Caligula, imparatul nebun - Documentar

Miercuri, 31 August 2011, ora 09:55
15838 citiri
Caligula, imparatul nebun - Documentar
Foto: Biografie Online

Nascut la 31 august 12, Caligula, pe numele sau real Gaio Giulio Cesare Germanico, isi adjudeca tronul Romei la varsta de 25 de ani, bucurandu-se initial de simpatie si sprijin din partea tuturor.

Tanarul imparat pe atunci parea o figura mai mult decat promitatoare la carma Imperiului Roman, iar inceputul suveranitatii sale chiar s-a dovedit o veritabila usurare pentru supusi, dupa despoticul sau predecesesor Tiberiu, relateaza Biografie Online.

Odata urcat pe tron, Caligula a dispus o serie de amnistieri, a redus taxele si a organizat jocuri si sarbatori pentru popor, dar aceasta perioada fericita nu a durat prea mult: dupa doar sapte luni de carmuire a imperiului, Caligula a fost cuprins de o stranie forma de nebunie, dublata de crize de epilepsie, care-l epuizau fizic si psihic.

A devenit cu rapiditate cinic, megaloman, sangeros si complet imprevizibil, condamnand cu usurinta la moarte pe cei ce-i dadeau cel mai mic motiv si deseori condamnand de doua ori aceeasi persoana, pentru ca nu-si mai amintea de faptul ca era deja moarta.

Pe fondul acestor tensiuni, dar mai cu seama dupa moartea surorii sale Drusilla, Caligula si-a iesit complet din minti, transformandu-se intr-un veritabil despot, proclamandu-se zeu si pretinzand sa fie zeificat in timpul vietii si sa i se construiasca un templu, unde statuia lui sa poata fi adorata de multime.

Desi el insusi a primit o educatie aleasa, avea un talent oratoric iesit din comun si o inteligenta sclipitoare, dublata insa de cruzime si o ironie lipsita de scrupule, Caligula a exilat si a condamnat la moarte o multime de invatati ai vremii, unii dintre acestia facand parte chiar din propria sa familie.

Senatorii, realizand ca imparatul lor devenise extrem de periculos, au incercat in repetate randuri sa-l asasineze, dar abia al treilea complot a reusit sa fie dus la capat, iar "zeul" Caligula a fost injunghiat intr-un tunel secret care conducea catre teatru, murind la doar 29 de ani, bolnav si cu mintea ratacita, victima a propriei sale garzi pretoriene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Caligula imparatul nebun Romei, #Caligula despotul imparat odinioara , #istoria culturii si civilizatiei