Morometii 2 a avut proiectia de gala, la Sala Palatului

Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 23:56
8258 citiri
Morometii 2 a avut proiectia de gala, la Sala Palatului
Foto: Facebook Morometii 2

Filmul "Morometii 2", de Stere Gulea, a rulat luni seara, in proiectie de gala, la Sala Palatului, in prezenta echipei filmului si a unor invitati speciali.

Scriitorul Radu Paraschivescu a vorbit inaintea proiectiei despre contextul in care a fost realizat filmul "Morometii 2".

"Acum e cu atat mai interesant cu cat, in conditii de libertate deplina, Stere Gulea vine si face un film dupa o carte sau mai multe carti scrise in conditii de pressing ideologic. Atunci aveam o lectura a unui text scris cu anumite concesii. Acum, unii oameni ar spune (...) ca avem de-a face cu o de-concesionare, si anume, cu renuntarea la concesia, si la grila, si la lentila ideologica - un film facut in libertate, dupa o carte sau mai multe carti, de fapt mai multe carti, scrise in conditiile gardului de sarma ghimpata", a afirmat el.

In opinia lui Paraschivescu, "Morometii 2" este o dovada a ceea ce autorul a numit "gratia binelui".

"Aceasta gratie a binelui apare atunci cand mai multi oameni se strang in jurul unei idei si au impreuna talent, disponibilitate si putinta de a se pune in folosul binelui. Asta a facut Stere Gulea cu echipa lui", a apreciat Radu Paraschivescu.

Actorul Cuzin Toma a marturisit ca modul in care Stere Gulea lucreaza cu artistii, la film, scoate din ei adevarul si "emotia sincera, autentica". "Cred ca am trait aceeasi emotie toti si actorii mai tineri si noi, astia mai din mijloc si actorii in varsta, cumva si datorita scenariului si am fost toti ca o familie, ca un singur corp", a declarat actorul, pentru AGERPRES.

In opinia actorului, filmele "Morometii" si "Morometii 2" nu pot fi comparate.

"Nu pot sa le compar, dar sunt la fel de bune. Niciunul nu tradeaza nici epoca si nici 'Morometii'. Domnul Stere Gulea a reusit sa dea aceeasi atmosfera si sa aduca lumea cu bogatia ei de atunci, cu tot ce insemna perioada respectiva", a spus Cuzin Toma.

Inainte de intrarea in sala, cei veniti la premiera au primit din partea unor voluntari imbracati in haine de epoca ziarul "Dreptatea" ce anunta pe prima pagina revenirea pe marile ecrane a povestii familiei Moromete, dupa 31 de ani de la "Morometii", in regia lui Stere Gulea. Publicatia realizata special pentru promovarea filmului cuprinde o marturie a regizorului, a actorului din rolul principal, Horatiu Malaele, dar si a directorului de imagine, Vivi Dragan Vasile. Totodata, este prezentat si un scurt fragment din volumul "Morometii 2", de Marin Preda.

Printre spectatorii proiectiei de gala s-au numarat procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, si ministrul Culturii, George Ivascu.

Pelicula "Morometii 2" va rula pe marile ecrane din Romania din 16 noiembrie, insa echipa filmului isi propune sa ajunga in peste 50 de orase cu o serie de avanpremiere, in special in cele unde exista multiplex sau alta sala de cinema.

"Morometii 2" continua povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Campia Dunarii si il are in prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 il gasesc pe Ilie Moromete imbatranit, dar inca in putere. Intre el si cea de-a doua sotie, Catrina, tensiunile continua, in timp ce Niculae este pus la incercare de promisiunile lumii noi, in care totul e posibil daca te inregimentezi.

Distributia reuneste cativa dintre cei mai apreciati si iubiti actori romani. In rolurile principale ii putem vedea pe Horatiu Malaele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) si Iosif Pastina (Niculae Moromete), aflat la debut intr-un rol principal in cinema. Alaturi de ei apar Razvan Vasilescu (Cocosila), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moasei), Florin Zamfirescu (Tugurlan), George Mihaita (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauabei), Marian Ralea (Carcadat), Dorina Chiriac (Marioara Bazdoveica), Liviu Pintileasa (Zdroncan), cu participarea extraordinara a lui Ion Caramitru (Directorul scolii).

Filmarile pentru "Morometii 2" au inceput anul trecut, in septembrie, majoritatea secventelor fiind turnate in aceeasi casa, din acelasi sat (Talpa, judetul Teleorman) in care a fost realizat si primul film, in 1985. Preproductia partii a doua a durat mai bine de un an - casa Morometilor a fost refacuta de scenograful Cristian Niculescu dupa schitele si imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero. Dana Paparuz, premiata cu trofeul Gopo pentru "Aferim!", este creatoarea costumelor.

Montajul filmului a fost realizat de Dana Bunescu si Alexandra Gulea, muzica este semnata de Vasile Sirli, iar coloana sonora este gandita de aceeasi Dana Bunescu, castigatoare a sase premii Gopo pana in prezent, pentru montaj si sunet. Machiajul si coafura sunt semnate de Dana Roseanu, Iulia Roseanu si Domnica Bodogan. Producatorii filmului sunt Oana Giurgiu si Tudor Giurgiu. Fotograful afisului oficial este Alex Galmeanu.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Morometii 2 gala, #Morometii 2 avanpremiera , #festival film