A murit istoricul George G. Potra

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 20:34
6506 citiri
A murit istoricul George G. Potra
Foto: Ziare.com

Istoricul George G. Potra a murit, joi, la varsta de 75 de ani.

Istoric si cercetator, ziarist si autor al unui mare numar de lucrari stiintifice, George G. Potra s-a nascut la 9 februarie 1940.

Tatal sau George Potra (1907-1990), unul dintre parintii fondatori ai istoriei Bucurestiului, a fost cel care i-a insuflat pasiunea pentru istorie.

George G. Potra a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti in 1962. A facut studii postuniversitare de stiinte politice (1980) si de ziaristica (1987).

Referent relatii in cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1964-1967), a fost numit, apoi, director adjunct al Secretariatului Comisiei Nationale Romane pentru UNESCO (1967-1969).

A fost comentator de politica externa si sef de sectie la saptamanalul de politica externa "Lumea" (1969-1973) si, mai tarziu, redactor sef al "Redactiei publicatiilor pentru strainatate" (1979-1989).

Dupa 1990, a ocupat functia de redactor sef adjunct al cotidianului "Meridian", sectiile stiinta, literatura, arta (1992-1994), apoi a fost redactor sef al Editurii Enciclopedice (1994-1997) si director relatii publice al Societatii Profox (1997-1999).

A devenit consilier stiintific pe langa Directia Arhivelor Diplomatice din Ministerul Afacerilor Externe (2001), membru al Comisiei Nationale pentru Publicarea Documentelor Diplomatice (2002) si consilier personal al primului-ministru al Guvernului Romaniei (2002).

George G. Potra a fost coordonatorul Colectiei de documente politico-diplomatice Nicolae Titulescu, sub egida Fundatiei Europene Titulescu.

A fost director executiv al Fundatiei Europene Titulescu (din 2002) si director stiintific al Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale din Romania (din 2003).

A publicat circa 50 de volume, singur sau in colaborare: editii de documente, monografii pe probleme de politica externa sau de istoria culturii, traduceri ale unor lucrari de antropologie, lucrari de istorie politico-diplomatica, ale unor volume dedicate razboiului rece, serviciilor secrete, traduceri din literatura engleza, americana, franceza si rusa.

Activitatea sa sustinuta in domeniul cercetarii i-a adus o larga recunoastere, concretizata intr-un mare numar de distinctii, printre care Premiul national de jurnalistica (1980).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#George Potra murit, #George Potra istoric , #istoria culturii si civilizatiei