Trei filme romanesti in competitia Festivalului International al Filmului de la Namur

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 10:07
1334 citiri
Trei filme romanesti in competitia Festivalului International al Filmului de la Namur

Lungmetrajele "Pozitia copilului", de Calin Netzer, "Domestic", de Adrian Sitaru, si "Lupu", de Bogdan Mustata, se numara printre productiile romanesti incluse in competitia oficiala a Festivalului International al Filmului Francofon de la Namur, Belgia, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Aproape 150 de pelicule vor fi proiectate la cea de-a 28-a editie a Festivalului International du Film Francophone de Namur, care se va desfasura in perioada 27 septembrie - 4 octombrie.

Astfel, lungmetrajele "Pozitia copilului", de Calin Netzer, si "Domestic", de Adrian Sitaru, au fost incluse in competitia internationala, in timp ce "Lupu", de Bogdan Mustata, concureaza in sectiunea dedicata debutului in lungmetraj.

Lungmetrajul "Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, a fost premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin anul acesta si a fost desemnat sa reprezinte Romania la premiile Oscar de anul viitor, la categoria "cel mai bun film strain".

Cel mai recent film al regizorului Adrian Sitaru, comedia dulce-amaruie "Domestic", este o poveste despre oamenii care mananca animalele pe care le iubesc si animalele care iubesc oamenii neconditionat. Un iepure, o gaina, o pisica, un caine si un porumbel trec prin viata personajelor principale, influentandu-le evolutia. Cu un imaginar minunat, dar si dureros de real, "Domestic" este povestea copiilor, adultilor si animalelor care convietuiesc sperand la o viata mai buna.

Debutul in lungmetraj al regizorului Bogdan Mustata, "Lupu", arata ce se poate intampla in mintea unui adolescent de 16 ani cand se indragosteste pentru prima data. Lupu traieste cea mai stranie vara din viata sa. Mama lui are un nou iubit, fata care se lipeste de el pe holurile intunecate ale blocului este posibil sa nu existe, iar tatal mort ii cere ajutorul din camera alaturata.

La Festivalul Filmului Francofon de la Namur, in competitia dedicata scurtmetrajelor au fost incluse si peliculele romanesti "Claudiu si crapii", de Andrei Tanase (Romania/ Germania), dar si "Plimbare", de Mihaela Popescu.

De asemenea, in sectiunea Regards du present vor fi proiectate scurtmetrajele "12 minutes", de Nicolae Constantin Tanase, si "O umbra de nor", de Radu Jude.

Scurtmetrajul "O umbra de nor" a fost proiectat in premiera mondiala la Festivalul de Film de la Cannes 2013, in sectiunea Quinzaine des Realisateurs. Filmul spune povestea unui preot, interpretat de regizorul de teatru Alexandru Dabija, care, intr-o zi torida de vara, este chemat la capataiul unei muribunde pentru a-i spune o rugaciune.

Tot la Namur, in competitia dedicata clipurilor video au fost incluse "Dance Your Way Out", de Ion Puican, si "Dreamers", de Mihnea Popescu si Keorges Gaplan.

Anul trecut, lungmetrajul "Toata lumea din familia noastra", de Radu Jude, a fost desemnat marele castigator al celei de-a 27-a editii a Festivalului International de Film de la Namur (FIFF), obtinand premiul Bayard d'Or, acordat celei mai bune pelicule francofone, dar si trofeul pentru cel mai bun actor (Serban Pavlu).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#filme romanesti festival Namur, #festival film francofon Namur, #Pozitia copilului festival film , #festival film