Ce drepturi aveau femeile, atunci cand nu aveau nici un drept (II)

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 08:12
13802 citiri
Ce drepturi aveau femeile, atunci cand nu aveau nici un drept (II)

Continuam prezentarea inceputa luni, privind situatia sociala si juridica degradanta la care erau expuse femeile, lipsite de drepturi pana in secolul al XIX-lea, iar uneori chiar si in secolul XX.

Din acest punct de vedere, eseista franceza Simone de Beauvoir scria in secolul XX ca, in trecut, "femeile nu treceau niciodata mai departe de pretext".

Multe secole la rand, fetele erau casatorite fara consultarea lor, numai in baza acordului parintilor, iar divortul se putea pronunta de asemenea numai in baza cererii sotului, fara chestionarea celei in cauza.

Oricat de ciudate ni se par aceste reglementari, ele au fost practicate cu toata consecventa de predecesorii nostri, care erau convinsi ca societatea este facuta sa fie condusa si dominata numai de barbati, asa cum se exemplifica si in cele de mai jos.

Divortul unilateral

La inceputul secolului al XIX-lea, orice barbat putea sa divorteze de sotia sa pe motiv de infidelitate, care insa nu era aplicabil si in cazul barbatului, pe care sotia nu-l putea abandona daca o insela, arata Listverse..

Abia in anul 1853, o lege britanica a reglementat dreptul femeii de a divorta, dar pentru alte motive decat infidelitatea. Erau aratate explicit: cruzimea, incestul, abandonul si bigamia.

Dar, atentie, bigamia nu inseamna nici astazi o simpla aventura. Bigamia este numai o casatorie in toata regula, inregistrata cu o a doua persoana in actele de stare civila, fara divortul prealabil de prima sotie.

In oricare din cazuri, desi sotul apare, evident, ca vinovat, tot lui ii revine atat intreaga avere a sotiilor, cat si custodia tuturor copiilor - oricat de multi ar fi ei. Motivatia este simpla: fosta sotie saracita nu mai avea mijloace de intretinere.

Legile succesorale

Tot in Marea Britanie, pana in anul 1925, succesoarea nu putea mosteni proprietati imobiliare in virtutea legii (in lipsa unui testament), atata vreme cat exista un succesor de sex masculin, chiar daca acesta era ruda indepartata.

Pana si mostenirea obiectelor considerate de uz curent (bijuterii, mobilier, imbracaminte) ii erau limitate. In cazul existentei unui testament, femeia intra in posesia proprietatilor, dar legea ii stabilea un curator (de sex masculin), menit sa supravegheze modul cum sunt administrate acestea.

Fireste, in cazul recasatoriei, femeia care a mostenit bunuri din primul menaj le pierdea automat in fata rudelor defunctului.

Proprietatea in timpul casatoriei

Poate unora nu le va veni sa creada, dar acum nici doua veacuri, pana in 1870, reglementarile europene stabileau ca toate drepturile asupra bunurilor familiei - bijuterii, salarii, bani, obiecte de valoare, mobile - erau proprietatea barbatilor.

Chiar si eventualele cadouri primite de femeie in timpul casatoriei deveneu automat proprietatea sotului. Din punct de vedere juridic, sotia nu detinea nimic, sau teoretic vorbind, chiar si hainele de pe ea tot sotului ii apartineau.

Singura exceptie o constituia numai acea zestre care fusese trecuta intr-un act prenuptial legalizat si confirmat prin acceptul si semnatura legala a logodnicului.

Legea alienarii

Pana acum doua secole, orice sot, tata sau alt apropiat al femeii o putea declara alienata, in baza unui simplu inscris obtinut cu usurinta de la doi medici si uneori chiar numai in baza declaratiei unui martor.

Multe femei au fost inchise in aziluri sau ospicii pe asemenea baze superficiale, numai pentru a fi indepartate de familia lor sau de bunurile care le apartineau.

Infectiile la nastere

Nasterile erau printre cele mai grele incercari pentru femei, inainte de a fi descoperit Pasteur secretul sterilizarii. Moasele lucrau in conditii rudimentare, nestiind ce inseamna igiena, iar munca lor o indeplineau adesea barbati din cele mai neasteptate domenii de activitate - cum sunt frizerii.

Nici macar medicii nu aveau cum sa cunoasca regulile de igiena. Ei treceau la o pacienta, cu mainile care tocmai indepartasera placenta altei paciente, provocand adesea infectii ale uterului, cu consecinte letale.

Ca urmare, dintr-o suta de femei care nasteau, cel putin noua faceau infectii, iar din acestea trei mureau de septicemie.

Daca tinem seama de numerosii copii pe care ii nastea in acea vreme o femeie, este explicabil numarul enorm al celor care isi gaseau sfarsitul cu prilejul unei nasteri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#documentar emanciparea femeii, #femei emancipate, #istorie drepturile femeii , #istoria culturii si civilizatiei