Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

The Telegraph: Festivalul Enescu - muzica poate reface mandria unei tari

Autor: Ana Ilie
Joi, 03 Septembrie 2009, ora 17:32
1867 citiri
The Telegraph: Festivalul Enescu - muzica poate reface mandria unei tari

Festivalul Enescu, organizat la Bucuresti, arata ca muzica clasica poate sparge barierele limbii si istoriei. Unul din cele mai mari festivaluri de muzica din lume demonstreaza cum se pot regasi in muzica sentimentele patriotice puternice.

A inceput saptamana trecuta si scara manifestatiilor este uimitoare, de o extravaganta care te-ai astepta sa o intalnesti in festivalele "de fite" de la Salzburg si Lucerna, spre exemplu, scrie The Telegraph.

Sunt invitate orchestre mari, din Marea Britanie, Italia, Sankt Petersburg, iar muzicienii sunt dintre cei mai buni din lume: pianistul Leif Ove Andsnes, violonistii Christian Tetzlaff si Sarah Chang si multi altii.

"De fapt, aceasta parada de talente muzicale are loc in Bucuresti (cu cateva evenimente satelit in alte orase romanesti)", scrie admirativ publicatia britanica, mirandu-se ca Ministerul roman al Culturii a cheltuit banii pe acest festival intr-un moment cand banii pentru cultura devin din ce in ce mai putini.

Raspunsul la aceasta intrebare este ca turistii sunt atrasi in numar mare de cultura - ei vor umple noile hoteluri din Bucuresti.

"Bucurestiul poate parea o destinatie turistica neplauzibila si este adevarat ca oriunde te uiti sunt lucruri care iti amintesc de ingrozitoarea era Ceausescu: blocuri in ruina, bulevarde lungi si intimidante, cladiri publice masive intr-un stil cvasi-egiptean preferat de dictatorii din intreaga lume.

Insa incercarea lui Ceausescu de a sterge trecutul istoric al Bucurestiului nu a avut succes.

Intre cladirile noi stralucitoare si blocurile jupuite din epoca comunista sunt mici biserici ortodoxe, parcuri linistite si strazi vechi incantatoare, acum in renovare, care iti amintesc de ce Bucurestiul era cunoscut in perioada inetrbelica si sub denumirea de Parisul estului".

Poate ca bugetul festivalului - de 7 milioane de lire sterline - este mic comparativ cu cel al festivalului de la Salzburg, insa este o suma mare pentru o tara care se lupta sa treaca la economia de piata.

De ce este atat de bine protejat festivalul, chiar si in perioada de criza, se intreaba publicatia sus citata. Prestigiul si turismul cultural sunt o parte a raspunsului. Adevaratul raspuns este ca George Enescu, un geniu muzical, este marea comoara necunoscuta a Romaniei.

Talentul lui Enescu era egalat de dorinta de a face muzica populara romaneasca cunoscuta lumii intregi. Enescu a fost intotdeauna un erou cultural in Romania, insa este un simbol deosebit de puternic acum, cand tara se lupta sa-si gaseasca o noua identitate dupa lunga perioada de comunism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#festival George Enescu, #Festival George Enescu laude , #Festival Berlin