”Nea Costică” din vitrină. Portarul muzeului și-a lăsat prin testament scheletul pentru a fi folosit ca obiect de studiu FOTO

Autor: N.G.
Sambata, 13 Noiembrie 2021, ora 22:00
5846 citiri
”Nea Costică” din vitrină. Portarul muzeului și-a lăsat prin testament scheletul pentru a fi folosit ca obiect de studiu FOTO
Scheletul portarului de la muzeul din Aiud. Foto Robert Lixandru

Un fost angajat la Muzeului de Științe din Aiud, despre care se spune că era portarul instituției, a ”rămas” aproape de vizitatori chiar și după mai bine de 100 de ani de la moarte.

Scheletul portarului este unul dintre punctele de atracție ale muzeului. Fostul angajat s-a atașat atât de mult de locul de muncă, încât a decis ca atunci când moare trupul său să fie donat muzeului și folosit ulterior ca obiect de studiu pentru vizitatori.

Pe portar l-ar fi chemat ”Nea Costică” și acesta a decis prin testament ca scheletul lui să rămână muzeului și sp fie expus alături de celelalte obiecte.

Scheletul "portarului" expus astăzi alături de o serie de mulaje care ilustrează diversitatea raselor umane creează un loc aparte, deosebit de straniu. Fiecare turist care trece pragul muzeului aude povestirea cu caracter fantastic: „Nea Costică“ şi-ar fi exprimat dorinţa ca după moartea sa oasele să-i fie expuse în muzeu ca material didactic pentru generaţiile viitoare. Şi dorinţa sa i-a fost îndeplinită întocmai. Nimeni nu ştie exact vechimea scheletului.

Specialiştii muzeului estimează că exponatul a ajuns aici în urmă cu aproape un secol. De asemenea, se presupune că bărbatul era tânăr în momentul morţii, întrucât dentiţia era foarte bună. Personajul, devenit în timp simpatic prin propria-i legendă, priveşte dibaci la cei pe lângă care timpul se curge fără să lase o urmă folositoare.

Documentele oficiale plasează înfiinţarea Muzeului din Aiud în anul 1796. Începuturile sale concrete ar putea fi însă mai vechi cu câteva decenii şi sunt legate strâns de istoria Colegiului "Gabriel Bethlem“. În urmă cu peste 400 de ani, Aiudul era un centru cultural cunoscut în lumea vestică. Colecţiile viitorului muzeu s-au numit atunci, în limba latină uzuală în cancelariile vremii, „Raritatum et rerum naturalium museu“.

Numele celui care a îmbogăţit colecţiile existente şi a l-a organizat ştiinţific, la finele veacului al XVIII-lea, a fost Franciscus Benkö, un renumit naturalist al vremii.

Patrimoniul muzeului cuprinde colectii de geologie, minerologie, paleontologie, botanică si zoologie, peste 35.000 de exponate. Cei care ajung aici găsesc un numar considerabil de „raritati" aduse din cele mai îndepartate zone geografice de pe glob: Africa, Australia, America, Noua Zeelanda.

Pentru circa 14.000 de exponate există în derulare un proces civil. Eparhia Reformată din Ardeal solicită retrocedarea obiectelor care au aparținut muzeului înainte de naționalizarea făcută de comuniști. Cauza a ajuns pe rolul Curții Supreme, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a dat dreptate instituției religioase.

Citește și:
Portarul de la FCSB, în stare de șoc: ”Mie unul îmi e rușine, o să vedem dacă mai pot dormi”
Portarul de la FCSB, în stare de șoc: ”Mie unul îmi e rușine, o să vedem dacă mai pot dormi”
Portarul Ştefan Târnovanu a declarat, joi seară, după meciul pierdut de FCSB cu 0-5 în faţa echipei Silkeborg, că îi este ruşine. “Nu prea ar mai fi nimic de spus, îmi pare rău...
Ce condamnare a primit în Belarus, fostul portar al Stelei arestat săptămâna trecută
Ce condamnare a primit în Belarus, fostul portar al Stelei arestat săptămâna trecută
Vasili Hamutovski, fostul portar de la Steaua și Petrolul, a fost arestat săptămîna trecută la Minsk, fiind acuzat că a protestat împotriva dictatorului Alexandr Lukașenko. Hamutovski,...