Cannes 2010 - Le Monde: "Aurora" si "Marti, dupa Craciun", revelatiile festivalului

Sambata, 15 Mai 2010, ora 19:14
3232 citiri
Cannes 2010 - Le Monde: "Aurora" si "Marti, dupa Craciun", revelatiile festivalului

"Aurora" si "Marti, dupa Craciun", peliculele realizate de Cristi Puiu, respectiv Radu Muntean, prezentate in sectiunea Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes, sunt considerate de jurnalistii francezi de la 'Le Monde' doua scufundari reci in realismul negru al cinematografiei romanesti.

Cele doua pelicule, numite de jurnalistii francezi "revelatia festivalului", au atras atentia publicului prin spiritul lor, care stie sa seduca oamenii prin realism, critica nemiloasa asupra societatii, gustul pentru dezastrul macabru si simtul absurdului.

Cu noile pelicule acesti "diavoli" romani, cum sunt numiti de 'Le Monde' regizorii Cristi Puiu si Radu Muntean, nu au renuntat la realismul negru, in schimb au dezactivat umorul suprarealist care le permite sa-si atenueze amaraciunea.

Radu Muntean, care a prezentat la Cannes pelicula "Boogie" in 2008, revine de aceasta data cu o pelicula care spune povestea unui cuplu, la fel de transanta ca un bisturiu. "Marti, dupa Craciun" este povestea seaca a timpului necesar lui Paul pentru a-si anunta sotia, Adriana, si fiica de opt ani, ca le va parasi pentru o alta femeie. O poveste spusa de mii de ori si totusi prezentata de Muntean intr-o maniera noua, avand in prim plan vina concentrata intr-o decizie.

"Frumoasa nebunie" a lui Cristi Puiu

"Aurora" lui Cristi Puiu prezinta trei ore din viata unui om obisnuit care se transforma lent intr-un criminal. Pelicula este, scriu francezii, o scufundare lenta in creierul acestui individ si reprezinta "o epopee mentala asupra banalitatii raului". La finalul filmului, spectatorii afla ca barbatul se numeste Viorel si ca sotia l-a parasit pentru un alt barbat.

De altfel, jurnalistii de la 'Le Monde' dedica un articol doar regizorului roman Cristi Puiu, vorbind despre "frumoasa nebunie" a pictorului din Bucuresti devenit cineast "inrait".

"Cristi Puiu, in varsta de 43 de ani, nascut in Capitala, cu vocatie de pictor, cineast de profesie" - astfel este prezentat regizorul roman de jurnalistii cotidianului francez, care amintesc ca in 2005 cel de-al doilea lungmetraj al sau, "Moartea domnului Lazarescu", a facut senzatie la Cannes.

"Elegant si curtenitor, acest francofon perfect isi imprima gandirii o stare de spirit pe care o credem tipic romaneasca. Descrescator, muzical, opac, imprevizibil, cu izbucniri bruste de umbra. Sub o prezentare de catifea se ascund o surda inclinatie spre haos, o complicitate la absurditatea acestei lumi si germenele unei indubitabile nebunii", scriu francezii.

Filmul "Aurora" a fost pregatit timp de doi ani petrecuti de Puiu alaturi de un prieten procuror care i-a permis sa ia contact cu criminali inchisi. Dupa 45 de zile de filmare si tot atatea nopti de insomnie, Cristi Puiu a inceput sa se intrebe daca Diavolul exista cu adevarat, iar medicii l-au diagnosticat cu un sindrom de extenuare.

Intrebat daca exista o legatura intre acest film si istoria recenta a Romaniei, Puiu raspunde ca traieste intr-o tara unde toleranta si altruismul sunt slabe. "Cand am luat premiul Un Certain Ragard in 2005 am fost intrebat daca sunt mason. Oamenii traiesc inca in inertia unei mari minciuni a dictaturii si refuza sa se confrunte cu provincialismul lor. Asta ma infurie. Trebuie urgent sa schimbam acest lucru", spune regizorul.

"Aurora" este povestea lui Viorel, un inginer in varsta de 40 de ani abia divortat, care decide sa puna capat instabilitatii care ii guverneaza existenta, intervenind brutal in destinele altora. Regizorul a facut un pas inainte cu "Aurora", pelicula pe care a scris-o, a regizat-o si in care a interpretat rolul principal. "Trebuia sa fiu eu insumi Viorel, era singurul mod prin care puteam fi in perfect acord cu conceptul meu", explica Cristi Puiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#filme romanesti Cannes, #Cristi Puiu, #Radu Muntean Cannes , #Festival Cannes