Luminita Gheorghiu, in competitie cu Catherine Deneuve pentru Ursul de Argint

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 17:20
2250 citiri
Luminita Gheorghiu, in competitie cu Catherine Deneuve pentru Ursul de Argint

Una dintre cele mai apreciate femei din filmul romanesc, Luminita Gheorghiu, concureaza pentru trofeul Ursul de Argint acordat celei mai bune actrite, la Festivalul International de Film de la Berlin, alaturi de nume celebre din cinematografia europeana, ca Juliette Binoche si Catherine Deneuve.

"Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer si cu Luminita Gheorghiu in rol principal, este singurul lungmetraj romanesc inclus in selectia oficiala a celei de-a 63-a editii a Berlinalei, care se va desfasura in perioada 7 - 17 februarie 2013.

Luminita Gheorghiu le reintalneste in competitia berlineza pe doua dintre actritele alaturi de care a jucat in trecut - Juliette Binoche, protagonista din "Camille Claudel 1915", in regia lui Bruno Dumont, si Isabelle Huppert, calugarita in "La Religieuse", de Guillaume Nicloux.

In atentia juriului prezidat de Wong Kar-wai vor intra, pentru trofeul de interpretare feminina, si Catherine Deneuve, Rooney Mara sau Nina Hoss.

"Am jucat cu Juliette Binoche in 'Code inconnu', iar doi ani mai tarziu am intalnit-o pe Isabelle Huppert in 'Le temps du loup'. Am fost teribil de impresionata de amandoua, dar, sa fiu sincera, nici nu ma asteptam sa fie altfel. Amandoua erau ca niste scolarite cuminti care ascultau de Michael Haneke, dispuse sa invete, de o modestie rara", povesteste Luminita Gheorghiu.

Despre rolul din "Pozitia copilului", cel al unei mame posesive care se zbate sa-si apropie fiul si sa-l scoata la liman dintr-o situatie nefericita, spune ca a fost unul dificil.

"E un rol complex si foarte bine scris, care iti deschide mintea de la prima citire. Este extraordinar cat de bine au surprins scenaristii acest moment pe care orice mama cred ca l-a trait. Nu stiu cum o vor vedea ceilalti, dar mie Cornelia mi se pare o victima, pentru ca dragostea asta totala si neconditionata care o inunda, poate un pic bolnavicioasa, se intoarce impotriva ei", explica actrita.

"Pozitia copilului" intra in cursa pentru trofeele Berlinalei

Lungmetrajul lupta pentru trofeele Festivalului de la Berlin alaturi de alte 18 filme, unele regizate de Gus Van Sant, Steven Soderbergh, Jafar Panahi, Ulrich Seidl, Bruno Dumont sau Danis Tanovic.

Pelicula vorbeste despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Filmul este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.

In distributia filmului, alaturi de Luminita Gheorghiusi Bogdan Dumitrache figureaza nume cunoscute ca Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu si Vlad Ivanov.

"Pozitia copilului" va intra pe marile ecrane din intreaga tara pe 8 martie.

Povestea Luminitei Gheorghiu

Luminita Gheorghiu in varsta de 63 de ani si-a inceput cariera acum mai bine de 30 de ani, insa ascensiunea sa in lumea filmului este legata de cateva dintre cele mai apreciate productii ale Noului Cinema Romanesc. A avut roluri secundare memorabile in "Morometii" (1988), de Stere Gulea, si "Code Inconnu" (2000), in regia lui Michael Haneke.

De-a lungul timpului, a colaborat cu regizori ca Lucian Pintilie, Alexandru Tatos sau Radu Mihaileanu, lucrand in paralel pe scena Teatrului Bulandra din Bucuresti.

Performanta sa in rolul asistentei din "Moartea domnului Lazarescu" (2005), in regia lui Cristi Puiu, a fost rasplatita cu Premiul pentru interpretare la Festivalul International de Film de la Namur si Premiul pentru "Cea mai buna actrita in rol secundar" din partea Asociatiei Criticilor din Los Angeles.

In 2010, a fost distinsa cu Premiul Gopo pentru rolul secundar din "Francesca", in regia lui Bobby Paunescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Luminita Gheorghiu Festival Berlin, #Pozitia copilului film romanesc, #actrita romaneasca festival Berlin, #film romanesc festival Berlin , #Festival Berlin