Festivalul de la Venetia: Leul de aur, castigat de "Pieta" sud-coreanului Kim Ki-Duk

Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 22:15
4652 citiri
Festivalul de la Venetia: Leul de aur, castigat de "Pieta" sud-coreanului Kim Ki-Duk

Filmul "Pieta", regizat de sud-coreanul Kim Ki-Duk, a castigat Leul de Aur la Festivalul de la Venetia, editia 2012, au anuntat organizatorii.

Filmul "Pieta", regizat de sud-coreanul Kim Ki-Duk, si "The Master", regizat de americanul Paul Thomas Anderson, au fost favoritele celei de-a 69-a editii a Festivalului de la Venetia.

"Pieta" a primit atat Leul de Aur, cat si alte doua premii, in timp ce "The Master" a primit Leul de Argint, care se acorda pentru cel mai bun regizor, si premiul Fipresci, federatia internationala a criticilor de film.

Kim Ki-duk, in varsta de 51 de ani, a mai castigat, la Venetia, in 2004, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor cu pelicula "Bin-jip".

Regizorul sud-coreean denunta in filmul sau puterea omniprezenta a banilor.Anul trecut, Leul de Aur a fost castigat de filmul rus "Faust", in regia lui Aleksandr Sokurov.

Premiul pentru cel mai bun actor a fost castigat de americanii Philip Seymour Hoffman si Joaquin Phoenix, pentru rolurile din filmul "The Master".

Premiul pentru cea mai buna actrita i-a revenit lui Hadas Yaron din Israel, pentru "Fill The Void" de Rama Bursthein.

Regizorul austriac Ulrich Seidel a luat premiul special al juriului pentru "Paradise: Faith." Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat pentru "Something in the Air" de Olivier Assayas.

Juriul competitiei i-a mai avut in componenta pe Marina Abramovic, Laetitia Casta, Peter Ho-Sun Chan, Ari Folman, Matteo Garrone, Ursula Meier, Samantha Morton si Pablo Trapero. Presedintele juriului a fost anul acesta regizorul Michael Mann.

Premiul FIPRESCI a revenit filmului "The Master" de Paul Thomas Anderson, iar Premiul Orizzonti pentru cel mai bun film a fost acordat filmului "San Zimei" de Wang Bing (Hong Kong).

Premiul Marcello Mastoianni, acordat unui tanar actor, i-a revenit lui Fabrizio Falco, pentru rolurile din "Bella Adormentata" de Marco Bellocchio si "E stato il figlio" de Daniele Cipri.

Premiul Luidi de Laurentis pentru debut a fost oferit filmului "Kuf" de Ali Aydin (Turcia, Germania).

Premiul SIGNIS a fost acordat filmului "To the Wonder" de Terrence Malick, iar o mentiune speciala i-a fost acordata filmului "Fill the Void" de Rama Burshtein.

Premiul Leoncino d'Oro Agiscuola i-a fost acordat filmului "Pieta" de Kim Ki-duk, iar mentiunea UNICEF a fost acordata filmului "E stato il figlio" de Daniele Cipri.

"Pieta" a mai primit si premiile P. Nazareno Taddei si Mouse d'Oro.

Venetia a fost, timp de zece zile, scena desfasurarii Festivalui International de Film. 50 de premiere mondiale au avut loc in aceasta perioada. "To the Wonder" cu Ben Affleck, "Frumoasa din Padurea Adormita" a lui Marco Bellocchio, "The Master" a lui Paul Thomas Anderson, "E stato il figlio" de Daniele Cipri au fost doar cateva dintre filmele care au intrat in competitie pentru marele premiu, Leul de Aur.

Romania a participat la Festivalul International de la Venetia prin lungmetrajul lui Paul Negoescu - "O luna in Thailanda".

Citește și:
Petiție pentru demisia deputatului Aurel Bălăşoiu: ”A fi parlamentar presupune să reprezinţi un model pentru cetăţeni” VIDEO
Petiție pentru demisia deputatului Aurel Bălăşoiu: ”A fi parlamentar presupune să reprezinţi un model pentru cetăţeni” VIDEO
Preşedintele Senatului, Alina Gorghiu, a anunțat miercuri, 5 octombrie, că a inițiat o petiţie prin care solicită demisia din Parlament a deputatului Aurel Bălăşoiu. Petiţia online,...
Primarul Radu Mihaiu a experimentat cum se simte un accident la viteza de 13 km/h. "Vă spun sincer, mă resimt. Nu mă așteptam!" VIDEO
Primarul Radu Mihaiu a experimentat cum se simte un accident la viteza de 13 km/h. "Vă spun sincer, mă resimt. Nu mă așteptam!" VIDEO
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a participat miercuri, 5 octombrie, la un eveniment dedicat educației rutiere. În cadrul evenimentului, Radu Mihaiu a testat cum este resimțit un accident...