Presa din New York lauda filmul "Amintiri din Epoca de Aur"

Sambata, 27 August 2011, ora 16:56
3611 citiri
Presa din New York lauda filmul "Amintiri din Epoca de Aur"
Foto: Arhiva

Regizorii romani, care au reinventat povestile care nu s-au putut spune in comunism, sunt laudati de presa internationala, care apreciaza ca tara noastra a devenit un "It Cinema" global.

Romania lipsea, pana de curand, de pe harta cinematografica a lumii - in ciuda catorva succese, razlete, ale cineastilor deja mentionati din generatia peste 60 de ani. In ultimii doi ani, noua generatie de regizori romani s-a remarcat la toate festivalurile, apreciaza criticul Steve Dollar, de la daily.greencine.com.

"Regizori, cum ar fi Cristi Puiu (Moartea domnului Lazarescu), Corneliu Porumboiu (12:08 East of Bucharest) si Cristian Mungiu (4 luni, 3 saptamani si 2 zile), cu ajutorul unui umor caustic, au creat 'anatomii' vii din sfarsitul perioadei comuniste, numita in jargonul romanesc 'Epoca de Aur'", scrie jurnalistul.

"Amintiri din Epoca de Aur", spune criticul, "sarbatoreste acea epoca". Desi filmul este ceva mai usor de digerat decat thriller-ul '4 luni, 3 saptamani si 2 zile', episoade imaginare, cu titluri precum "Legenda vizitei oficiale" si "Legenda soferului de gaini" prezinta reversul satiric al ortodoxiei de partid si apocrife ale intelepciunii populare ce ilustreaza slabiciunile naturii umane, apreciaza jurnalistul american.

"Fa-i albi", latra un oficial de partid la bunii cetateni ai unui sat in "Legenda vizitei oficiale", care deschide filmul.

Jurnalistul remarca si unitatea echipei. "In pofida formatului, regizorul si echipa sa au lucrat ca o unica forta", arata Steve Dollar.

Gagurile ating apogeul in "Legenda politistului lacom", despre pericolele pietei negre, in care o ravnire la carnea de porc de Craciun aduce unei familii un porc viu, grohaitor in bucataria sa inghesuita. Nu vor sa-l sacrifice, de teama ca tipetele sale vor alerta vecinii asupra contrabandei porcine. Prin urmare, folosesc gazul de la cuptor, un lucru nu prea inteligent.

"Spiritul national al disfunctionalitatii glorioase este epidemic, desi ai putea banui ca optimismul relativ al filmului este atat un caz de memorie selectiva cat si o tactica de supravietuire", se arata in finalul cronicii.

In perioada 26-30 august 2011, filmul "Amintiri din epoca de aur", dupa un scenariu de Cristian Mungiu si regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Cristian Mungiu, revine pe ecranele din New York si va fi proiectat timp de cinci zile la IFC Center.

Filmul ecranizeaza cele mai cunoscute legende urbane din Romania anilor '80, recuperand umorul care i-a ajutat pe romani sa supravietuiasca perioadei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#amintiri epoca aur new york, #mungiu amintiri epoca de eurd , #festival film