Guvernul, in pozitia Ursului (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 17 Februarie 2013, ora 23:27
5327 citiri
Guvernul, in pozitia Ursului (Opinii)
Foto: melogranocamapts.com

Nu stiu daca Victor Ponta a pastrat frunza Elenei Udrea ca mesager al Romaniei peste granite, dar cred ca a sosit momentul ca Guvernul sau sa isi schimbe pozitia fata de cinematografia romaneasca.

"Ursul de Aur" obtinut de filmul "Pozitia Copilului" la festivalul de la Berlin nu mai este doar o confirmare a valorii cinematografiei noului val, ci ar trebui sa reprezinte un semnal pentru schimbarea pozitiei Executivului fata de filmul romanesc.

E suficienta doar putina bunavointa, un dram de inspiratie si o farama de viziune, ca sa intelegi ce mina de aur este cinematografia, dar mai ales ce beneficii ar putea aduce transformarea unui domeniu aproape de faliment intr-o industrie prospera.

Pe langa succesele rasunatoare obtinute de catre noii cineasti la marile festivaluri internationale, incepand din 2004 cu Cristi Puiu, Cristian Nemescu, Corneliu Porumboiu si culminand cu "Palme d'or" lui Cristian Mungiu, Guvernul ar putea sa identifice dovezi ale eficientei acestei "industrii" in premiile internationale (mai mici sau mai mari) obtinute an de an de regizorii romani.

Daca Victor Ponta ar cere o lista fie si doar cu premiile "majore" castigate de filmul romanesc in ultimii 8 ani la cele mai mari festivaluri internationale, tot ar avea in fata cel mai bun argument sa isi schimbe viziunea fata de strategia pe care Guvernul ar trebui sa o adopte vis-a-vis de acest domeniu.

Ignorata si lasata sa se descurce mai mult pe cont propriu, cinematografia romaneasca a provocat deja minunea. Ar fi timpul poate ca sa avem o strategie nationala de incurajare a ceea ce a demonstrat si prin forte proprii ca functioneaza, face performanta si aduce beneficii greu de calculat Romaniei in general.

Poate ca a venit vremea ca Guvernul sa mai lase din brate Biserica, de exemplu, si sa demonstreze ca Romania este un stat laic, investind mai mult in cinematografie decat in biserici.

Daca tot e criza si nu exista bani pentru cercetare, dezvoltarea educatiei si alte programe care au la baza inteligenta si cultivarea maselor, poate ca macar bani pentru ceea ce ar putea deveni cea mai profitabila industrie se vor gasi.

Iar daca Statele Unite sunt prea departate, din toate punctele de vedere, India si China ar putea fi exemplele ideale pentru a intelege de ce cultivarea si dezvoltarea cinematografiei ar putea sa se transforme intr-o veritabila industrie.

La noi, Guvernul a majorat insa bugetul Cultelor pe 2013 cu 5 milioane de lei pentru biserici, nu pentru Centrul National al Cinematografiei, institutie aflata tot in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor. Si nu e de ajuns ca un ministru sa se bata pentru o alocare suplimentara, nici macar nu asta e ideea. Ci impunerea unei intregi strategii de lunga durata care sa se bazeze pe o viziune si o schimbare radicala a modului in care functioneaza CNC (atat de criticat din interior).

Nu am niciun dubiu ca va fi extrem de usor de speculat politic succesul pe care filmul lui Calin Peter Netzer l-a avut la Berlin. Sper doar ca dincolo de aceasta capcana, politicienii sa intrevada ce oportunitate uriasa se ascunde inca in aceasta arta, care in alte tari are un profit urias (si nu doar ca agent turistic sau ambasador al imaginii tarii).

In loc sa se planga de lipsa solutiilor si sa astepte marea revigorare a lumii, pentru a putea spera si noi la iesirea din criza, Guvernul ar putea face un mic pariu cu cinematografia, ca tot nu are nimic de pierdut. Am putea castiga insa cu totii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Calin Peter Netzer regizor, #Pozitia copilului Ursul de Aur, #Festivalul de Film Berlin , #festival film