NexT si-a desemnat castigatorii. Printre premiati, un film romanesc

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 12:11
971 citiri
NexT si-a desemnat castigatorii. Printre premiati, un film romanesc

NexT si-a desemnat castigatorii. Dupa cinci zile de proiectii care mai de care mai interesante si mai palpitante, juriul festivalul international de film NexT a premiat cele mai bune filme.

Astfel, Trofeul NexT 2014 i-a revenit unei co-productii Azerbaidjan - Germania, Leaganul mesterului de sicrie/The Swing of the Coffin Maker, in regia lui Elmar Imanov, "o poveste plina de detalii locale, care transmite un mesaj universal. Si un film foarte frumos filmat, plin de caldura, umanitate si intimitate", potrivit juriului.

Trofeul NexT consta in 2000 de euro oferiti de ArCuB si servicii digitale de laborator (post productie) in valoare de 2000 de euro, din partea CineLab Romania. Filmul si-a adjudecat si Premiul Publicului pentru film strain, in valoare de 500 de euro, oferiti de ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti. Leaganul mesterului de sicrie este povestea unui tata care traieste impreuna cu fiul sau adult, Musa, intr-o casa mica, intr-un loc pustiu. Duc o viata solitara. Musa, intarziat mintal si miscandu-se greoi, il ajuta pe tatal sau la munca.

Premiul "Cristian Nemescu" pentru Cea mai buna regie, in valoare de 1000 de euro, bani oferiti de ArCuB, a fost castigat de filmul Tin & Tina, regizat de Rubin Stein (Spania), pentru "un control foarte convingator asupra mediului. Folosirea indrazneata a planului secventa, calcand astfel pe urmele celor mai mari maestri ai cinemaului clasic".

Premiul "Andrei Toncu" pentru Cea mai buna coloana sonora, constand in 1000 de euro oferiti de Arcub - Centrul Cultural de Proiecte al Municipiului Bucuresti, i-a fost acordat lui Eduardo Williams, pentru Sunetul stelelor m-a uluit/The Sound of Stars Dazes Me / El ruido de las estrellas me aturde (Argentina), "pentru felul in care evoca atmosfera si pentru folosirea inovatoare si experimentala a sunetului".

O Mentiune speciala i-a fost oferita filmului Dezbraca-ma/Undress Me, de Victor Lindgren (Suedia), "pentru tratarea realista si plina de sensibilitate a unui subiect dificil".

Colectia de arome, in regia lui Igor Cobileanski, a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj romanesc. Potrivit juriului, este "o gura de realitate, o viziune singulara a unei lumi care s-ar putea sa nu fie atat de bine cunoscuta in afara regiunii sale, dar care ne poarta cu siguranta acolo". Premiul valoreaza 1000 de euro si este oferit de HBO Romania.

Castigatorul concursului The Pitch si a unui cec de 5.000 de euro din partea ShortsTV si Romtelecom este proiectul 4 and 1/2 Senses, de Raluca Racean-Gorgos si Ion Arama. "O poveste emotionanta care va implica multe provocari pentru a fi realizata. O prezentare convingatoare a proiectului, coerenta, care a imbinat perfect latura emotionala cu cea tehnica si de executie. Asteptam cu nerabdare sa il vedem finalizat si proiectat aici, la NexT", a transmis juriul. Acelasi proiect a primit o Mentiune speciala in cadrul NexT Short Film Market, pentru calitatea prezentarii.

Juriul ambelor competitii - cea internationala si cea nationala - a fost format din cineast ul britanic Peter Webber (Girl with a Pearl Earring), Karel Och (Cehia, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary), Martina Bleis (Germania, membra a comitetului de selectie al Berlinale Co-Production Market), Julia Sinkevych (Ucraina, coordonatoarea Departamentului de Evenimente si Proiecte internationale la Festivalul de Film de la Odessa), Alfonso Gonzalez Aguilar (compozitor de muzica de film, Los Angeles), Vava Stefanescu (Romania, coregraf, manager cultural) si Vlaicu Golcea (Romania, muzician).

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#castigatori festival film NexT, #filme castigatoare NexT, #festival film international NexT , #festival film