la baza religia ,filozofia "trairista"si traditiile romanesti.Programul legionar(este bine de citit)era orientat spre renasterea spirituala si materiala a tarii pe baza cinstei,muncii si mai ales a spiritului de sacrificiu.Cand Iorga le-a recomandat sa -i invete pe romani sa faca si ei comert(la protestul lui Codreau ca nu aveau loc de evrei)legionarii au dezvoltat uimitor de repede zeci de mii de magazine cooperatiste in sate eliminand intermediarii.De aici animozitatea manifestata de evrei contra Legiunii.Legiunea a avut o putere extraordinara de mobilizare in toate straturile sociale ,mai ales printre tineri.Am avut ocazia sa vorbesc cu legionari(intelectuali)si am ramas uimit de taria credintei lor,dupa ani de inchisori comuniste.De altfel si mari intelectuali ca Eliade nu s-au dezis niciodata de idealurile legionare(pana la un punct nici Cioran).Degradarea miscarii a inceput cu prigoana lui Carol II care vroia toata puterea pentru el.Iorga a facut greseala sa-i arate o scrisoare trimisa de Codreanu,de altfel foarte politicoasa.Carol a profitat si l-a arestat pe Codreanu,au urmat procese(istoria este mai lunga)si pana la urma ordonat asasinarea capitanului sub pretext de fuge de sub escorta.De aici a inceput degringolada.Iorga ,desi responsabil de consecinte,nu a fost executat din dispozitia conducerii miscarii ci de un grup legionar independent.La rebeliune au fost antrenati si derbedei inarmati,care au compromis miscarea in opinia publica.Miscarea legionara a fost nationalista dar nu anti semita.La Nurenberg a fost absolvita de condamnare.Cel mai impresionant lucru pe care l-am constatla legionari,repet a fost credinta nestramutata in idealurile lor de renastere nationala.Cand ma gandesc la consecventa ideologica a actualelor partide politice din Romania ma apuca senzatia de voma.Teo

 
 

Im.becili ? Cine zice, ăla e !

Numai "aleșii" pot numi im.becili pe Emil Cioran, Nae Ionescu, Mircea Eliade, etc. De ce nu sunt aceștia recunoscuți ca cei mai mari filosofi ai secolului XX ? Erau ANTIimb.ecili ! Și ăștia nu iartă inteligența !
Greaua moștenire genetică a descendenților lui Cain se manifestă chiar și-n "nevinovate" accese de intelighență furibundă pe acest forum, așa cum o fac pe toate forumurile. Infatigabil. Sunteți cumva plătiți 24/24 ?

@kanata: Mar.deiasi si dob.itoci! E mai bine asa?

In legatura cu clarviziunea politica a intelectualitatii romane dintre cele 2 razboaie mondiale ramine asa cum am zis o.O

Adevarul este ca s-a intimplat si la case mai mari, vezi membrul de partid si turnator dovedit, Herr Heidegger.

Depasesti niste limite Domnule ...berg

Cand ii ataci pe legionari, poate ca ai o ratiune, oricum si ei i-au detestat pe evrei, dar in momentul in care te deranjeaza si religia ortodoxa (amestecul de legionarism si crestinism ortodox este dupa tine pentru derbedei si ***) eu ca roman ortodox care nu sunt legionar mi-as permite la modul cel mai elegant sa te trimit "entre les jambes de ta mère" (ca sa traducem intr-o limba aleasa o injuratura neaos romaneasca). Inca o data, poti sa ai conturi de reglat cu legionarii, ca orice evreu, dar in momentul in care porcaiesti religia a 95% dintre romani, eu as zice ca esti cam "scwein" ! Shalom-Tarom-Sovrom-Aerodrom si ce mai vrei tu dar controleza-ti si modereaza-ti un pic semitismul !!!

@neutru: Nu mai spune, te-ai simtit jignit si ca urmare injuri ca la usa cortului?

Vendeta, ha? Comportare tipica de cre(s)tin ortodox sau ce-oi fi.

Ce relevanta are ca 95% (procentajul e exagerat, dar hai sa-ti fac hatirul) din romani sint crestini ortodocsi? De-a lungul istoriei poporul roman a crezut si-n alte bizdiganii; azi nici macar nu ne mai aducem aminte ce anume.

P.S. Ce tot o dai in sus si in jos ca sint evreu? Cam atit te duce pe mataluta mintea: cine nu este anti-semit, este evreu?

@neutru, "democratii" astia, cativa, mai exact 4, care ataca ceea ce cunosc doar din indoctrinarea comunista, fac parte din minoritari

probabil unu e evreu, unu e din familie de militar securist, unu e homosexual, unu e tigan...sunt generatia educata in ceausism, parintii lor n-au trecut prin puscariile comuniste, erau membri PCR, securisti, bunicii nu le-au murit la Canal. Sunt prezenti pe forum in special cand este o tema despre evrei, tigani sau legionari. Stau la panda ca sa atace, sa arate cat sunt de toleranti si democrati ca doar traiesc in USA, Franta sau Canada.

@Menumorut, felicitari pentru mesaje.

intr-adevar

Menumorut este documentat. Adevarat ziceti despre odraslele fostilor securisti si activisti.

Kvinna, tu esti de fapt Westrop, schimba-ti stilul, ca te-ai facut de bacanie !

Nu stiu cine-or fi aia patru, dar mi-e greatza cind iti citesc mereu aceleasi ordinarii rasiste scuipate pe forum. Daca ai fost prigonit sub comunisti pe chestii de familie, de ce te legi de familiile forumistilor care posteaza altfel decit pohtesti tu?
Ce rost au comentariile tale despre neamurile "democratilor" ? Vorbesti ca Nicolschi despre "dusmanii poporului".
Si ce rost au supozitiile despre etnia unora sau altora ? Crezi ca homosexualii,tiganii, evreii sau ungurii,armenii sau lipoveanii nu au dreptul la cuvint ?
Poftim, sint roman, am doi copii, tata a avut domiciliu fortat in Baragan, nu mai traiesc in Romania si, slava Domnului sper ca gindesc ca un OM ! Esti multumit/a ?

@ghita, nu pot sa-ti dau mai putin de 5!

Te rog sa le accepti :)

@Ghitza

Mai Ghitza, eu unul pur si simplu nu cred ca esti roman neaos, parerea mea e ca dezinformezi si ca singurul lucru adevarat din postarea ta e faptul ca traiesti in afara Romaniei ! De fapt si pseudonimul pe care-l folosesti este in mod clar menit sa "te faca" mai roman decat poate esti ?!

@neutru: Toti romanii care nu sint "neaosi" sa fie imediat deportati in Franta, Canada si US.

Rusine lor, non-neaosilor! Ce credeau ei, ca e de ajuns sa traiasca mii de ani, neam de neamul lor, pe plaiuri mioritice ca sa treaca stacheta de romanism a lui neutru?

foarte bun articolul

..............

 

@ Lupciano

Bravo baiatu,pseudonimul lu' matale este o anagrama intre Lupescu si Ciano. Hai ca dta. chiar ca m-ai "spart" cu originalitatea presupunerii ! Am trait s-o aud si pe asta, adica noi romanii suntem atat de prapaditzi incat nici macar miscari de extrema dreapta nu suntem in stare sa avem era nevoie ca URSS sa creeze o coloana a 5a a comunismului prin miscarea legionara pt. a ajunge sa ocupe mai bine Europa. De ce nu ai adaugat si faptul ca majoritatea legionarilor erau nu doar uneltele URSS ci si homosexuali ? Eu unul zic ca lovitura de stat data de regele Mihai la 23 august i-a dus pe sovietici mult mai adanc spre Europa decat toate atrocitatzile(adevarate oriexagerate) comise de legionari ?!

frumoasa replica

In primu rand pseudonimul meu nu provine din nici una din cele 2 presupuneri ale dumitale. Nu ma cheama nici Lupescu nici Ciano. E bine totusi ca incerci sa deslusesti din ce cuvinte a fost format acest pseudonim. In al 2 lea rand eu nu am lasat comentariu vocal pe site ci scriptic, si cred ca a-ti citit nu a-ti auzit comentariul meu. Ceea ce am scris este realitate nu presupunere. Si mai real este faptul ca dupa 1989 Romania ar fi trebuit sa fie transformata din nou in cele 3 principate, dar datorita serviciilor romane de spionaj si contraspionaj, aceasta soarta a avut-o din pacate fosta Iugoslavie. Poate crezi ca fabulez, insa sursele de informatie sunt foarte precise, mai precise si decat ceasul elvetian. Viitoarea "Noua Ordine Mondiala" e tot un fel de miscare legionara controlata din America de Nord de data asta. Momentan tot Rusia si SUA isi impart zonele de influenta pe Terra si intr-un viitor nu foarte departat si cele teritoriale...

Manipulare

Miscarea legionara in Romania a fost de fapt marioneta unei noi puteri ce avea sa vina din Asia si isi dorea Europa. Stim cu totii ca este vorba despre URSS. Poarta Otomana fusese impinsa in afara Europei de acestia care isi atrageau "publicul" de partea lor prin acea expresie de "armata eliberatoare de sub jugul cotropitorilor" de altfel, asa a fost "eliberata" si Basarabia, printr-un act mojic prin care otomanii ofereau acea bucata din Moldova, rusilor sa ii lase in pace sa conduca zona balcanica. Din pacate pentru ei dar poate si pentru noi, acestia au fost pacaliti si impinsi cat mai mult in sudul Europei chiar daca acestia au semnat acea rusine de document fals. Revenind la miscarea legionara, aceasta a fost o miscare de spionaj impusa de puterea din zorii secolului trecut, si inca una din "puterile" zilelor noastre, pentru a inlatura ultimii oameni ce tineau cu dintii, viata si sufletul de Romania Mare, unita si independenta. Din pacate legionarii si-au indeplinit misiunile, rezultatele fiind vizibile si in zilele noastre: dezbinare, intriga, disperare, pentru ca, "Mama Rusia" vrea Europa, macar de est si centru, Ungaria "Mare" vrea Transilvania si de ce nu Banatul, iar Romania sa se multumeasca cu ce-o ramane, ca oricum romanii nu prea conteaza din moment ce putin le pasa de cei ce ii conduc si incotro ii conduc, romanilor putin le pasa ca viata e din ce in ce mai scumpa aici fara motiv, romanii prefera sa taca si sa se supuna ("de-o fi una de-o fi alta, ce e scris si pentru noi/ bucurosi le-om duce toate, de e pace, de-i razboi") si nu in ultimul rand, romanii prefera sa fuga din tara sa fie sluga englezilor, italienilor, spanionilor, etc. fara sa ia atitudine aici in tara lor, pt. ca oricum restul prefera berea, micul si maneau. caci Romania, "la trecutu-ti mare/ mare viitor" are -> incultura, imn national terfelit si tiganizat, manele si etnobotanice.
Cum sa nu incerci sa cuceresti asemenea tara?Si nu prin razboi si varsare de sange, caci romanii se vand de buna voie si nesiliti de nimeni.

 

Absolut de acord

Da asa este.Romanii, acum,asteapta sa le cada ceva din cer. Lasa pe altul s-o faca!Asta e deviza lor.Vorbesc minute in sir, pe la colturi, dar nu fac nimic.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor