Bucurestiul lui Preziosi: Istoria capitalei in picturi (II) Documentar

Duminica, 29 Decembrie 2013, ora 13:50
8921 citiri
Bucurestiul lui Preziosi: Istoria capitalei in picturi (II) Documentar
Foto: Amadeo Preziosi

Chiar inainte de a deveni cunoscut drept Micul Paris, Bucurestiul colbait al secolului al XIX-lea avea totusi un farmec al lui, surprins cu desavarsire de unul dintre cei mai ilustri pictori ai Orientului, contele Amadeo Preziosi.

Invitat in 1866 de Carol I in principate, Preziosi ofera prin lucrarile sale din 1868 si 1869 unele dintre cele mai remarcabile reprezentari ale capitalei de acum doua secole.

Bucurestiul lui Preziosi: Istoria capitalei in picturi (I) Documentar

Continuam cu aceasta acuarela a lui Preziosi, in care vedem cateva femei ce se imbaiau in Dambovita.

In aceasta imagine Preziosi surprinde un moment asemanator, dar pe raul Colentina. Desi apa era mizera, se folosea totusi pentru baut. Sacagii, pe care ii vedem in fundalul primei imagini, isi umpleau cu apa sacaua, un butoi asezat pe un cadru cu doua sau patru roti, iar ei cutreierau apoi orasul in lung si-n lat si o vindeau.

Pentru a o face buna de baut, gospodinele puneau in apa niste piatra acra si o vanturau cu telul, inainte sa o lase in beci sa se limpezeasca.

Dambovita vazuta de Preziosi, dinspre podul care lega vechea Primarie din Piata Mare de Calea Serban Voda. In Piata Mare, peste doar cativa ani se va construi Hala Unirii. Va ramane in picioare pana in 1986, cand lasa loc parcului Unirii. Tot atunci se va pierde si spitalul Brancovenesc.

In fundal se poate vedea turnul Bisericii Baratia, cea mai veche biserica romano-catolica a capitalei.

Dupa ce vechiul lacas este mistuit de Marele Incendiu din 1847 este reconstruita in urmatorul an, cu un ajutor financiar substantial din partea curtii imperiale de la Viena.

Biserica Stavropoleos, asa cum arata ea la 1868. Fusese construita la 1724 de arhimandritul Ioanichie Stratonikeas care dupa ce a fost ales mitropolit al Stavropolei si exarh al Cariei devine cunoscuta ca Stavropoleos.

Mai este de remarcat ca biserica si-a creat o biblioteca ce in prezent are mai mult de 10.000 de volume de felurite scrieri patristice, biblice sau liturgice, dar si istorice.

Temeliile la Schitu Magureanu sunt puse la mijlocul secolului al XVIII-lea de logofatul Constantin Vacarescu, numai ca biserica este terminata de marele ban Mihai Cantacuzino Magureanu.

Sufera mult in urma cutremurelor din 1802 si 1828, doar ca lucrarile de refacere incep abia in 1881. Ele dureaza trei ani si atunci isi capata infatisarea pe care o are pana astazi.

Preziosi surprinde si ipostaze ale Targului Mosilor, ce era tinut cu o saptamana inainte de Rusalii.

Pentru ca erau pomeniti mortii, negustorii puneau inspre vanzare nu doar maruntisurile lor obisnuite, dar si cele necesare pomenilor.

Printre ele se numarau cruci de piatra sau de lemn, ulcele, bote, lumanari si grau pentru coliva. Targul Mosilor isi pierde cu timpul aceasta semnificatie funesta devenind mai degraba un balci, in timpul caruia oamenii petreceau si se veseleau. Targul continuat sa se tina pana in primele decade ale secolului al XX-lea.

In aceasta ultima acuarela a lui Preziosi putem vedea postalionul domnesc trecand prin Cotroceni, ridicand in urma sa numai praf, in timp ce oamenii desculti se adunau sa-l salute pe Carol I.

Observam cum pictorul maltez nu s-a dat in laturi, zugravind Bucurestiul si in nuantele mai putin placute ale lui.

Intr-adevar, nu de putine ori capitala a fost asemuita unui sat mai mare. Casele erau in mare parte din lemn. Nu existau drumuri in adevaratul sens al cuvantului si nici macar strazi pavate. Cel mult ulite. Nu mai vorbim de traiul rau al oamenilor din orasul considerat cel mai de vaza al tarii. Ne putem doar inchipui cum aratau celelalte.

Totusi, poate ca prin aceste marturii putem intelege mult mai bine efortul depus incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea pentru a moderniza societatea romaneasca, dar mai ales curajul celui care a ales sa carmuiasca aceasta tara pe drumul lung care i se infatisa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Preziosi conte pictor, #Targul Mosilor Bucuresti, #Schitu Magureanu Constantin Vacarescu, #turn Biserica Baratia , #istoria culturii si civilizatiei