Anul international al luminii - 2015 - fapte si curiozitati

Duminica, 08 Februarie 2015, ora 19:15
11155 citiri
Anul international al luminii - 2015 - fapte si curiozitati
Logo IYL 2015 Foto: Wikipedia

Anul 2015 este celebrat ca fiind Anul International al Luminii si al Mijloacelor Tehnice ce folosesc Lumina, purtand prescurtarea IYL 2015, dupa initialele preluate din limba engleza, in conformitate cu o hotarare adoptata in decembrie 2013.

Ceremonia de lansare a IYL 2015 a avut loc in ultima parte a lunii trecute, la sediul UNESCO din Paris, iar scopurile privind acest moment privesc pe de o parte sustinerea in continuare a cercetarilor in domeniul luminii, deosebit de important pentru tehnologiile viitorului, iar pe de alta parte raspandirea cunoasterii fenomenului luminos la nivelul publicului larg.

Pentru sustinerea materiala a programului stabilit de UNESCO, sunt deja angajate sponsorizari din partea mai multor institutii de cercetare din domeniul fizicii.

A fost ales pentru celebrare anume acest an, intrucat prin coincidente neasteptate, 2015 constituie momentul aniversar al mai multor repere istorice privind marile cercetari si descoperiri in ce priveste lumina. Ar merita punctate, macar in parte, asa cum le enumara portalul Wikipedia:

Coincidentele istoriei

Cea mai veche lucrare de cercetare in domeniul opticii, pastrata pana astazi, apartine matematicianului, inginerului, fizicianului si astronomului oriental Ibn al-Haitham (consemnat in documentele europene cu numele Alhazen). Lucrarea dateaza din anul 1015, cu exact o mie de ani in urma.

Conceptul de unda luminoasa a fost lansat in stiinta de savantul Augustin Fresnel in anul 1815, respectiv acum 200 de ani.

In anul 1865, acum 150 de ani, savantul James Clerk Maxwell si-a publicat propria cercetare, prin care facea publica teoria sa cu privire la teoria electromagnetica a luminii.

In anul 1905, un alt monstru sacru al stiintelor moderne, Albert Einstein, oferea explicatia matematica a efectului fotoelectric, pe baza ipotezelor cuantice formulate anterior de Max Planck.

In 1915, acum un secol, conceptul de lumina a fost interpretat pentru prima data sub aspect cosmologic, folosindu-se teoria generala a relativitatii.

Cu 50 de ani in urma, in 1965, Charles Cao facea primele comunicari cu privire la experientele sale, privind transmisia unor radiatii, inclusiv cele luminoase, prin fibra optica.

Aceasta tehnica moderna a revolutionat total transmsiunile de astazi, deschizand o era noua in domeniul calculatoarelor si al Internetului. Pentru cercetarile sale, Charles Cao a fost distins cu premiul Nobel in anul 2009.

Curiozitati

Dar, lasand la o parte aspectele tehnice si stiintifice, lumina are harul de a ne pune in fata unor ciudatenii, care intr-un trecut mai indepartat sau mai apopiat ar fi parut din domeniul paranormalului.

Acestea au harul de a atrage atentia celor dornici de curiozitati neasteptate, fapt pentru care portalul Infoniac a socotit util sa ofere cateva exemple:

Corpul omenesc este bioluminiscent, radiind in permanenta lumina. Dar noi n-o observam pentru ca stralucirea ei este de o mie de ori mai slaba decat cea pe care ar putea-o percepe ochiul uman.

Frunzele plantelor le vedem verzi, intrucat ele reflecta lumina verde si absorb celelalte culori ale spectrului prin fotosinteza. Daca am ilumina interiorul unei sere cu o lumina verde monocromatica, plantele ar muri.

Soarele radiaza intr-o secunda suficienta energie ca sa alimenteze planeta noastra cateva milioane de ani. Dar, atentie, numai o parte infima din aceasta energie ajunge la Pamant. Restul se imprastie in spatiu.

Circa 18-35% din populatia Terrei sufera de reflexul foto-stranutului, respectiv stranut provocat de excesul de lumina. Fenomenul nu si-a fasit o explicatie nici pana in ziua de astazi. Exista insa un remediu simplu: ochelarii de soare.

Numai o parte din campul luminos este vizibil pentru oameni si anume cel care se incadreaza in culorile spectrului. Exista insa fiinte care vad si domeniul "invizibil": albinele pot vedea lumina ultravioleta, iar sarpele cu clopotei lumina infrarosie. Mai sunt si alte exemple.

In California, se pastreaza cel mai "longeviv" bec din lume. El a fost aprins in anul 1901 si mai functioneaza inca si astazi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#anul international al luminii 2015, #date tehnice lumina, #curiozitati lumina , #istoria culturii si civilizatiei
Comentarii