Inapoi la fier vechi: povestea incredibila a bosniacului care a castigat Ursul de Argint

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 22:36
3811 citiri
Inapoi la fier vechi: povestea incredibila a bosniacului care a castigat Ursul de Argint
www.balkaninsight.com

Viata lui nu se va schimba, dupa cum sustine chiar el. Rromul somer Nazif Mujic, care a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun rol masculin la Festivalul de Film de la Berlin 2013, s-a intors in satul sau din Bosnia si a inceput sa stranga din nou fier vechi, la fel ca si inainte de a deveni celebru odata cu rolul din filmul "O zi din viata unui colector de fier vechi".

16 februarie 2012 a fost o zi speciala pentru Nazif Mujic. Rromul bosniac a intrat in centrul atentiei presei internationale, dupa ce castigat Ursul de Argint pentru cea mai buna interpretare masculina la Berlin 2013. A fost recompensat pentru participarea sa in filmul lui Denis Tanovic, "O zi din viata unui colector de fier vechi". Mujic s-a interpretat pe sine: un rrom care cu greu traieste de azi pe maine, langa sotia sa si cele doua fiice, din colectarea de fier vechi, noteaza Deutsche Welle.

Mandria satului Poljice

De vreo doua saptamani, postasul din satul Poljice bate zilnic la usa familiei Mujic. In fiecare zi aduce scrisori de felicitare din intreaga lume. La intrarea in sat se afla o tabela pe care sta scris "aici traieste cel mai bun actor din Bosnia si Hertegovina". Telefonul suna neintrerupt, Nazif fiind solicitat pentru diverse interviuri. Barbatul este surprins de interesul mare aratat fata de el, insa nu refuza pe nimeni.

Cateodata, convorbirile dureaza si mai mult de o jumatate de ora, dar el este politicos cu toti. "Niciodata nu am crezut ca se va intampla asa ceva", spune vedeta. Le spune si vecinilor cum a fost la Berlin: "cand am primit premiul, langa mine se afla un bodyguard. Nici macar la toaleta nu puteam sa merg neinsotit. Nici macar sa fumez o tigara nu puteam fara sa am paza in spatele meu. Oriunde mergeam, langa mine se afla cineva".

O poveste adevarata

Totul a inceput in 2011. Gravida sotie a lui Nazif, Senada, sufera un avort spontan si imediat este afectata de o grava hemoragie interna. Nazif si sotia sa nu sunt primiti la spital, pentru ca nu aveau nici asigurare de sanatate, nici bani. Interventia chirurgicala costa 450 euro, o suma enorma pentru posibilitatile financiare ale lui Nazif. Dezamagit si lipsit de speranta, acesta apeleaza la prieteni, pentru a-i salva viata sotiei sale. Intr-un final reuseste sa-si salveze sotia, cu o carte de asigurare luata de la altcineva.

Regizorul Denis Titovic aude de aceasta istorie, strange 17.000 euro si ajunge cu o echipa de filmare la Nazif si Senada. "Denis a venit la noi si ne-am inteles destul de repede. Nici macar prin minte nu ne trecea ca filmul va avea un asemenea succes", spune Nazif. Sotia lui, Senada, este de aceeasi parere. "Niciodata nu credeam ca voi juca intr-un film. Noi am reusit, pentru ca ne-am interpretat pe sine", spune femeia.

Acum, Nazif si Senada sunt inapoi in casa lor. Ursul de Argint sta pe o etajera, intr-o camera, iar copiii se joaca uneori cu statueta. Costumul de gala, pe care Nazif a avut dreptul sa-l pastreze dupa festival, sta in garderoba la loc de cinste. "Astazi isi va pregati pantalonii de lucru, isi va lua toporul si va merge sa caute fier vechi. Numai sa gaseasca ceva, ca din asta traim", spune Senada.

Din nou la realitate

In sat traiesc multi rromi, care strang fier vechi. Peste tot se vad resturi de caroserii auto, masini vechi si altele. Localnicii se mandresc cu al lor Nazif, caci, pe langa el, se bucura si ei de ceva popularitate. Stiu foarte bine ca totul e efemer. "Peste cateva zile, toti ne vor uita", spun fratii eroului de film.

Cand vine cate un jurnalist, localnicii se strang si vorbesc despre problemele lor, despre casele care au nevoie de reparatii, despre ploaia care le intra in case. Infrastructura e foarte proasta, nu exista canalizare, ulitele nu sunt asfaltate, spun ei. Peste toate vin si vesnicele nemultumiri: hrana nu ajunge, nu au medicamente, niciunul dintre sateni nu are asigurarea de sanatate.

Lui Nazif i-a venit timpul sa se reintoarca la vechea meserie: sa stranga fier vechi, taind masinile hodorogite de vreme. Trebuie sa le despice in doua cu toporul si ciocanul. Exact ca in primele cadre ale filmului cu care castigat Ursul de Argint.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nazif Mujic Berlin, #castigator urs argint berlin, #festival urs de aur berlin , #Festival Berlin