Bucurestiul ramane tot cu Sala Palatului - s-a renuntat la construirea altei sali de spectacole

Luni, 13 Iunie 2016, ora 09:57
6235 citiri
Bucurestiul ramane tot cu Sala Palatului - s-a renuntat la construirea altei sali de spectacole
Foto: Ziare.com

Reabilitarea Salii Palatului si transformarea ei intr-o sala moderna de concerte este din nou pe ordinea de zi a Ministerului Culturii, dupa ce s-a renuntat la proiectul construirii unei noi sali de spectacole, din lipsa de fonduri.

La fiecare editie a Festivalului "George Enescu" se vorbeste despre acustica proasta si inadecvarea Salii Palatului, cunoscuta drept locul de desfasurare al congreselor PCR, pentru concertele sustinute de marile orchestre ale lumii in cadrul evenimentului devenit brand de tara.

Totusi, nu exista alternativa la acest spatiu, care gazduieste multe alte concerte si evenimente, pentru ca Bucurestiul nu dispune de o a doua sala cu o asemenea capacitate - 4.060 de locuri.

Sala noua, promisa de acum cinci ani

Fostul primar al Bucurestiului, Sorin Oprescu, a promis din 2011 ca va construi o noua sala de concerte, un an mai tarziu precizand ca a gasit parteneriatul public-privat prin care sa fie realizata o sala de spectacole de 4.000 - 4.500 de locuri pe terenul de langa Biblioteca Nationala, in "unu - doi ani".

Fostul ministrul al Culturii Vlad Alexandrescu a venit cu ideea constructiei unei noi sali de concerte, de pana la 2.400 de locuri, in locul imobilului denumit Garajele Leonida, aflat langa Palatul Victoria, sediul Guvernului.

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro ca Ministerul Culturii nu va pune in practica ideea fostului ministru si va incepe in schimb renovarea Salii Palatului.

"Proiectul pentru renovarea Salii Palatului este deja realizat, ba, mai mult, au fost emise toate avizele necesare, inclusiv autorizatia de constructie. Ministrul Culturii, Corina Suteu, sustine aceasta varianta, iar Sala Palatului este mult mai potrivita, inclusiv din punctul de vedere al localizarii, pentru mari concerte, precum cele organizate in cadrul Festivalului Enescu", au declarat sursele citate.

Potrivit acestora, daca proiectul unei noi sali de concerte ar fi costat peste 200 milioane de lei, dupa cum estimase si fostul ministru, renovarea Salii Palatului ar prespune costuri de doar 40-50 milioane de lei.

Banii au fost alocati din 2007

Reabilitarea Salii Palatului este un proiect mai vechi al Ministerului Culturii.

Fostul ministru Adrian Iorgulescu anunta in mai 2006 ca vrea sa modernizeze si sa transforme Sala Palatului intr-un "mall cultural", cu o sala principala cu acustica imbunatatita si cu sali mici, multifunctionale, potrivit Mediafax.

Proiectul avea alocati in bugetul pe 2007 suma de 49 de milioane de lei, scria Romania Libera.

Transformarea Salii Palatului a ramas insa la nivel de proiect. Realizarea sa a fost promisa si de urmatorii ministri ai Culturii, dar nu a fost initiata, cel mai des fiind invocata lipsa de fonduri.

In vederea reabilitarii, Sala Palatului a fost transferata in administrarea Ministerului Culturii, din cea a Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), in 2006. In 2012 a fost trecuta in subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG), iar un an mai tarziu inapoi la RA-APPS.

Acum ar urma sa fie din nou transferata Ministerului Culturii pentru a fi renovata si transformata in sala moderna de concerte.

Mari artisti invitati la Festivalul Enescu, precum dirijorul Zubin Mehta, care va fi de altfel presedintele onorofic al editiei din 2017, au pledat pentru renovarea de urgenta Salii Palatului, astfel incat sa asigure acustica necesara concertelor simfonice.

Se vrea reabilitarea dupa modelul Teatrului National

Sala Palatului a fost construita in anii 1959-1960, arhitect sef fiind Horia Maicu, dar arhitectul care a realizat proiectul a fost Tiberiu Ricci. Acesta din urma lucrase, inainte de razboi, la firma marelui arhitect Duiliu Marcu, care a contribuit la proiectarea Academiei Romane, Palatului Victoria, Palatului CFR, actualul Minister al Transporturilor, sau Hotelului Athenee Palace, actual Hilton.

In 1960, cand a fost inaugurata printr-un concert sustinut de marele violonist rus David Oistrach, Sala Palatului avea o capacitate de 3.000 de locuri, dar, in anii '80, Nicolae Ceausescu a solicitat extinderea salii la 4.000 de locuri, cat are si in prezent.

Din echipa initiala de arhitecti a facut partea si Romeo Belea, care a lucrat totodata la proiectul cladirii Teatrului National. Cladirea Nationalului din Bucuresti a avut aceeasi soarta cu cea a Salii Palatului, fiind modificata la ordinul lui Ceausescu. Cu sprijinul lui Romeo Belea, Teatrul National a fost refacut complet in ultimii ani, in prezent fiind unul din cele mai moderne teatre din Europa.

Acum, Guvernul vrea sa renoveze Sala Palatului dupa modelul Teatrului National, prin reducerea capacitatii acesteia si transformarea intr-o sala modulara, care sa poata fi modificata si adaptata in functie de tipul de concerte sau spectacole pe care le va gazdui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Sala Palatului reabilitare Festivalul Enescu , #Festival Enescu