Ziare.com

Ziua cand Stefan Voda a uluit Europa, ingenunchiind un numeros inamic - Documentar

Sambata, 10 Ianuarie 2015, ora 18:33

   

Ziua cand Stefan Voda a uluit Europa, ingenunchiind un numeros inamic - Documentar
La data de 10 ianuarie 1475, Stefan ce Mare avea sa inscrie in istorie una din cele mai stralucite batalii cu care s-au laudat stramosii nostri, ne laudam noi si se vor lauda desigur chiar si urmasii urmasilor nostri, amintind de lupta de la Podul Inalt, aproape de Vaslui.

Ar insemna sa ocupam spatiu mult, ca sa povestim in amanunt cum a inceput conflictul. Poate este destul sa amintim ca romanii nu si-au scris istoria atacandu-si vecinii, ci aparandu-se de ei, atunci cand erau atacati.

Ajutorul Europei

Adesea, atacatorii erau multi si bine organizati, pe cand aparatorii erau mai totdeauna putini si nu obtineau izbanda decat prin acele dibacii ale conducatorilor lor, pe care astazi le numim tactica si strategie.

Asa s-au petrecut lucrurile si cu Stefan. Sultanul adunase oaste cat frunza si iarba, ca sa-l schimbe de la domnie. Letopisetul lui Ureche vorbeste de 120.000 de otomani, iar istoricul Xenopol consemneaza 100.000. Cifrele croncarilor straini sunt si ele asemanatoare.

Stefan Voda nu avea de unde aduna atata multime. Abia avea in toata tara 40.000 de luptatori, dar si acestia, dupa cum relateaza eruditul cronicar polonez Jan Dlugosz, contemporan cu domnitorul, erau "mai toti tarani si lucratori de pamant".

Atragand atentia asupra pozitiei sale geostrategice, ca fiind asezat "la poarta crestinatatii", voievodul a cerut ajutorul venetienilor si a adresat o impresionanta scrisoare diplomatica Papei de la Roma, tot pentru sprijin.

Papa i-a raspuns printr-o scrisoare la fel de dipomatica, iar venetinii au tergiversat raspunsul. In scurt timp voievodul a inteles ca este sigur si s-a adresat vecinilor.

Generalul Iarna

Tatarii, cu care se inrudea sotia sa, Maria de Mongop, nu-l puteau ajuta, ei insisi suferind recent infrangeri in Crimeea. Polonii i-au trimis 2.000 de luptatori, iar regele maghiar Matei Corvin, poate mai mult de forma, i-a completat oastea cu 300 de luptatori.

Ca sa-i dea o lectie, Stefan Voda a trimis soli sa angajeze lefegii din Transilvania, reusind sa adune 5.000 de luptatori pofesionsti, bine inarmati, dintre secui.

Cu acesti vreo 47.300 oameni, voievodul se pregatea sa infrunte cei 100.000-120.000 otomani, care marsaluiau deja spre el prin Balcani, in frunte cu Soliman Pasa.

Constient de faptul ca fortele sunt disproportionate, Stefan a inteles ca singurul lucru capabil sa-l salveze este principiul pe care, cateva secole mai tarziu, avea sa-l dicteze Napoleon lui Las Casas in exilul sau: cand inamicul e mai numeros, inca mai ai sansa sa invingi, cu tactica si cu strategia.

Ca prima masura, a observat ca turcii se aflau din luna mai in Balcani, asediind cetati sarbesti. Stefan a asteptat cuminte ca ei sa-si vada de treaba pana toamna tarziu, cand, asa cum observa Xenopol, a inceput sa-i irite brusc si sa-i provoace, atat cat trebuie, pentru ca ei sa treaca la atac.

Ostile lui Soliman Pasa au intrat in Moldova inainte de Craciun, echipate ca pentru luna mai. Unii soldati s-au echipat jefuind populatia, altii urmau sa lupte dardaind. Unu la mana.

Ceata, un aliat de nadejede

A doua masura a lui Stefan Voda a fost alegerea terenului. S-a retas atat cat trebuie, pentru ca lupta sa aiba loc pe terenul ales de el. Iar terenul, ca si la Calugarenii lui Mihai sau la Posada lui Basarab, era o vale adanca si ingusta, care nici n-are nume. Podul Inalt spune multe. Cand auzi cum e podul, simti ca valea e adanca.

In acea vale adanca si cam uscata, careia localnicii ii spun paraul Racova, afluent al raului Barlad, nu puteai intinde un front pe masura imensei armate. Luptau atatia cati incapeau.

In sfarsit, a contat si un secret al naturii: iarna, in acea vale Racova, se lasa si astazi o ceata groasa. Ceata s-a dovedit cel mai bun aliat a lui Stefan. Ostenii lui cunostau terenul si luptau contra unui inamic care orbecaia in nestire. Singura lui salvare era fuga.

Dupa unele cronici, in acea lupta orbeasca au pierit aproape in totalitate cei 100.000 luptatori ai padisahului, care au lasat pe campul de lupta numeroase tunuri si peste 100 de steaguri.

Stefan a impartit steagurile cu generozitate regelui polon, lui Matei Corvin, venetienilor, Papei si cui a mai crezut el de cuviinta, ca dovada a victoriei sale.

De la toti a primit cuvinte de lauda si de apreciere, de toti a fost proslavit, dar niciunul nu l-a ajutat la urmatoarea confruntare, atunci cand padisahul si-a trimis din nou ostirea, ca sa-si razbune paguba.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16441 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Stefan cel Mare : '10 ianuarie 1475'

Iohannis: '10 jauniarie 2015'...
Dle. Pitzigoi, ar trebui sa publicati o opinie clara!
Sintem, sau nu, mandri de ceea ce facem astazi?

Daca refaceti istoria, macar sa invatam ceva.

 

Stefan cel Mare s-a descurcat mult mai bine

cu mahomedanii decat Francois Hollande.

 

chiar o fi fost asa ...?

In niciun manual de istorie din Turcia nu se scrie nimic despre Vaslui sau o mare izbinda a lui Stefan.Oare cum or fi stat lucrurile cu adevarat...?

In nici un caz cum sciu cronicarii,

mai degraba cum sugereaza manualele turcesti, care sunt specializate pe infringerile suferite de ei...

toti isi infloresc victoriile si isi minimalizeaza

esecurile, nu numai romanii.
bbc a reusit sa faca un documentar despre batalia de la waterloo, in care nu exista cuvantul "prusac".

N-a fost asa! Victoria a obtinut-o glorioasa...

... armata sovietica condusa de colonelul Putina!
Iar cronicarii europeni mint, incepand cu Jan Dlugosz!

:-) :-) :-)

corect :-) :-) :-)

"toti isi infloresc victoriile si minimalizeaza

esecurile, nu numai romanii" - adrianmb; la 00:43, 11.01.2015.

Apropo de verbul de mai sus, "scriitorii" istorici britanici, nu numai ca uita de aliatii temporari de atunci, prusacii, .....ei se concentreaza sa MINIMALIZEZE, nici mai mult nici mai putin, organele genitale ale vajnicului (SIMBOLUL) inamic francez, Napoleon Bonaparte. Ca sa sa nu i se stirbeasca prea mult gloria multilaterala a Albionului.

De ce crezi asta? Francezii n-au desfasurat decat 9.000...

...de oameni inarmati, nu 47.000 ca Stefan!

o lectie de curaj

romanii ar trebui sa invete sa comemoreze evenimentele istorice glorioase si sa isi slaveasca stramosii daca vor sa ramana de pe harta europei ca popor!

 

Foarte adevarat!

Cu atat mai mult cu cat ma uit pe harta de mai sus si nu vad nicio Rusie, nicio Transnistrie, nicio Ucraina... astea de unde or fi aparut in zilele noastre? :)

Inchipuiti-va prin absurd Basescu in locul lui Stefan cel Sfant.

In loc sa angajeze lefegii baga banii in buzunar.

 

Nu stiu de ce, dar eu mi-l inchipui pe Ponta

implicat in mangealacuri pe la Stambul :)

absurda comparatie.

Sincer nu ma gandeam ca un uslamist sa aiva atata inteligenta. sa-l compare pe basescu cu Stefan cel Mare.
rau va ars basescu.
CORUPTILOR

 

@elem

Bine zis, dar cu asemenea mass-medie slugarnica si corecta politic, vorbitoare de romgleza si iubitoare de straini nu le poti comemora decat in familie (asta daca nu e o familie spalata pe creier).
"...De-asa vremi se-nvrednicira cronicarii si rapsozii.
Veacul nostru ni-l umplura saltimbancii si irozii..."
(Eminescu).
Am facut odata o experienta: am pus alaturi pozele unor politiceni ai nostri contemporani si figurile legendare ale inaintasilor nostri (de la Mircea Voda pana la Maresal). M-a apucat jalea. E ca si cum ai compara paduchii cu vulturii.
Si iarasi ma gandesc la Eminescu:
"...masti razande puse bine pe-un caracter de nimica..."
In rest, traiasca UE in care ne topim cu totii: limba, popoare, istorie, obiceiuri, culturi si granite.

 

Doctore iar te faci ca nu ...sti ....

Toate popoarele crestine din Europa estica(la vremea aceea) luptau impotriva Musulmanilor///iar... "ajutorul westic" venea in functie de ..."interes". Pana la 1900/bune si frumoase iar de atunci??/ ei de atunci au "aparut aliante "crestine-musulmane>>>contra crestinilor" Vezi alianta Germano=Ottomana in ww1...en.wikipedia.org/wiki/Ottoman–German_alliance...In Balcani Hitler forma divizia musulmana.......en.wikipedia.org/.../13th_Waffen_Mountain_Division_of_the.. Dupa razboi(2) Westicii au "sarit in ajutorul Ismaielitilor" Nemtii au bagat mortul in casa si Europa a "urmat exemplu"//Amerlocii au sarit la "aliante avantajoase" , pe Iran/ la Sauditi/....a venit si momentul Afganistan din "80 unde iarasi "ajutoarele date musulmanilor" din interes strategic" au devenit bumerang/ Kosovo(primul stat musulman al Europei) Sa moara crestinii Sarbi/ si... musulmanii sa se intareasca(pe langa ei si amerlocii cu baza de la Bondsteel(Kosovo) apoi.../Syria/LibYa...etc.. numai sa facem in ciuda la interesele Ruse/ si acum?? Ei acum "magarul salbatec a scapat" . Stefan si altii ca el au fost simpli si eficace la gandire (atunci Romanii-moldoveni aveau conducator) . Azi totul e.....praf... Si mai vor da inarmeze westicii cu 500/milioane/$ musulmanii(Takfiri /suniti/barbosi) in Syria..."Freedom Fighters-:))))..

 

Numere

Albania este primul stat musulman european, 1912 dupa Turcia. Kosovo si Bosnia nu pot fi considerate state.

Bosnia si Kosovo

sunt state recunoscute. Nu va mai trece multa vreme si cele sase tari europene care nu recunosc Kosovo isi vor schimba parerea. De voie, de nevoie,inclusiv Romania!

Nu pot fi

considerate state pentru ca asa vrea Belgradul?

Daraghie, aliantele crestino-musulmane au aparut inainte de...

...anul 1900 (WW1), cam cu vreo 50 de ani inainte, cu ocazia razboiului Crimeii, cand o alianta occidentala plus Imperiul Otoman i-au infrant pe rusi!
Iar explicatia este fooooaaarte simpla: principalul pericol pentru Europa venea dinspre Rusia, nu dinspre decadentul Imperiu Otoman!

Erata Mica

Au fost "doar" 42 de steaguri , dupa cum au descoperit intr-o scrisoare a mamei sultanului, in arhive cateva secole mai tarziu. O cifra imensa oricum. Faptul ca a cumparat 5.000 de profesionisti din Transilvania este o surpriza ptr mine. Din cate stiu la vremea respectiva Stefan cel Mare era vasal fata de regele polon, care a trimis o oaste destul de consistenta, cam 15.000.Lituanienii au avut iarasi un contingent militar prezent.

 

Nea' Fane a fost mare,

.....intr-adevar. Dar romanii nu au castigat niciodata vreun razboi, doar batalii.

 

Iti amintesc ca in 1919 Romania s-a aflat in tabara castigatoare!

Iar multe din bataliile castigate erau razboaie in toata legea, care asigurau pacea cu inamicul pentru multi ani!
Razboaiele medievale nu aveau anvergura razboaielor moderne, asa ca nu te mai da stiutor!
Ca un exercitiu, gandeste-te la razboaiele cu tatarii!
Cum ti se pare, le-au pierdut romanii? Ai auzit de razboaiele balcanice?
Nea caisa, cum te mai repezi sa-i denigrezi pe romani!

Stan si Bran

In tabara castigatoare? Ha, ha. In tabere am fost noi de multe ori.
Ideea e ca istoria noastra e umflata cu pompa pentru ca a fost nevoie, in unele momente, sa atate spiritul nationalist al romanilor. Priml a fost Kogalniceanu iar ultimul Ceausescu.
In prezent a inceput iar, ca reactie la avansurile ungurilor.
Eu nu am nevoie sa fiu intaratat ca sa fiu un bun roman. Sunt roman indiferent de ce s-a intamplat in istorie.
Mai cauta si citeste si tu istoria reala, nu cea nationalista.

are o problema geom

cand a fost mic i s-a facut o crestatura .... asa se explica opiniile domniei sale

Castigarea multelor batalii ale romanilor, intre care si cea

discutata aici - vezi,
"Proeliorum eius contra Ottomanicos gratia papa Sixtus IV eum titulum verus christianae fidei athletam tribuit et adhuc hodie Stephanus enumeratur inter heroes Romaniae historiae":
A insemnat prohibitiunea (evidentiata de C.C.Giurescu; v.Capitulatiile) pentru Sublima Poarta de a construi moschei in tarile romane: Identitatea culturala a romanilor a fost salvgardata - provinciile valahe nu au devenit "bosnii" carpato-dunarene.
...Cu exceptia Dobrogei, unde a existat o dominatia administrativa turceasca nemijlocita.

Observ o mica soparla

Matei corvin regele ungar?

 

Marime

"Ce soparla ca este ditamai dinozaurul". Sunt familii nobiliare prezentate ca fiind maghiare in fapt fiind romanesti 100%, in Istoria Ungariei. Prima familie conducatoare in Transilvania dupa cucerirea ei in secolul XII se numea Csaky. La prima vedere numele este unguresc, la sapaturi surpriza, era familie romaneasca samd A fost o evolutie de vre-o 3 secole incheiata prin secolul XVII prin care nu mai exista nici o familie nobiliara romaneasca. Ce nu stie multa lume, inclusiv concetatenii din Harghita/Covasna, ungurofoni, ca acelasi tratament s-a aplicat si secuilor care si-au pierdut limba in mod evident. Efortul de a numi cultura secuiasca ca fiind ungureasca este absolut jignitoare ptr mileniiul in care traim. E aidoma gagauzilor care vorbesc ruseste pe strada si acasa turceste.

Gagauzii nu prea mai vorbesc turceste nici acasa!

Poate or sa-si mai aminteasca limba lor in anii urmatori, stimulati de ajutoarele turcesti!

Carol de Hohenzolern, rege roman, alta "sopirla"?

Ai idee ce limba vorbea Matei in copilarie? Mama lui era romanca? A fost botezat in credinta romaneasca ortodoxa?
Regii unguri i-au trimis pe Dragos , Bogdan, Negru voda peste Carpati. Vlad Dracul a fost innobilat cu Ordinul Dragonilor, probabil nu la Tirgoviste. Iancu, tatal lui Matei, provenea din familie romaneasca. Cum a ajuns el la putere?
Natiunea si nationalitatea sint idei relativ recente, iar existenta lor este pusa sub semnul intrebarii cu evenimente si mai recente: imigratie, terorism....
Istoria "oficiala" nu prea se aseamana cu realitatea, pe care n-o cunoastem in totalitate. Vrem sa stim mai mult, trebuie sa citim mai mult decit manualele scolare de istorie si cartile cu povesti (chestia cu Matei si corbul...)


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor