Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cannes 2016: Marii invingatori si marii invinsi

Luni, 23 Mai 2016, ora 12:46
5964 citiri
Cannes 2016: Marii invingatori si marii invinsi
Foto: Hepta.ro

Regizorul roman Cristian Mungiu a obtinut inca o victorie importanta a cinematografiei romanesti, la Festivalul de Film de la Cannes, in timp ce mari nume ale filmului mondial se numara printre invinsii editiei din 2016.

The Wrap scrie ca ceremonia de acordare a premiilor nu este insa singurul loc in care pot fi numarati invingatorii si invinsii.

Cannes 2016: Cristian Mungiu a primit premiul pentru cea mai buna regie

Sursa citata ofera si o lista cu mari invingatori sau mari invinsi ai acestei editii a celui mai important festival de film european.

Invingatorii

Printre acestia se numara femeile, trei filme regizate de acestea fiind foarte bine primite la festival. Este vorba despre "Toni Erdmann" al Marenei Ade, "From the Land of the Moon" al Nicolei Garcia si "American Honey" al Andreei Arnold.

De asemenea, au impresionat si noile voci, spre exemplu Maren Ade, in varsta de 39 de ani, si Kleber Mendonca Filho, de 48 de ani, regizor al "Aquarius". "Numiti acest an anul noii voci", scrie sursa citata.

Si regizorii provocatori sunt considerati mari invingatori ai acestui festival, chiar daca nu au castigat toti premii. Printre acestia se numara Paul Verhoeven ("Elle"), Andrea Arnold, Park Chan-Wook ("The Handmaiden"), Xavier Dolan ("It's Only the End of the World"), Alain Guiraudie ("Staying Vertical") si Nicolas Winding Refn ("The Neon Demon").

La acest capitol sunt incluse si filmele "Toni Erdmann" si "The Red Turtle", precum si actrita Kristen Stewart, pentru filmul "Personal Shopper".

Invinsii

Drama despre dragoste intr-o zona de razboi regizata de Sean Penn, "The Last Face", in care joaca Charlize Theron, Javier Bardem si Jean Reno, a fost cel mai slab primit film la Cannes.

Celebrul regizor Woody Allen, care a deschis festivalul cu "Cafe Society", a fost subiectul unei glume despre viol, de catre maestrul de ceremonii al evenimentului, comediantul francez Laurent Lafitte, in care s-a facut referire si la regizorul Roman Polanski.

Tot la acest capitol figureaza si membrii juriului si jurnalistii care au subevaluat mult castigatorul premiului pentru cel mai bun film. "I, Daniel Blake", considerat al 11-lea din 21, cat si cel clasat pe pozitia a doua, "It's Only the End of the World", cotat anterior cu a 20-a sansa.

Kristen Stewart, care a jucat in doua filme prezente la festival, atat cel al lui Allen "Cafe Society", cat si "Personal Shopper", figureaza si la aceasta categorie, deoarece doar al doilea a fost bine primit.

Cannes 2016: Filmul romanesc "Caini" a luat premiul criticilor la sectiunea Un Certain Regard

Cannes 2016: Trofeul Palme d'Or merge la britanicul Ken Loach

De asemenea, este tipic pentru cineastii de la Hollywood sa aduca filme la premiere la Cannes inainte de lansarea din Statele Unite, asa cum s-a intamplat cu "Money Monster", "The Nice Guys" si "The BFG". Insa, ce rost are, din moment ce filmele oricum sunt lansate in SUA o zi sau doua mai tarziu?, se intreaba sursa citata, subliniind ca acestea nu ar trebui aduse la un festival unde atentia se centreaza asupra altui tip de filme.

Nu in ultimul rand, mari invinsi au fost, din fericire, si teroristii, in urma temerilor ca acestia ar putea lovi la Croazeta. Insa, pe langa ceva mai multe masuri de securitate si ceva mai multe trupe in jurul orasului, nu a exista o tensiune vizibila la Cannes.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#mari invingatori festival Cannes, #mari invinsi festival Cannes, #premii festival Cannes , #Festival Cannes