Festival de film romanesc la Washington

Luni, 08 Mai 2017, ora 22:53
3251 citiri
Festival de film romanesc la Washington
Foto: Ambasada Romaniei la Washington

Ambasada Romaniei in SUA organizeaza Festivalul de film romanesc din Washington D.C.

15 filme romanesti, detinatoare a 121 de premii internationale, vor fi prezentate la Washington, in cadrul Festivalului de Film Romanesc intitulat "Reinventing Realism - New Cinema from Romania", care se va desfasura in perioada 13 mai - 14 iunie 2017.

Organizat de Ambasada Romaniei in SUA, in parteneriat cu prestigioasele institutii culturale americane National Gallery of Art si American Film Institute si cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la New York, festivalul de film romanesc este primul de acest gen din capitala americana, dupa multi ani, transmite ambasada, intr-un comunicat remis, luni seara, Ziare.com.

Invitati speciali ai festivalului vor fi regizorul Corneliu Porumboiu (filmele Comoara, Politist, adjectiv si Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism), actorii Gheorghe Visu (filmul Caini) si Toma Cuzin (filmele Aferim! si Comoara) si actrita Andreea Vasile (filmul Fixeur).

Dupa vizionarea filmelor, vor avea loc sesiuni de intrebari si raspunsuri cu public la care vor participa protagonistii peliculelor cinematografice.

De asemenea, la deschiderea festivalului va participa ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, precizeaza sursa citata.

"Pline de umor si autoironie, dar prezentand, in acelasi timp, si situatii dramatice, filmele infatiseaza povesti de viata care vor arata publicului american o dezvoltare de exceptie a artei cinematografice", considera ambasadorul Romaniei la Washington, George Cristian Maior, citat in comunicat.

"Incepand cu finalul anilor '90, regizori aventurosi din punct de vedere intelectual au electrizat productia cinematografica romaneasca postcomunista cu un flux constant de scenarii pline de nuante si filme incarcate de un puternic realism, care abordeaza probleme morale si ambiguitati etice, creand alegorii pornite din circumstante banale", se arata in prezentarea facuta festivalului de National Gallery of Art.

Printre filmele ce vor putea fi vazute in cadrul festivalului se numara Sieranevada (r. Cristi Puiu), Fixeur si Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Pozitia copilului (r. Calin Peter Netzer), Aferim!, (r. Radu Jude), Comoara (r. Corneliu Porumboiu), Caini (r. Bogdan Mirica), 4 luni, 3 saptamani si 2 zile si Dupa dealuri (r. Cristian Mungiu), Politist, adjectiv (r. Corneliu Porumboiu).

Filmele vor fi prezentate la National Gallery of Art si AFI Silver Theatre and Cultural Center.

Iata programul complet al festivalului de film.

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#festival film romanesc Washington , #festival film