”Nea Costică” din vitrină. Portarul muzeului și-a lăsat prin testament scheletul pentru a fi folosit ca obiect de studiu FOTO

Autor: N.G.
Sambata, 13 Noiembrie 2021, ora 22:00
6242 citiri
”Nea Costică” din vitrină. Portarul muzeului și-a lăsat prin testament scheletul pentru a fi folosit ca obiect de studiu FOTO
Scheletul portarului de la muzeul din Aiud. Foto Robert Lixandru

Un fost angajat la Muzeului de Științe din Aiud, despre care se spune că era portarul instituției, a ”rămas” aproape de vizitatori chiar și după mai bine de 100 de ani de la moarte.

Scheletul portarului este unul dintre punctele de atracție ale muzeului. Fostul angajat s-a atașat atât de mult de locul de muncă, încât a decis ca atunci când moare trupul său să fie donat muzeului și folosit ulterior ca obiect de studiu pentru vizitatori.

Pe portar l-ar fi chemat ”Nea Costică” și acesta a decis prin testament ca scheletul lui să rămână muzeului și sp fie expus alături de celelalte obiecte.

Scheletul "portarului" expus astăzi alături de o serie de mulaje care ilustrează diversitatea raselor umane creează un loc aparte, deosebit de straniu. Fiecare turist care trece pragul muzeului aude povestirea cu caracter fantastic: „Nea Costică“ şi-ar fi exprimat dorinţa ca după moartea sa oasele să-i fie expuse în muzeu ca material didactic pentru generaţiile viitoare. Şi dorinţa sa i-a fost îndeplinită întocmai. Nimeni nu ştie exact vechimea scheletului.

Specialiştii muzeului estimează că exponatul a ajuns aici în urmă cu aproape un secol. De asemenea, se presupune că bărbatul era tânăr în momentul morţii, întrucât dentiţia era foarte bună. Personajul, devenit în timp simpatic prin propria-i legendă, priveşte dibaci la cei pe lângă care timpul se curge fără să lase o urmă folositoare.

Documentele oficiale plasează înfiinţarea Muzeului din Aiud în anul 1796. Începuturile sale concrete ar putea fi însă mai vechi cu câteva decenii şi sunt legate strâns de istoria Colegiului "Gabriel Bethlem“. În urmă cu peste 400 de ani, Aiudul era un centru cultural cunoscut în lumea vestică. Colecţiile viitorului muzeu s-au numit atunci, în limba latină uzuală în cancelariile vremii, „Raritatum et rerum naturalium museu“.

Numele celui care a îmbogăţit colecţiile existente şi a l-a organizat ştiinţific, la finele veacului al XVIII-lea, a fost Franciscus Benkö, un renumit naturalist al vremii.

Patrimoniul muzeului cuprinde colectii de geologie, minerologie, paleontologie, botanică si zoologie, peste 35.000 de exponate. Cei care ajung aici găsesc un numar considerabil de „raritati" aduse din cele mai îndepartate zone geografice de pe glob: Africa, Australia, America, Noua Zeelanda.

Pentru circa 14.000 de exponate există în derulare un proces civil. Eparhia Reformată din Ardeal solicită retrocedarea obiectelor care au aparținut muzeului înainte de naționalizarea făcută de comuniști. Cauza a ajuns pe rolul Curții Supreme, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a dat dreptate instituției religioase.

Descoperire macabră în curtea Spitalului din Vaslui. 13 schelete, găsite în timpul unor săpături
Descoperire macabră în curtea Spitalului din Vaslui. 13 schelete, găsite în timpul unor săpături
Stupoare la Vaslui, în curtea spitalului nr. 2. În timpul efectuării unor săpături pentru realizarea unor lucrări de excavare, au fost descoperite mai multe schelete umane. Au fost...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#muzeu, #Aiud, #schelet, #portar, #testament, #obiecte, #expozitie , #expozitie