1 decembrie in Romania si in lume: evenimentele care s-au intamplat de-a lungul timpului in aceasta zi

Sambata, 01 Decembrie 2018, ora 08:00
6053 citiri
1 decembrie in Romania si in lume: evenimentele care s-au intamplat de-a lungul timpului in aceasta zi

Pentru noi, sarbatoarea nationala este purtatoare de atatea simboluri, incat nu-si pune mai nimeni intrebarea ce alte evenimente s-au petrecut in lume, in aceeasi zi de 1 decembrie.

Si s-au petrecut multe. Unele au marcat istoria lumii, altele cultura, stiinta sau civilizatia, uneori au constituit simboluri sau au ramas simple amintiri.

S-ar parea ca este o zi sortita sa marcheze evenimente, caci iata ce momente descopar ca se petrec in alte tari ale lumii, exact in aceasta zi calendaristica de 1 decembrie. Le voi enumera cronologic, nu in ordinea importantei lor, care poate bucura pe unii sau deranja pe altii.

- 1 decembrie 1640: Portugalia isi proclama independenta fata de Spania, printul Joao proclamandu-se rege, cu titlul de Joao al IV-lea. Sub carmuirea lui, moneda noului stat devenise cea mai puternica din Europa.

- 1 decembrie 1800: orasul Washington a fost declarat capitala Statelor Unite ale Americii. Exista putine state in lume cu capitala situata in alta parte decat in metropola unde se concentreaza cel mai mare numar de locuitori.

- 1 decembrie 1821: Costa Rica adopta prima sa Constitutie intitulata Pacto de Concordia.

- 1 decembrie 1864: S-a infiintat la Bucuresti Casa de Economii si Consemnatiuni, singura entitate bancara din Romania care nu si-a incetat existenta nici macar pe vremea comunistilor. CEC nu trebuie insa confundata cu Palatul CEC, construit intre 1897 si 1900, una din emblemele arhitecturale ale capitalei.

- 1 decembrie 1891: Americanul James Naismith, asistent de la colegiul Springfield, statul Massachusetts, a inventat jocul numit baschet.

- 1 decembrie 1906: la Paris a fost deschisa prima sala de cinematograf din lume: cinema Omnia-Pathe.

- 1 decembrie 1913: se inaugureaza la Buenos Aires primul metrou din emisfera sudica a Pamantului. Pentru a risipi reticenta populatiei la aceasta noutate, accesul in subteran s-a facut gratuit, in primele 100 zile.

- 1 decembrie 1916: cu fix doi ani inainte de declaratia Marii Uniri, a fost instalata la Bucuresti ocupatia militara germana. Guvernul si insusi regele Ferdinand au trebuit sa-si mute sediul la Iasi.

- 1 decembrie 1918: Marea Adunare Nationala de la Alba Iulie proclama unirea tuturor romanilor intr-un singur stat.

- In aceeasi zi, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croatia, Dalmatia, Voivodina pecum si Bosnia si Hertegovina s-au unit intr-un singur stat, denumit initial "Regatul sarbilor, croatilor si slovenilor", iar ulterior, mai scurt, Iugoslavia.

- 1 decembrie 1918: Islanda si-a declarat independenta fata de Danemarca, in componenta careia se gasea pana atunci.

- 1 decembrie 1920: Consiliul local al orasului Brasov a donat Reginei Maria castelul Bran, in semn de inalta apreciere pentru contributia sa la infaptuirea Marii Uniri.

- 1 decembrie 1925: au fost semnate la Londra acordurile adoptate la Conferinta de la Locarno intre Franta, Anglia, Belgia, Italia, Polonia, Cehoslovacia si Germania, cu privire la respectarea granitelor stabilite prin Tratatul de la Versailles. Politicienii credeau ca este suficient sa semnezi acorduri, ca sa asiguri pacea in lume.

- 1 decembrie 1928: Turcia renunta la vechea scriere orientala si adopa alfabetul latin. Uniunea Sovietica refuza categoric sa renunte propriul alfabet.

- 1 decembrie 1934: din ordinul lui Stalin, sunt executati principalii adversari politici ai acestuia, printre ei fiind chiar mana dreapta a dictatorului, Kirov.

- 1 decembrie 1941: imparatul Japoniei Hiro Hito si-a dat acordul pentru intrarea tarii sala in razboi, alaturi de Germania lui Hitler si impotriva SUA. Japonia a trebuit sa suporte cea mai grea infrangere din istoria sa, dar imunitatea imparatului, desi vinovat, a fost riguros respectata.

- 1 decembrie 1953: A fost arestata in Alabama, SUA, militanta pentru drepturile omului Rosa Parks, pentru ca refuzase sa cedeze locul in autobuz unui calator alb. La 30 decembrie 1999, Rose Parks, ajunsa la 81 de ani, a fost atacata si jefuita, dar faptasul s-a ales doar cu o amenda de 53 de dolari. Sentinta judecatorilor a declansat proteste in inteaga America, determinand inasprirea legislatie privind incalcarea drepturilor omului.

- 1 decembrie 1958: se proclama Republica Centrafricana si se stabileste ziua de 1 decembrie ca zi nationala a nolui stat.

- 1 decembrie 1958: are loc un incendiu devastator la scoala "Sfanta Fecioara" din Chicago, SUA, producand moartea a 92 de copii si 3 maici. Tragedia a fost cauzata de nerespectarea normelor in domeniu: exista o singura usa de evacuare, lipseau declansatoarele de alarma, nu erau montate scarile anti-incendiu.

- 1 decembrie 1960: Uniunea Soivietica lanseaza in spatiu satelitul artificial "Sputnik", anuntand un stralucit program spatial, menit sa demonstreze superioritatea tehnicii sovietice fata de cea americana.

- 1 decembrie 1990: Intr-o sedinta tinuta la Alba Iulia, Parlamentul Romaniei a declarat data de 1 decembrie drept sarbatoare nationala.

- 1 decembrtie 1991: printr-un referendum, Ucraina a votat desprinderea de URSS si infiintarea propriului stat.

- 1 decembrie 1973: Papua Noua Guinee isi declara intependenta fata de Australia, dar ramane in cadrul Regatului Unit.

- 1 decembrie 2016: se proclama rege al Thailandei suveranul cu cel mai lung nume din lume: Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#centenarul Marii Uniri , #istoria culturii si civilizatiei