Ziare.com

10 orase fascinante, pierdute si redescoperite (Galerie foto)

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 12:23

   

10 orase fascinante, pierdute si redescoperite (Galerie foto)
Uneori, istoria si timpul isi dau mana pentru a conserva tacit unele locuri fascinante. Orasele abandonate sau pierdute din cauza razboaielor, a cataclismelor sau a schimbarilor de clima se intampla sa fie redescoperite ulterior, oferind informatii pretioase despre traiul si obiceiurile din trecut.

Touropia ne prezinta o lista a celor mai interesante orase pierdute in negura timpului. Cu o istorie fascinanta, acestea continua sa farmece, mai ales ca pe alocuri misterele se incapataneaza sa nu fie patrunse.

CartaginaLocalizata in zona Tunisiei de astazi, Cartagina a fost fondata de catre colonistii fenicieni, devenind in scurt timp o adevarata putere in zona Marii Mediterane. Dupa mai multe razboaie purtate cu Siracuza si Roma, orasul a fost distrus de romani in 146 i.H.

Romanii au incendiat Cartagina, insa dupa un timp au recladit-o, aceasta devenind unul dintre cele mai mari orase ale Imperiului Roman. In timpul cuceririi musulmane, in anul 698 d.H, Cartagina a fost distrusa pentru a doua oara.

TroiaTroia a fost situata in nord-vestul Turciei de astazi, devenind faimoasa odata cu poemul epic al lui Homer, Iliada. Potrivit acestui poem, in Troia a avut loc razboiul troian. Situl arheologic cuprinde mai multe ruine, cel mai probabil Troy Vlla fiind cel la care face referire si Homer, situl datand din secolul 13 i.H.

BabilonCapitala Babiloniei, Babilonul, era un oras de pe raul Eufrat. Dupa mai multe perioade tulburi, Babilonul s-a dezvoltat din nou ca oras afiliat al Imperiului Asirian. Nabucodonosor a construit aici faimoasele gradini suspendate, facand din Babilon un oras legendar. Ramasitele orasului se afla astazi in Campia Mesopotamiei, intre raurile Tigru si Eufrat din Irak.

Mesa VerdeIn sud-vestul tinutului Colorado se pastreaza perfect conservat un oras datand din secolul 12. Pe atunci, vechiul popor Anasazi si-a construit casele in grotele intunecate si in consolele de roci de-a lungul peretilor canionului. Unele dintre "case" ajungeau pana la marimea a 150 de camere.

In 1300, toti bastinasii au parasit zona din cauza recoltelor sarace sau a invaziei triburilor straine. Cu toate astea, ruinele au ramas perfect conservate pana astazi.

PalmiraCunoscut si sub numele de "Orasul de palmieri", Palmira era un important si bogat oras situat pe o ruta ce lega Persia de porturile romane. Incepand cu anul 212, comertul din oras a inceput sa scada simtitor. Imparatul roman Diocletian a construit un zid si a extins orasul, incercand sa il salveze de asaltul sasanizilor.

In 634, Palmira a fost ocupat de musulmani arabi, dar acestia l-au pastrat intact. De-abia in secolul 17, orasul a fost redescoperit de catre turistii occidentali.

PompeiPe 24 august, anul 79 d.H, vulcanul Vezuviu a erupt, acoperind intreg orasul cu cenusa, lava si pamant. Astfel, Pompeiul s-a transformat intr-un oras ascuns, in care toate detaliile vietii de atunci au ramas intacte. Pompei si Herculaneum au fost abandonate, lumea uitand atat de numele, cat si de localizarea lor. Orasele au fost redescoperite in secolul 18, ca urmare a sapaturilor intreprinse.

PetraUn oras mare, sculptat in partea laterala a canionului Musa Wadi, in sudul Iordaniei, Petra reprezenta vechea capitala a Regatului Nabatean. A fost transformat intr-un important punct pentru rutele de condimente si matase care uneau China, India si Arabia de Sud cu Egiptul, Grecia si Roma.

Dupa ce cateva cutremure au lasat orasul fara apa, Petra a fost complet abandonat si uitat. In 1812, exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt a redescoperit ruinele acestui oras.

Angkor WatTemplul vast din Cambodgia ascunde ruinele mai multor capitale ale Imperiului Khmer. Printre altele, faimosul templu de la Angkor Wat si templul Bayon de la Angkor Thom sunt cele mai cunoscute astazi.

Orasul a trecut prin multe schimbari in ceea ce priveste religia, locuitorii trecand de la hinduism la budism de mai multe ori. Dupa ce orasul a fost jefuit de invadatori, Angkor a fost abandonat, exceptie facand templul budist Angkor Wat.

Machu PiccuAscuns timp de secole intregi, unul dintre cele mai renumite orase pierdute, Machu Piccu a fost redescoperit in 1911 de un explorator din Hawaii. Orasul pierdut al incasilor este astazi vizibil de jos, find o asezare autonoma, inconjurata de terase si izvoare naturale.

SanchiSitul Sanchi are in spate o istorie de mai mult de o mie de ani. Templele si manastirile budiste construite in secolele 10, 11 si 13 au ramas doar niste ruine in urma declinului budismului in India. Orasul Sanchi a fost redescoperit in 1818 de catre un ofiter britanic.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6941 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Superb articol, mai ales cu ilustratii bine gasite. Am visat la

calatorii... si descoperiri ale civilizatiei. Am avut ocazia sa vad cite ceva prin lume, dar Petra, Angkhor sau Machu Pichu sint inegalabile. Am avut aceeasi senzatie extraordinanra in fata unei moschei construita integral di nisip, undeva prin Mali, nu departe de Tombouctou si tinulul Dogon. Ingeniozitatea umana este fara margini si simtul estetic este intr-adevar universal. Ce conteaza nationalitatea creatorului, opera sa este universala. Mai scriet si altceva decit politica plictisitoare...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor