Deutsche Welle: Politicienii romani trebuie sa salveze Festivalul George Enescu

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 23:08
2208 citiri
Deutsche Welle: Politicienii romani trebuie sa salveze Festivalul George Enescu

Festivalul de muzica George Enescu este in pericol de a-i fi redus bugetul, in ciuda evenimentelor muzicale si a programului apreciat ale celei de-a 21-a editii, care s-a incheiat, in aceasta toamana, cu avertismente de ordin economic.

Politicienii romani sunt cei care trebuie sa salveze evenimentul popular, dar amenintat financiar, scrie Deutsche Welle.

La fiecare doi ani, un grup diversificat de iubitori ai muzicii se indreapta catre Bucuresti, in luna septembrie, pentru a lua parte la Festivalul George Enescu. De la infiintarea sa, in anul 1958, festivalul de muzica si-a facut un nume in randul iubitorilor de muzica clasica si contemporana.

BBC, elogiu adus lui George Enescu: Este foarte onorat in Romania

Bucurestiul a fost totdeauna un important centru pentru muzica si "un loc de magie", potrivit dirijorului Daniel Barenboim, prezent la deschiderea festivalului, in fata a 3.000 de spectatori.

Festivalul este menit sa promoveze munca celui care este fara indoiala cel mai mare compozitor al Romaniei, George Enescu. Un nume de orchestre din strainatate, care au sustinut recital la Bucuresti, chiar au plecat cu cel putin una dintre operele lui Enescu in repertoriile lor, piese care pot apoi sa-si gaseasca drumul catre programele concertelor din tarile de origine.

Covoare murdare si pahare de plastic la Festivalul Enescu, finantat cu 8 milioane de euro

Editia din anul 2013 a festivalului a avut tema "Magia Exista", cu concerte care i-au incantat pe multi dintre fani, care insa vor ramane fara aceasta incantare, in anii urmatori.

In ciuda faptului ca este una dintre cele mai sarace tari din Europa, Romania se bazeaza mult pe banii din taxe pentru a finanta acest spectacol muzical scump. 90 la suta din bugetul Guvernului provine din buzunarele platitorilor de taxe, mai scrie sursa citata.

Sustinatorii festivalului spun ca Guvernul este indrumat gresit in a lua in considerare sa dea inapoi in ceea ce a devenit un simbol al prestigiului pentru o tara care este atat geografic, cat si financiar la marginea Europei. Cu un salariu mediu in Romania de 350 de euro, seria de concerte George Enescu ofera romanilor o rara sansa de a asista la performante ale unor artisti si orchestre de top.

Cu toate acestea, unii arata cu degetul catre pretul biletelor, care chiar daca sunt mai mici decat cele ale unor evenimente comparabile, raman inaccesibile multor romani, decat daca acestia isi propun sa faca economii pentru bilete.

Cel mai mare eveniment cultural al Romaniei va merge mai departe, insa cu un program mai subtire, fara a sacrifica insa calitatea. Pentru a mentine atmosfera festivalului, politicienii trebuie sa se implice, avand in vedere importanta programului cultural pentru romani, mai ales in timpuri de criza, afirma organizatorii. Spectacolele desfasurate in mod constant cu casa inchisa, in cea mai recenta editie a festivalului sprijina acest punct de vedere.

Citește și:
Cine este Kathleen Ann Kavalec, propunerea SUA de ambasador în România. Diplomata a fost audiată de senatul american
Cine este Kathleen Ann Kavalec, propunerea SUA de ambasador în România. Diplomata a fost audiată de senatul american
Kathleen Ann Kavalec, propunerea președintelui SUA Joe Biden pentru funcția de ambasador în România, a fost audiată marți noaptea de către senatul american. În timpul audierii, aceasta a...
”Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit: ”Cei care și-au bătut joc de sprijinul financiar nu vor mai avea dreptul să participe”
”Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit: ”Cei care și-au bătut joc de sprijinul financiar nu vor mai avea dreptul să participe”
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat vineri, 2 decembrie, că programul ”Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit. ”Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o...