Elogii in presa externa pentru "Pozitia copilului": Un nou triumf pentru cinematografia romaneasca

Duminica, 17 Februarie 2013, ora 11:22
5130 citiri
Elogii in presa externa pentru "Pozitia copilului": Un nou triumf pentru cinematografia romaneasca

Filmul "Pozitia copilului", distins cu premiul Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, primeste spatii generoase in presa internationala, care ii aduce elogii si ii recunoaste meritul.

Cinematografia romaneasca triumfa din nou, cu marele premiu de la Berlin, noteaza agentia Reuters, subliniind aparitia tarii ca o putere a cinematografiei de mare impact din epoca postcomunista.

"Este o recunoastere, cred, ca cinematografia din Romania inca produce cinema de calitate si face acest lucru de cativa ani", a declarat regizorul Calin Peter Netzer, pentru sursa citata, dupa ce a primit premiul Ursul de Aur.

Filmul este ultimul de pe o lunga lista a celor cu succes la critici, care au avut succes uimitor la festivaluri precum Berlin sau Cannes - cel mai importante din Europa - in ultimii ani, ducand cinematografia din Romania in fata unei largi audiente.

Reuters aminteste regizorii de prima mana ai Romaniei, care s-au bucurat de libertatea artistica ce a inflorit dupa moartea dictatorului comunist Nicolae Ceausescu. Printre filmele evocate sunt "Moartea domnului Lazarescu", din 2005, al lui Cristi Puiu, precum si "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", din 2007, al lui Cristian Mungiu, care au avut succes la Cannes.

Chicago Tribune noteaza ca filmul a fost printre favoritele la cel mai ravnit premiu, extinzandu-se astfel "remarcabilul succes al cineastilor romani in circuitul festivalurilor europene".

"Pozitia copilului" este o poveste de coruptie si vina in Romania moderna, remarca BBC, povestea fiind aceea a unei mame instarite (Cornelia, interpretata de Luminita Gheorghiu), care isi foloseste relatiile si da mita unor martori pentru a incerca sa impiedice ca fiul sau sa ajunga la inchisoare, dupa ce acesta da cu masina peste un baiat, omorandu-l.

Si Euronews evidentiaza succesul romanesc la Festivalul de Film de la Berlin, in timp ce Los Angeles Times deschide articolul despre premiile de la Berlin cu filmul romanesc, transmitand mesajul producatorului Ada Solomon pentru politicienii romani, carora aceasta le-a cerut sustinere: "Politicienii romani ar trebui sa fie mai atenti fata de cinematografia romana si de cineastii romani, care sunt niste ambasadori extraordinari pentru Romania".

Huffington Post, Bloomberg, Deutsche Welle, New York Daily News ori revista Variety sunt alte surse externe care subliniaza marele succes al cinematografiei romanesti.

The Hollywood Reporter noteaza ca tragicomedia a primit laudele criticilor, subliniind totodata performanta uluitoare a Luminitei Gheorghiu din acest film.

Filmul "Pozitia copilului" a castigat Ursul de Aur, la Berlin

Filmul "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, a castigat, sambata, trofeul Ursul de Aur, la Festivalul de Film de la Berlin, cea de-a 63-a editie si va avea premiera oficiala in Romania pe 7 martie, iar in cinematografele romanesti va intra pe 8 martie.

Citește și:
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...
Începe distribuirea cardurilor de energie. Plățile din ajutorul de încălzire vor putea fi făcute și online
Începe distribuirea cardurilor de energie. Plățile din ajutorul de încălzire vor putea fi făcute și online
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat marți, 31 ianuarie, că Guvernul a aprobat a treia modalitate de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire,...