Festivalul Filmului European incepe la Bucuresti

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 14:22
1589 citiri
Festivalul Filmului European incepe la Bucuresti
Foto: Arhiva

Cea de-a XVII-a editie a Festivalului Filmului European aduce la Bucuresti, in perioada 9-11 mai, o selectie remarcabila si variata de filme europene recente.

Evenimentul, care marcheaza Ziua Europei, prilejuieste intalnirea cu nume importante ale cinematografiei europene si aduce la Sala Eforie a Cinematecii Romane si la Cinema Studio filme din zece tari, dar si o selectie de proiecte cinematografice realizate de studentii Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti.

In deschiderea Festivalului, joi, de la ora 19,00, la Cinema Studio va fi proiectata comedia irlandeza "Politistul", regizata de John Michael McDonagh.

Pelicula, prezentata cu sprijinul Ambasadei Irlandei la Bucuresti, a castigat premiul pentru "Cel mai bun film de debut" la Festivalul de Film de la Berlin in 2011 si a fost nominalizata la Globurile de Aur, la categoria "Cel mai bun actor" (Brendan Gleesnon), in 2012.

La eveniment sunt asteptati sa participe ambasadorul Irlandei la Bucuresti, Oliver Grogan, presedintele Uniunii Cineastilor din Romania, Laurentiu Damian, directorul general al Arhivei Nationale de Filme, Anca Mitran, si vicepresedintele ICR, Vladimir Simon.

Programul Festivalului include sambata, 11 mai, si proiectia filmului "In the Fog", regizat de Sergei Loznitsa. Cu aceasta ocazie cunoscutul regizor va fi prezent la Cinema Studio de la ora 19,30.

Sergei Loznitsa a mai fost prezent in Romania, tot in calitate de invitat, in 2010, la prima editie a "Les Films de Cannes a Bucarest", cu debutul sau "My Joy".

Tot sambata, de la ora 16,00, la Cinema Studio va putea fi vizionat documentarul romanesc "8 martie" al regizorului Alexandru Belc, care va participa la o sesiune de Q&A dupa proiectie.

In festival vor mai putea fi vazute filmele "Riduri", regia Ignacio Ferreras, "Kotlovina", regia Tomislav Radic, "Ghid practic al Belgradului cu cantece si plansete", regia Bojan Vuletic si filme ale studentilor Universitatii Nationale de Arte, la Cinema Studio sau "Tigrul de sticla 3", regia Peter Rudolf, "Castig usor", regia Daniel Espinosa, "Vremurile Stellei", regia Thaddeus O'Sullivan, "Dansand pe cioburi", regia Marek Tapak, "Ticalosii nu au liniste", regia Enrique Urbizu, "Cei 3 Simo", regia Teemu Nikki, "80 de milioane", regia Waldemar Krzystek si trei scurtmetraje irlandeze - "Jonny Boy", regia Laura Way, "Tarmul", regia Terry George si "Mobila traditionala irlandeza", regia Terry Donoghue.

Accesul publicului la proiectii este liber, in limita locurilor disponibile. Toate filmele sunt subtitrate in limba romana.

Festivalul Filmului European 2013 este organizat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Uniunea Cineastilor din Romania, Arhiva Nationala de Filme, Ambasada Croatiei, Ambasada Finlandei, Ambasada Irlandei, Institutul Balassi - Centrul Cultural Maghiar, Ambasada Serbiei, Ambasada Slovaciei, Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei, Festivalul Cinepolitica, Libra Film, Voodoo Films si UNARTE.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Festivalul Filmului European 2013, #Festival Film European Bucuresti, #filme europene festival , #festival film