"Aferim!" se lanseaza in America

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 19:50
2977 citiri
"Aferim!" se lanseaza in America
Foto: Facebook/Aferim

Lansarea in America a peliculei romanesti "Aferim!" dezvaluie publicului american subiectul sclaviei rromilor in secolul XIX.

Pelicula inscrisa la Oscarul pentru film strain va incepe sa ruleze la New York si Los Angeles in 22 ianuarie 2016, apoi in intreaga America. Anne Thompson scrie, pentru blogul care ii poarta numele, Thompson on Hollywood, ca in Romania termenul de "tigan" este incorect din punct de vedere politic si "Aferim!" este primul lung-metraj contemporan care trateaza lunga istorie a prejudecatilor legate de rromi in Romania.

Filmul este plasat in Estul Europei in 1835 si urmareste doi calareti in Valahia feudala, scrie Thompson. Jandarmul Constantin si fiul sau cauta un sclav rrom fugit de pe mosie si interogheaza persoane din mai multe comunitati in acest proces - turci, rusi, crestini, evrei, romani, unguri. Afla ca sclavul a avut o aventura cu sotia mosierului si in cele din urma il prind si il aduc inapoi.

Filmul Aferim!, de Radu Jude, propunerea Romaniei la Oscarul pentru film strain

Criticul de film aminteste ca pelicula lui Radu Jude a fost comparata cu cateva filme cunoscute, "The Searchers", "12 Years a Slave" si "The Last Detail". Scena sa preferata, marturiseste aceasta, este cand un preot enumera toate prejudecatile pe care si le poate aminti - "cu totii putem sa facem legatura cu trecutul nostru intunecat, in special aici in Statele Unite".

Anne Thompson a stat de vorba si cu producatoarea filmului, Ada Solomon, care s-a declarat surprinsa ca filmul a fost inteles atat de bine in SUA. Solomon arata ca mentalitatile secolului XIX continua sa existe si in zilele noastre - prejudecata fata de rromi, necunoasterea trecutului acestora.

Si receptarea filmului in Romania a surprins-o pe Ada Solomon, care s-a declarat placut surprinsa mai ales de dezbaterea starnita de film. "Nu numai in lumea culturii, dar istoricii, analistii sociali si politici", au discutat problemele ridicate de film - "despre prejudecati, sclavie, radacini".

"Pentru ca astazi, de fiecare data cand se intampla ceva rau in Romania,: marea coruptie, saracie, orice, e vina comunistilor. Asa ca totul se petrece de 50 de ani. Si filmul acesta arata ca viata nu era magnifica nici inainte de comunism. Am avut o mica perioada de inflorire in tara in perioada inetrbelica. Si, in profunzime, asa cum puteti vedea in film, a fost o societate medievala in mijlocul secolului XIX", a declarat aceasta.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#Aferim lansare America, #Aferim premii oscar, #Aferim sclavie rromi , #festival film
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Fiind pe același sistem cu „300” (istorie, tragedie), poate, de data