Film romanesc premiat in Serbia

Duminica, 21 Iulie 2013, ora 20:06
1763 citiri
Film romanesc premiat in Serbia

Filmul "Despre oameni si melci", in regia lui Tudor Giurgiu, a castigat premiul pentru cea mai buna regie la cea de-a XX-a editie a Festivalului international de film de la Palic (Serbia), care s-a desfasurat in 13-19 iulie, potrivit unui comunicat remis duminica de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc.

Trofeul Palic Tower a fost acordat de un juriu international format din regizorul sarb Srdan Dragojevic, directoarea artistica a Festivalului de film de la Rouen, Marketa Hodouskova (Cehia), criticul de film si programmer pentru sectiunea "Critics' Week" a Festivalului de la Cannes, Pamela Pianezza (Franta), actrita Nurgul Yesilcay (Turcia) si regizorul britanic Ashley Horner.

In comunicat se arata ca juriul a fost impresionat de filmul regizorului Tudor Giurgiu, declarandu-l "o comedie inteligenta, sensibila si emotionanta, avand un puternic substrat social, care arata o noua si proaspata fateta a cinemaului romanesc".

Premiul pentru cel mai bun film din competitia festivalului a fost acordat filmului olandez "Borgman", de Alex van Warmerdam, prezent si in programul Festivalului de la Cannes 2013.

Intre celelalte 14 filme prezente in competitia din 2013 s-au regasit titluri precum: "Harmony Lessons" de Emir Baigazin (Kazakhstan), premiat la Berlin, "Eat Sleep Die" de Gabriela Pichler (Suedia), "Circles" de Srdan Golubovic (Serbia) sau "In The Name Of..." de Malgorzata Szumowska (Polonia). Invitatii speciali ai festivalului au fost regizorii Nikita Mihalkov si Emir Kusturica, care au primit premii pentru intreaga activitate.

"Despre oameni si melci" este unul dintre cele mai de succes filme romanesti din ultimul deceniu. Productia s-a bucurat de succes si la nivel international. Lungmetrajul a obtinut premiul special al juriului la cea de-a 28-a editie a Festivalului International de Film de la Varsovia si a castigat trofeul sectiunii competitionale "Meeting Point" din cadrul celei de-a 57-a editii a Festivalului International de Film de la Valladolid. Pelicula a primit si premiul "Bridging the Borders" pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul Filmului Sud-Est European, SEEFest, care s-a desfasurat la Los Angeles in perioada 2-6 mai.

"Despre oameni si melci" va participa si la festivalurile de film din Sankt Petersburg, Viena, Napoli si Haifa.

Festivalul de film de la Palic a fost infiintat in 1992 si este unul dintre cele mai respectate festivaluri din regiunea Balcanilor. Doua filme romanesti - "Moartea Domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu si "Toata lumea din familia noastra", in regia lui Radu Jude - au castigat marele premiu al festivalului.

Citește și:
Cum vede Nicolae Ciucă amenințările Rusiei privind un atac nuclear: ”Decizia nu aparține unui singur om”
Cum vede Nicolae Ciucă amenințările Rusiei privind un atac nuclear: ”Decizia nu aparține unui singur om”
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit miercuri, 28 septembrie, despre amenințările Rusiei privind folosirea armelor nucleare. Șeful guvernului a susținut că probabilitatea ca un astfel de lucru...
Încă un edil se opune majorării salariilor primarilor: ”Trebuie să fim mai chibzuiți cu banul public”
Încă un edil se opune majorării salariilor primarilor: ”Trebuie să fim mai chibzuiți cu banul public”
Primarul municipiului Arad, Călin Bibart, a anunţat, miercuri, că nu va aplica nicio mărire de salarii pentru el şi viceprimari, afirmând că "este o perioadă în care trebuie să fim mai...