Romania, marea invinsa de la Cannes

Duminica, 23 Mai 2010, ora 21:01
3470 citiri
Romania, marea invinsa de la Cannes

Festivalul Cannes nu a mai adus, anul acesta, distinctii pentru regizorii romani, desi critica de film a fost in general favorabila filmelor romanesti.

Ionut Piturescu a fost singurul roman care s-a intors acasa cu un premiu, pentru scurtmetrajul "Cautare", la sectiunea Quinzainne des Realizateurs, iar Romania a fost prezenta la sectiunea Un Certain Regard cu filmele "Marti, dupa Craciun" (Radu Muntean) si "Aurora" (Cristi Puiu).

National Post noteaza, spre exemplu, ca regizorul Radu Muntean, cu noul sau film, "Marti, dupa Craciun", are o maniera subtila a revelarii care face ca pelicula sa fie dinamica si originala.

"Aurora" lui Cristi Puiu evidentiaza talentul regizorului de a face un portret social. "Lung de trei ore, eliptic pana la extrem, filmat intr-o paltea de gri si albastru, cumplitul si stralucitul film spune totul si nimic in acelasi timp", scrie publicatia.

"Doua dintre cele mai puternice filme la Cannes, un festival care a dezamagit anul acesta, sunt ale unor regizori relativ tineri, ambii din Romania", mai scrie National Post, amintind ca "in ultimii ani, noul cinematograf romanesc a starnit entuziasmul criticilor, la fel ca valul cinematografiei franceze".

Hollywood Reporter: Aurora lui Cristi Puiu, plictisitoare de te face sa casti

Nu toate criticile au fost insa favorabile, in ceea ce priveste filmele romanesti de anul acesta la Cannes. Publicatiile New York Magazine si Holyywood Reporter au scris despre fimlul "Aurora", criticandu-l pe regizorul Cristi Puiu pe motiv ca pelicula ar fi banala.

Cannes 2010 - Le Monde: "Aurora" si "Marti, dupa Craciun", revelatiile festivalului

Variety scrie ca filmul lui Radu Muntean, "Marti dupa Craciun", ofera dialoguri exceptionale, naturale. Publicatia noteaza insa ca protagonistul filmului, Paul, un barbat casatorit care are o aventura, "nu are personalitate".

New York Times scrie ca cinematograful romanesc le-a eclipsat pe cele din alte tari in ultimii ani, prin premiile castigate la festivalurile de film.

In 2005, Cristi Puiu a luat marele premiu al sectiunii Un Certain Regard cu "Moartea domnului Lazarescu", iar in 2006 Dorotheea Petre a castigat premiul de interpretare al sectiunii Un Certain Regard, pentru prestatia din "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" de Catalin Mitulescu).

In 2007, regizorii romani au adus acasa si premiul Palme d'Or (pentru "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu) si premiul Un Certain Regard de la Cannes, pentru "California dreamin' (nesfarsit)" de Cristian Nemescu.

Anul 2008 a adus inca un Palme d'Or pentru Romania, de data aceasta pentru Scurtmetrajul "Megatron" de Marian Crisan a fost premiat in 2008 cu premiul Palme d'Or, iar in 2009 Corneliu Porumboiu a primit premiul juriului si premiul FIPRESCI la Cannes.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Festival Cannes, #Romania film Cannes, #Romania castigat Cannes , #Festival Cannes