10 oameni de stiinta din Evul Mediu, mai inteligenti decat Einstein (Galerie foto)

Joi, 07 Februarie 2013, ora 07:49
31775 citiri
10 oameni de stiinta din Evul Mediu, mai inteligenti decat Einstein (Galerie foto)
Foto: ListVerse

Einstein reprezinta pentru multi un etalon de inteligenta, fiind vazut ca cel mai prolific om de stiinta de pana acum. Cu toate astea, ai fi surprins sa afli ca mai sunt inca mult altii, a caror inteligenta si ale caror descoperiri au revolutionat la timpul respectiv lumea.

Site-ul Listverse prezinta 10 dintre aceste exemple de oameni de stiinta din Evul Mediu, a caror contributie in diverse domenii este si astazi apreciata.

Avicenna

In timpul Epocii de Aur a Islamului, in secolul 11, Avicenna a revolutionat medicina prin descoperirile si tratatele publicate. Dintre cele 200 de texte academice pe care le-a scris, cel mai influent este Canonul Medicinei, o enciclopedie cuprinzand mai multe detalii notate de Avicenna de-a lungul experientelor sale.

Astfel, el a propus un nou set de protocoale pentru testarea medicamentelor, a avansat ipoteza conform careia unele boli se transmit prin aer si comenta idei despre medicina, prezentate in Grecia. Tratatul sau a fost folosit ca manual standard de fiecare colegiu de medicina, pana la mijlocul anilor 1700.

Ibu Khaldun

Ibu Khaldun este considerat de multi parintele istoriografiei. El este cel care a inregistrat pentru prima oara evenimentele notabile din istorie, fiind si un prolific teolog, filosof si logician. A inceput mai intai istoria Berberilor, dupa care a extins-o la intreaga lume. Notabile mai sunt si cercetarile sale in domeniul sintaxei si morfologiei arabe.

Paul din Aegina

Cunoscut si respectat mai ales in lumea araba, Paul din Aegina a fost un medic din secolul 7 care a scris o enciclopedie curprinzatoare, numita Medical Compendium, un brevar medical in 7 volume. Munca si cercetarile sale au inspirat si influentat multi dintre cei mai buni doctori din lumea araba.

Sf. Albertus Magnus

Pe langa faptul ca acum este un sfant catolic, Albertus Magnus a fost un academician respectat in multiple domenii precum filosofie, chimie, zoologie si fiziologie. Intreaga sa munca de cercetare a fost compilata intr-o enciclopedia de 38 de volume. A comentat deseori ideile lui Aristotel, oferind diverse teorii si in psihologie.

Khwarizimi

Al Khwarizimi a fost cel care a inventat algebra, publicand numeroase carti in domeniul matematicii. A oferit proceduri noi in privinta calculului matematic in aplicatii practice, primele directii de rezolvare a ecuatiilor polinomiale, primele functii trigonometrice ale sinusului si cosinusului. Ba mai mult, folosind geometria, Khwarizimi a stabilit si locatia meridianului 0.

Averroes

Academicianul spaniol a trait in timpul secolului 12 si s-a specializat in domenii diverse, de la Drept pana la Teorie muzicala. A tradus in araba multe dintre lucrarile lui Aristotel, a comentat Canonul Medicinei al lui Avicenna si a publicat el insusi teste in Fizica, Medicina sau Psihologie.

Zahrawi

Primele interventii chirurgicale au fost gandite si proiectate de catre Al Zahrazi. Tot acesta a creat si primele instrumente folosite in operatii. Kitub al Tasrif este un ghid in 38 de volume care explica diverse tehnici folosite de el in medicina.

O alta carte, Liber Servitoris, o scriere in latina, detalia metode inedite din acelasi domeniu: crearea medicamentelor noi prin distilare si sublimare, ligatura unui vas de sange pentru ameliorarea durerii, descrierea unei sarcini extrauterine si metoda prin care se manevreaza un umar dislocat, metoda folosita si astazi.

Paracelsus

Primul care a folosit in medicina si in medicamente substante chimice si nu ierburi a fost Paracelsus. De altfel, tot el este cunoscut pentru faptul ca a dovedit ca otrava in doze mici este eficienta si ca orice substanta in doze mari devine daunatoare. Paracelsus a mai inregistrat cercetari importante si in botanica si chimie.

Ghazali

Un cunoscut filosof, jurist si teolog musulman al secolului 11, Ghazali, a revolutionat filosofia islamica. El a oferit o noua perspectiva, criticand lucrarile carturarilor greci. Lumea islamica, dar si comunitatile academice occidentale i-au apreciat lucrarile.

Sf. Toma de Aquino

Studentul lui Albertus Magnus a devenit un influent teolog si filosof care a comentat si oferit noi perspective asupra conceptului de Dumnezeu. A scris despre "cele 4 virtuti cardinale" si a publicat Summa Theologica, o enciclopedie in 5 volume. Lucrarile sale sunt studiate si astazi in seminarele teologice din intreaga lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#carturari evul mediu, #oameni de stiinta evul mediu , #istoria culturii si civilizatiei