Vezi premiile decernate la TIFF 2012

Duminica, 10 Iunie 2012, ora 08:11
1609 citiri
Vezi premiile decernate la TIFF 2012

Celebrul regizor francez Claude Lelouch si actrita americana Geraldine Chaplin - fiica legendarului Charlie Chaplin - au fost distinsi cu Premiul pentru Intreaga Cariera, la Gala de inchidere a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), care s-a desfasurat, sambata, la Teatrul National "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca.

"Este o mare onoare sa ma aflu aici, pentru a primi un astfel de premiu. In anii '30 unchiul meu s-a casatorit cu o romanca", a spus Geraldine Chaplin, in discursul de multumire rostit la ceremonia de premiere, rasplatit cu prelungi aplauze de cei peste 1.000 de spectatori clujeni veniti la Gala de la Teatrul National.

Sambata seara, la Ursus Open Air din Piata Unirii, a rulat unul dintre cele mai recente filme in care Geraldine Chaplin joaca rolul principal - "Hai sa traim impreuna!/ Et si on vivait tous ensemble?", in regia lui Stephane Robelin.

Vineri, prestigioasa actrita a participat, la Cinematograful "Florin Piersic", la proiectia speciala a filmului "In orasul fara limite", regizat in 2010 de Alberto Hernandez. Pentru rolul interpretat in acest film, Academia de Arte si Stiinte Cinematografice din Spania, care confera anual Premiile Goya celor mai buni profesionisti, i-a decernat lui Geraldine Chaplin Premiul pentru Cea mai buna actrita.

Regizorul francez Claude Lelouch a fost omagiat la TIFF 2012 in cadrul sectiunii 3x3. Iubitorii celei de-a saptea arte au avut sansa sa vada sau revada lungmetrajele "De la un film la altul" (2011)", "Un barbat si o femeie", realizat in 1966 si distins cu doua premii Oscar si cu trofeul "Palme d'or" la Festivalul de la Cannes, si "Unii si altii"(1981), care a obtinut Marele premiu tehnic la Cannes.

Premii pentru Intreaga Cariera au fost conferite si actritei ungare Mari Torocsik si actorului Ion Caramitru.

"Este unul dintre cele mai importante momente din viata mea", a declarat, pe scena, vadit emotionata, Mari Torocsik. In onoarea sa, la TIFF a fost proiectata pelicula "Szerelem/Iubire", in regia lui Karoly Makk, ce i-a adus actritei o mentiune speciala pentru interpretare la Cannes, in 1971.

TIFF a acordat, de asemenea, in cadrul ceremoniei, doua Premii de Excelenta - regizorului Iosif Demian si scenografului Helmut Sturmer, ambii stabiliti in strainatate, inainte de 1989.

Iosif Demian este cunoscut cinefililor romani pentru filmul "Apa ca un bivol negru", un documentar despre inundatiile catastrofale din anul 1970 din Romania. Imaginea din filmul "Nunta de piatra", regizat de Dan Pita si Mircea Veroiu, l-a impus definitiv drept unul dintre cei mai buni operatori romani. Cu cei doi regizori a realizat si la filmul "Duhul Aurului". Inainte de a emigra in Australia, in 1986, a semnat si regia filmelor "Baloane de curcubeu" si "Lovind o pasare de prada".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#premii TIFF 2012, #premii cariera TIFF 2012, #premii excelenta TIFF 2012 , #festival film