TIFF 2012, la debut - vezi programul acestui weekend

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 23:25
2436 citiri
TIFF 2012, la debut - vezi programul acestui weekend
Foto: tiff.ro

Festivalul International de Film Transilvania, editia a 11-a, a debutat vineri, la Cluj-Napoca, in Casa TIFF, TIFF Lounge din Piata Unirii si spatiul TIFF Art de la Muzeul de Arta Cluj.

Competitia TIFF 2012 debuteaza cu filmele, Sfarsitul noptii si Teddy Bear. Sambata, 2 iunie, de la ora 13:00, in spatiul TIFF Art de la Muzeul de Arta Cluj va fi vernisata expozitia "Bucuria de fi la Sapanta", care cuprinde fotografii realizate de Alisa Tarciniu, Andreea Aron si Iulian Ignat in timpul festivalului initiat de irlandezul Peter Hurley la Sapanta, "Drumul lung spre Cimitirul Vesel", dupa cum se mentioneaza pe pagina oficiala a evenimentului.

Tot sambata si tot la TIFF Art, de la ora 17:30, are loc si lansarea expozitiei semnata de Cosmin Bumbut, Cuba continua, cu fotografii realizate de artist in cei patru ani in care a fost in Cuba. Povestea Cubei si a unui popor "izolat si suspendat in timp" este completata de cartea omonima semnata de Elena Stancu, a carei lansare va avea loc in aceeasi zi.

La ora 21:30, trupa Mandinga, reprezentanta Romaniei la Eurovision 2012, va prezenta Mandinga Live Cinema, un spectacol interactiv in care cele mai importante momente din istoria de zece ani a trupei vor fi prezentate publicului, imaginile fiind acompaniate live de melodii.

La TIFF Lounge din Piata Unirii, la 12:00, va fi inaugurata Urban Comics made in Cluj - o expozitie de banda desenata prezentata de Centrul Cultural German Cluj, al carei personaj principal este orasul Cluj. Cu ocazia vernisajului va fi prezentat albumul Urban Comics, iar artistii vor sustine o demonstratie live, realizand desene la sugestiile publicului.

Primii doi invitati ai intalnirilor de la ora 17:00, de la TIFF Lounge, moderate de Mihnea Maruta, vor fi Andi Vasluianu, protagonistul filmului "Despre oameni si melci" (regia Tudor Giurgiu), care se va intalni cu publicul sambata, si actrita Ana Ularu, membra in juriul Competitiei, care va veni la discutii duminica.

Pe 2 iunie se va deschide si seria evenimentelor de la Casa TIFF. De la 21:30, Rodion G.A., prima formatie de muzica electronica experimentala din Romania, populara in anii '80, va sustine un live set. Va urma proiectia filmului clasic Vampyr, al lui Carl Th. Dreyer, acompaniata live DJ Morphosis din Liban, unul dintre cei mai in voga muzicieni de pe scena electro contemporana.

Duminica, 3 iunie, la TIFF va fi Ziua Diversitatii. In curtea Muzeului de Arta, incepand cu ora 14:00, clujenii vor avea ocazia sa mestereasca alaturi de rudari sau impletitori, sa probeze costume traditionale romani, sa urmareasca o piesa de teatru pusa in scena de copiii rromi de la Pata Rat (16.00) si sa asculte un concert de balkan-rock Romano ButiQ, de la 20.30.

In acelasi spatiu, TIFF Art, de la ora 21:30, fanii celebrei trupe Laibach, care va incinge atmosfera de la TIFF pe data de 6 iunie, vor putea urmari documentarul Divided States of America: Laibach 2004 Tour de Saso Podgorsek, ce urmareste traseul formatiei in cadrul turneului din 2004, un an marcat de o situatie politica complicata in SUA, din cauza alegerilor prezidentiale.

Tot pe 3 iunie, de la 21:30, publicul va afla ce inseamna sa fii spectator la film in anii 1900 chiar de la stranepoata lui Georges Melies, Marie-Helene Leherissey, si de la fiul ei, Lawrence Leherissey, care vor sustine un Cine-concert Georges Melies la Castelul Banffy de la Bontida.

Un program exclusiv de filme ale cineastului va fi acompaniat live de muzica originala compusa si cantata la pian de Lawrence Leherissey. Alaturi de el, Marie-Helene Leherissey va nara povestea, asa cum se intampla in cafenelele de la 1900, la proiectiile de film.

La Casa TIFF, de la 18:10, in avanpremiera alegerilor locale din 10 iunie si cu prilejul proiectiei filmului Ministrul/ The Minister, in sectiunea Supernova, va avea loc dezbaterea "Filmul si politica". Distins cu Premiul FIPRESCI la Cannes 2011 (sectiunea Un Certain Regard), filmul lui Pierre Scholler este odiseea unui oficial de stat printr-o lume tot mai complexa si ostila. De la 22:00, Contemporary Noise Sextet, una dintre cele mai apreciate trupe actuale de jazz din Polonia, va incanta audienta de la Casa TIFF.

Doua dintre highlight-urile editiei TIFF 2012 vor putea fi vizionate la Odeon Cineplex. In Sala 5, de la 17:15, Noseland, un mockumentar realizat de Aleksey Igudesman si Sebastian Leitner despre lumea muzicii clasice, va avea premiera mondiala la TIFF.

Documentarul Inni (regia Vincent Morisset) este un alt must-see la TIFF. Prezentat la Venetia, anul trecut, Inni, este al doilea film live cu celebra trupa Sigur Ros dupa documentarul de turneu Heima. Spre deosebire de Heima, Inni este intim si neindurator si se concentreaza doar pe interpretarea trupei. Filmul va rula la Odeon Cineplex, Sala 4, de la ora 22:15.

Proiectia 3D din acest an, la TIFF, este Hugo (r. Martin Scorsese). Duminica, de la 18.00, la Cinema Florin Piersic, filmul - care nu va intra in cinematografele din Romania - va rula in varianta originala, nesubtitrata.

Proiectii la Manastur Open Air

Proiectiile vor avea loc in zona terenurilor de sport de la Complexul Nora, pentru a duce filmele si spiritul festivalului in cat mai multe zone ale Clujului.

Filmele vor rula in fiecare seara, de la 22:00, iar accesul la proiectii este gratuit. Primul film din seria rezervata spectatorilor de la Manastur Open Air este Vanatorul/ The Hunter, povestea unui mercenar trimis de catre o misterioasa companie specializata in biotehnologie tocmai in salbatica Tasmanie, cu misiunea de prinde ultimul tigru tasmanian.

Vor urma Samurai fara sabie/ Scabbard Samurai, istoria unui samurai batran care a incetat la un moment dat sa mai lupte, Beirut Hotel, selectionat la Locarno, istoria unei pasiuni amoroase pe muchie de cutit, care reflecta situatia unei tari ce ezita intre razboi si pace, Impuscat in cap/ Headshot (sectiunea Oameni si zei), noul film al regizorului thailandez Pen-ek Ratanaruang.

Tot la Manastur Open Air, spectatorii vor vedea si Petrecaretul/ Party Monster, Toata lumea din familia noastra si scurtmetrajul Family Dinner, Explozie in familie/ Le Skylab, Calugarul/ Le moine, despre un predicator care se crede deasupra tentatiei, cu Vincent Cassel in rolul principal, documentarul Marley, portretul celebrului muzician Bob Marley, si Crimele din Snowtown, unul dintre cele mai premiate filme australiene din ultimii ani, o drama violenta despre un criminal in serie.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Tiff 2012 program, #Tiff 2012 Cluj Napoca, #filme Tiff 2012 , #festival film