Tudor Giurgiu: Apocalipsa de la TIFF si transfigurarea Clujului - Interviu

Autor: Ana Ilie
Joi, 06 Iunie 2013, ora 10:48
3899 citiri
Tudor Giurgiu: Apocalipsa de la TIFF si transfigurarea Clujului - Interviu

Regizorul Tudor Giurgiu, organizatorul festivalului de film TIFF, a explicat cum a venit Apocalipsa la Cluj, in perioada celui mai mare festival de film din Romania si ce impact are evenimentul asupra orasului.

Tema de anul acesta a Transilvania International Film Festivalului a fost sfarsitul lumii, Apocalipsa, fie aceasta personala sau globala, reflectata in proiectii de film eveniment, a declarat, pentru Ziare.com, Tudor Giurgiu.

In pofida tuturor dificultatilor intampinate de organizarea festivalului, Giurgiu arata ca TIFF, atins chiar si acesta de propria apocalipsa a taierilor de buget, ramane un festival cu ambitii mari, cu personalitati marcante si evenimente ce nu pot fi intalnite in nicio alta parte.

Regizorul mai dezvaluie cum este transfigurat Clujul de festivalul de film si ce evenimente nu trebuie ratate cu niciun chip la editia de anul acesta.

Citeste interviul acordat pentru Ziare.com de regizorul Tudor Giurgiu:

Care a fost cel mai greu lucru in organizarea de anul acesta a TIFF?

Confirmarea finantarilor din sectorul public. Ba erau, ba nu erau, ba era suma de anul trecut, ba mai putin. Incertitudinile, neconfirmarile, lipsa de coerenta administrativa, toate astea dau mari batai de cap unui organizator de evenimente.

Cum v-ati descurcat dupa taierea de buget?

Am taiat la randul nostru. Se pare ca taiatul a devenit un sport national. Taiem tot. Copaci, finantari, salarii, tot. Am renuntat la anumite cheltuieli, nu am mai adus staruri, am mers pe austeritate anul asta.

Se poate distinge o tema a festivalului de anul acesta?

In fiecare an, TIFF-ul are o sectiune tematica, pe care o propune directorul artistic Mihai Chirilov. Anul acesta, inspirati de paranoia cu sfarsitul lumii din 2012, am adunat filme care vorbesc despre apocalipse de tot felul, personale sau globale - Acesta e sfarsitul/This is the End. Desi titlul suna dramatic, exista destul umor in sectiunea asta.

Ce invitati straini aveti anul acesta?

Ca in fiecare an, avem cativa invitati foarte importanti la TIFF. Pe langa Jiri Menzel, care va primi premiul pentru intreaga cariera, vor fi la Cluj Ed Lachman - unul dintre cei mai buni directori de imagine, Sebastian Lelio, premiat recent la Berlin pentru "Gloria", Gyorgy Palfi, regizorul filmului "Taxidermia", care va juriza competitia, Pablo Berger, care a luat zece premii Goya pentru filmul mut Blancanieves, Denis Cote, cu "Vic et Flo ont vu un ours", premiat tot la Berlin, actrita Franziska Petri, producatoarea Lynda Myles.

Vin si foarte multe nume influente din industria filmului, e un prilej bun pentru cineastii, producatorii si distribuitorii romani sa-i cunoasca. Unii dintre ei vor tine masterclass-uri si prezentari sau vor fi traineri la Transilvania Talent Lab.

Nik Powell, directorul National Film and Television School din Marea Britanie, vicepresedinte in consiliul Academiei Europene de Film, presedinte al comitetului de film si membru al board-ului BAFTA, Marie-Pierre Valle, director de achizitii Wild Bunch, Grainne Humphreys, directorul Dublin International Film Festival, Mike Downey (CEO Film & Music Entertainment, UK), producatorii Philippe Bober (Coproduction Office, Franta), Jean des Forets (Petit Film, Franta), Sirkka Moller, coordonatoarea workshop-urilor de dezvoltare de proiecte din cadrul Berlinale Talent Campus, Marta Lamperova, directoarea Departamentului de producie al Facultatii de Film din cadrul celebrei FAMU (Praga), Nikolaj Nikitin, delegat al Festivalului de la Berlin, Hanka Kastelicova - producator executiv al Documentary Film Department, HBO Europe, Mirsad Purivatra, directorul Festivalului de la Sarajevo - sunt doar cativa dintre ei.

Pe langa proiectia de filme, ce evenimente speciale ati pregatit?

Sunt foarte multe evenimente colaterale - legate de film, intr-un fel sau altul - care au loc la TIFF in fiecare an: expozitii, concerte, lansari, show-uri multimedia. De foarte multe ori, la TIFF vin nume pe care nu le veti gasi prea des in alta parte, cum ar fi DhakaBrakha, o trupa ucraineana care va canta live pe imaginile filmului "Earth", de Alexander Dovzhenko, sau The Tiger Lillies.

Nu trebuie ratate nici Cine-concertul "Bagdad Fantaisie", concertul Sofa Surfers, "Manasse", cu muzica originala live Minima (Marea Britanie), la Castelul Banffy de la Bontida, retrospectiva Peter Forgacs, un artist multimedia care foloseste extrem de inteligent si de creativ materiale de arhiva inregistrate de amatori, lansarea setului de DVD-uri cu toate filmele lui Lucian Pintilie, "Pintilie. Cineast", masterclass-urile lui Nik Powell si Ed Lachman, proiectia caritabila "Dark Blood", pentru Muzeul de Arta Cluj, intregul eveniment multimedia dedicat lui Emil Racovita si filmului "Exploratorul".

Sunt extrem de multe evenimente si intalniri la TIFF si pot fi gasite, updatate permanent, pe tiff.ro.

Cum s-a schimbat festivalul de la inceputurile sale pana in zilele noastre?

La inceput era un festival mic si cu ambitii mari, iar acum e un festival mare cu ambitii la fel de mari. La prima editie, am avut 40 de filme si o duzina de oaspeti, acum avem 200 de filme si peste 900 de oaspeti. Clujul respira film zi si noapte, avem un public senzational, pe langa film, avem expozitii, concerte, lansari de carte sau DVD. Clujul intra in sarbatoare.

Care este evenimentul ce nu trebuie ratat anul acesta sub niciun chip la TIFF?

Filmele "Betrayal" si "The Act of Killing", precum si proiectia speciala a clasicului film sovietic "Earth", cu interpretarea senzationala a ansamblului DakhaBrakha.

Poate fi cuantificat impactul festivalului asupra Clujului?

N-am facut calcule matematice, dar cateva lucruri sunt sigure: hotelurile principale din oras sunt pline, consumul la restaurante si terase creste simtitor, iar taximetristii au parte de cea mai fericita perioada din an. TIFF-ul provoaca in 10 zile un boom economic in ce priveste serviciile si entertainmentul, iar efectele se vad cel mai bine in saptamana de dupa TIFF, cand viata Clujului revine la normal.

Spre ce se indreapta TIFF-ul de anul viitor?

As vrea sa stiu si eu. Sper sa revenim in normalitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Tudor Giurgiu organizare Tiff, #Tudor Giurgiu Tiff Cluj , #festival film