Hollywood Reporter: Iata motivul pentru care Tudor Giurgiu a facut filmul despre moartea procurorului Panait

Duminica, 08 Februarie 2015, ora 12:41
9236 citiri
Hollywood Reporter: Iata motivul pentru care Tudor Giurgiu a facut filmul despre moartea procurorului Panait
Foto: Hollywood Reporter

Hollywood Reporter scrie ca regizorul Tudor Giurgiu a revenit la Festivalul de film de la Berlin, Berlinala, cu un thriller amar bazat pe un caz real din viata politica corupta din Romania.

Insa sursa citata noteaza ca regizorul roman a fost motivat sa realizeze pelicula si datorita unui eveniment din viata sa, si anume faptul ca a demisionat de la Societatea Romana de Televiziune in urma unor presiuni politice.

Hollywood reporter noteaza ca "De ce eu?" este o dramatizare dupa viata procurorului roman Cristian Panait, care a murit in circumstante dubioase, in aprilie 2002, cand avea 29 de ani si dupa ce a luat o pozitie vehementa impotriva unor interese prea mari.

Productia, o colaborare intre cineasti romani, bulgari si maghiari, va fi lansata in Romania la sfarsitul lunii februarie.

Filmul despre procurorul Panait, premiera mondiala la Festivalul de Film de la Berlin

Jurnalistii straini mai scriu ca in mod clar filmul va prinde foarte bine in Romania, dar si in regiunea vecina, unde cazul Panait inca are o importanta destul de mare.

"Emilian Oprea il interpreteaza pe Cristian Panduru, un tanar lector si procuror, care a fost rapid promovat de sefii sai", mai scriu cei de la site-ul citat. Acestia amintesc ca Panduru avea in fata cazul vietii sale, un dosar de coruptie in care era vizat un coleg de-al sau, Bogdan Leca, rol interpretat de Alin Florea.

"Are imediat indoieli cu privire la caz, suspectand ca a fost folosit ca un pion intr-un joc de putere de nepatruns orhcestrat de serviciile de securitate", mai scriu cei de la Hollywood Reporter. "Panduru este un idealist cu convingeri morale puternice, dar si un afemeiat care o insala pe partenera sa Dora (Andreea Vasile), cu studentele sale", continua acestia.

Atunci cand se retrage din cazul Leca, lui Panduru i se aduc acuzatii penale inventate si amenintari privind viata sa privata foarte colorata.

"Macinat de paranoia, banuieste pe toata lumea din jurul sau ca fiind spioni sau tradatori", continua jurnalistii, adaugat ca totul se termina tragic.

"Un director prolific, producator si fondator al Festivalului de Film Transilvania, Tudor Giurgiu a fost, de asemenea, pentru scurt timp si presedinte -directorgeneral al SocietatiiRomanede Televiziune, inainte de a demisiona in urma unor presiuni politice. Aceasta a fost parte din motivarea sa pentru dramatizarea cazului Panait, vazand in el un ecou mai tragic al sau", au mai scris ziaristii straini.

Jurnalistii mai noteaza ca moartea lui Panait a fost inregistrata oficial ca sinucidere din cauza schizofreniei, dar si ca Giurgiu a indraznit destul de mult si a filmat chiar in locul in care procurorul a murit.

Inainte de a incheia, ei adauga ca teoriile conspiratiei inca exista si ca la putin timp dupa moartea lui Panait lucrurile s-au schimbat putin in Romania si multi politicieni au fost inchisi pentru coruptie.

"'De ce eu?' nu este povestea intreaga, dar este o incercare demna de a spune o parte din ea", au incheiat jurnalistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#De ce eu Berlinala, #De ce eu Panait, #De ce eu Cristian Panait, #De ce eu Tudor Giurgiu , #festival film
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Sa participe si Ponta la premiera filmului.
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5