Ziare.com

Ce invatau scolarii romani in 1941 - Documentar

Luni, 02 Iulie 2012, ora 23:59

   

Ce invatau scolarii romani in 1941 - Documentar
Manualul de Citire din 1941, aparut la Editura Casei Scoalelor si Culturii Poporului si dedicat scolarilor din clasa a treia primara este cu mult mai bogat si mai consistent decat cel din ziua de astazi.

Lectiile sunt mai ample, imaginile in creion mai putine, iar informatiile sunt din diverse domenii, precum istoria, literatura, religia si stiintele naturii.

Practic, putem vorbi de o intreaga programa scolara cuprinsa intr-o singura carte de 340 de pagini. Pe atunci, se vede ca nu exista nici din partea autoritatilor de la invatamant, dar nici din cea a parintilor sau elevilor, teama ca prea multa carte duce la surmenaj.

Cartea se deschide cu Imnul National situat sub fotografia Mariei Sale Regele Mihai I si continua cu o lectie despre anotimpul toamna. "In Septemvrie, zilele scad mereu, iar pe la sfarsitul lunii se fac deopotriva cu noaptea. (...) In Septemvrie, incepem si noi scoala. Sa ne dea Dumnezeu sanatate si in anul acesta, ca sa putem spori tot mai mult cu invatatura!"

"Sa se faca din lut chipul Cetatii Neamtului"

Abunda lectiile de si despre istorie, carora le sunt alocate pagini ample. Copiii invatau despre "Legenda lui Dragos Voda", "Legenda lui Negru Voda", "Condeiele lui Voda", "Ostasul lui Tepes", "Cetatea Neamtului" - care avea si o lucrare pe care trebuia sa o faca elevii: "Sa se faca din lut chipul Cetatii Neamtului", "Neagoe Basarb si Manastirea Argesului" etc.

Iata ce invatau copiii despre Mihai Viteazul, la lectia "Mihai si calaul": "Asemenea lui Stefan cel Mare in Moldova, a fost Mihai Viteazul in Muntenia. Mihai, inainte de a fi Domn, a fost carmuitor (ban) in Oltenia. Era un om drept si bun la inima.

Romanii din Muntenia, nemultumiti de Alexandru Voda, numit si 'cel Rau', din pricina rautatilor lui, se gandira sa-l aduca la domnie pe Mihai Voda. Adus la Bucuresti, Mihai fu inchis si apoi osandit la moarte. (...) Mihai a purtat multe si mari batalii: si, aproape din toate a iesit biruitor. De aci, numele lui de Mihai Viteazul, ce a fost spaima Turcilor", se arata la pagina 36 a manualului.

Lectia de istorie despre Mihai Viteazul este mult mai ampla decat in orice manual actual. In ambele cazuri, elevilor le este indusa ideea de patriotism si de devotament pe care au avut-o inaintasii nostri.

"In 1593, ajunge domn in Muntenia Mihai Voda, fiul lui Patrascu. Domnia a primit-o din mana sultanului turcesc si Turcii il credeau supus lor; dar el, in sufletul lui, clocotea de mania razbunarilor. Cum a venit in tara si s-a suit in scaun, Mihai Voda n-a avut decat un maret gand: sa scape pamantul stramosilor de sub asuprirea Turcilor si totodata crestinatatea, de acesti pagani."

Despre "Moartea lui Mihai Viteazul" se spune ca: "Intr-o domnie scurta de 8 ani, Mihai a putut savarsi fapte mari ce au minunat lumea de atunci. De la el unirea tarilor surori a ramas ca un vis pentru ani de-a randul, pana ce, la 1918, visul s-a facut fapta: neamul romanesc s-a intregit intr-o singura tara", scrie la pagina 198.

Religia

In paginile dedicate Religiei, copiii invatau despre facerea lumii - "Dumnezeu a facut lumea", - despre alungarea din Rai a lui Adam si a Evei, dar si despre Noe, Avraam, Iosif si fratii sai, robia din Egipt sau Invierea lui Iisus Hristos.

Desi temele abordate sunt destul de greoaie, avand in vedere particularitatile de varsta ale copiilor de clasa a treia, modul in care erau concepute lectiile era accesibil.

Iata ce puteau invata scolarii la lectia intitulata "Profetiile":

"Dumnezeu a fagaduit lui Adam si Evei, cand i-a alungat din raiu, ca va trimite lumii un izbavitor sau Mantuitor, care a fost Domnul nostru Iisus Hristos. Izbavitor sau Mantuitor se mai chiama, cu un cuvant evreiesc si Mesia. Izbavitorul sau Mantuitorul ori Mesia a fost proorocit de profeti (prooroci) si de alti barbati alesi ai poporului israelit. Ei spuneau ce are sa se Intample si amenintau pe neascultatori cu pedepse", srie la pagina 233.

Stiintele naturale

La lectiile despre stiintele naturii, elevii invatau despre compozitia (alcatuirea) pamantului - sol si subsol, apele din scoarta pamantului, despre animale - sarpele, broasca, racul etc.

"Am fost odata cu tata la lac, ca sa prindem raci. Tata isi vara mainile prin gaurile de sub mal. Cand a prins unul, l-a aruncat pe iarba, ca sa-l vad si eu. Era vanat si invelit intr-o coaja tare. A inceput sa se tarasca pe uscat, cu cele zece picioare, sprijinindu-se pe partea dindarat, care e ca o lopata. Tata mi-a spus ca aceasta asa-zisa coada se misca in apa, tocmai ca lopata luntrasului. Imprejurul gurii, racul are niste fire, din cari doua sunt foarte lungi. Cu acestea, miscandu-le, pipaie". (Lectia "Racul si lipitoarea", pagina 258). Ca tema, scolarii aveau de facut un rac din hartie.

Un capitol aparte este dedicat stiintelor fizico-chimice. Aici sunt lectii despre nisip, gresie, pietris, sticla, pamant galben, piatra de var, carbunii de pamant, titeiul, petrolul si pacura, fierul, fonta si otelul, arama, bronz etc.

"Suflam in palma. Simtim ca ceva nevazut ne atinge. Cand bate vantul, parca ne izbeste nu stiu ce. Este aerul in miscare.

Daca tinem subt un vas de sticla o vietate, dupa putin timp moare, din pricina lipsei de aer. Daca am inchide un om unde nu intra aer, ar muri. De aceea, aerul locuintei trebuie primenit zilnic, prin deschiderea usilor si ferestrelor", se spunea la lectia "aerul si atmosfera", pagina 290.

Anatomia si igiena

Educatia viza dezvoltarea individului pe toate planurile. De aceea, un capitol aparte il ocupa cel despre anatomie si igiena, in care sunt lectii despre corpul omului, sistemul osos, muschi, pielea si bolile de piele etc.

"Pielea trebuie tinuta in mare curatenie. Altfel, se imbolnaveste. Iata cateva boale ale ei:

1. Bubele dulci. Se ivesc pe fata si la cap, unele langa altele. Intai ies niste basicute mici, pline cu un lichid galben si lipicios. Se iau de la om la om, din pricina necuratiei. (...)

2. Buboaiele. Cele mai multe buboaie se nasc din pricina necurateniei pielii sau din cauza sgarieturilor, prin care intra microbii si umfla pielea intr-un loc. (...)

3. Raia. E o boala, care nu te tine la pat, dar face rusine celui care o are, ca si paduchii. Raia este boala celui ce nu stie ce e curatenia, care traieste ca vita", se arata la pagina 305.

Copiii erau invatati ca baia este extrem de importanta, deoarece "murdariile nespalate de pe corp sunt cuiburi de boli, intre care raia este cea dintai".

"Multe datine avem de la stramosii romani: numai una n-am mostenit-o: nu tinem sa ridicam, ca ei, odata cu scoala si biserica, si o cladire pentru baia obsteasca, unde sanatatea si puterea se intretin ca intr-un adevarat izvor al tamaduirii" - pagina 307, lectia "Baile".

"Cum ne aparam impotriva gazelor otravitoare aruncate de aeroplane"

Unele lectii aveau caracter militar, dat fiind momentul istoric de atunci. Iata, de pilda, cea despre "Cum sa ne protejam impotriva gazelor otravitoare aruncate de aeroplane - pagina 142:

"Masinile sburatoare au adus oamenilor, care calatoresc prin aer, multe bucurii, dar si multe dureri. Tunurile, pustile, mitralierele aduc moartea de-a lungul fronturilor unde lupta soldatii. Avioanele poarta aceste arme - si altele mai grozave - dincolo de campul de batalie, peste sate si orase. Si ele seamana repede moartea si pustiirea cum greu ne putem inchipui.

Raboiul prin aer este mai salbatic ca cel de pe uscat si pe apa. In toate tarile, lumea invata, incepand cu copiii, cum sa se apere impotriva aeroplanelor si a gazelor otravitoare. Se fac exercitii de aparare in vreme de pace. (...)

Toata lumea trebui sa-si puna pe cap masca cu ochelari in dreptul ochilor si cu un fel de cutie de respirat in dreptul nasului. Aici sunt substante care sorb gazele otravitoare din aer".

In ultimii ani copii de astazi sint "feriti" de atata invatat...

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6022 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bravo!

In sfarsit un articol interesant!

 

Nu doar interesant, ci si educativ!

Stiti voba aia 'As vrea sa-ti spun ceva si nu stiu cum. Cu cuvintele tale', intelegeti? Copiilor trebuie sa le vorbesti pe limba lor, cartile trebuie sa fie scrise pe limba lor si atunci, chiar daca informatiile sunt multe, copilul le va intelege, daca le intelege, le si retine.

Bravo bre, nostalgici regalisti ;-)

.. Dar ceva de Legiune si Capitan n-o fi fost p'acolo?;-) Sau de Maresal? ;-)...
Pe Führer cum il tamaiau? Nu-l asemanau cu Napoleon? :-))

ascude-te..

esti cu ***.as vrea sa te cunosc,sa vad cu cine dialoghez.

Nu cred ca OTTOman merita sa il cunoasteti

Trinteste numele legionarilor ca si cum ar avea ceva de aface cu ei. Legiuna nu a fost doar Codreanu, ci milioanele de tineri care au crezut intr-o Romanie mai buna. Tineri romani care au fost schingiuiti si asasinati de canaliile comuniste.
Maresalul nu a fost pe front, ci milioane de tineri, inclusiv bunicii mei care si-au irosit ani buni din tinerete pe frontul de est, in geruri si in noroaie.
La intoarcere, multi au fost aruncati in inchisori comuniste si la canal. Au fost decorati tradatorii din divizia Tudor Vladimirescu, precum Dumitru Petrescu, Walter Roman, Ana Pauker, Burca, Bodnaras. Au fost decorati dezertori precum tinichigiul Gheorghiu Dej, cizmarul-tzucalar Ceausescu Nicolae...
Mare e diversiunea istorica.

Da' despre comunisti nu ne invatzau inca ?!

Patriotismul si natzionalismul sunt notziuni desuete si nici nu dau bine la globalizarea jidaricana, de asta si manualele actuale de istorie arata deplorabil, ca pentru o natzie de sclavi. Mai avem putzin si o sa invatzam obligatoriu istoria statului evreu....

 

Esti destept tare!

Mai ia la puricat o carte doua,si dupa aceea pune intrebari. Ai fi surprins chiar si atunci de raspunsuri!

@just US, deci nu-tzi baga nasu'n just RO.Ai jurat

--- la Amerlocistan ca te lepezi de RO, cand te facura amerloc. Asa ca pliiiZ mukles si stai in banca ta, bea-tzi py$u' ala chimic de-i spunetzi in mod eronat bere (o fi fost bere in Cehia la Budejovice, nu in USA ca Budweiser).

Vezi ca-tzi vine 4 iulie, asta-i un fel de 1 aprilie americanez, cand crezuratz c'atzi scapat de haita de lepre ale lui Rothschild-England.
Inca mai suntetzi parlitzi de supushi ai Banksterimii owreisti cu Matca Viespiilor /Skaraotzki, la London.

Exact ca la comunisti mai tarziu, si la superdecoratu' ala din poza, erau vrajeli si gogoashe in manuale, gargare adaptate la moment si in favoarea cui avea PUTEREA. A propos, ptr ce fapte de vitejie pe campul de lupta a fost decorat "Mucosu'" din poza? -"Mucosu'" = copyright Maresal Ion Antonescu ;-)
Ca dupa 23 august '44, STIM de ce l-a decorat Stalin = c'a facut Mishu Fonfanel ca si Basescu acum iar "Dr Petru-Groza" al Jew-Yorkului se numeste MRU.

Hahaha...

Va mirati ca pe vremea..Monarhiei...se invata mult mai multa istorice,cultura,religie etc???...decit acu in republica ..cea Bagaboanta..adusa din cea mai inapoiata tara..URSS???...offf...acum ne holbam la presedintele Basescu...cum il badjocoreste ...pe Rege...si ascultam ...manele......Halal...viitor avem.

 
 

Rană vesnic sangeranda!

Evenimentul de la Fantana Albă constituie una dintre paginile negre, cele mai triste ale luptei poporului nostru impotriva regimului totalitar.
In ziua de 26 martie 1941, la Storojinet, s-a adunat multă lume romanească in urma zvonurilor că cine doreste să plece in Romania n-are decat să depună o cerere la raion. Văzand că se depun multe cereri, autoritătile si-au dat seama că gluma se ingroasă si au oprit primirea lor. In jurul orei 10, oamenii foarte revoltati, au inconjurat resedinta conducerii raionale, care era păzită de soldati. După mai multe deliberări, lumea a hotărat să nu mai apeleze la autorităti pentru plecare, căci e zadarnic. S-a hotărat ca cei decisi să plece in Romania să se adune la 1 aprilie la Suceveni, cu cruci si prapuri luate din biserici, si să pornească in procesiune spre frontieră. Oamenii credeau că, dacă se vor fi atat de multi, soldatii nu vor indrăzni să tragă in ei. In ziua stabilită, locuitori ai satelor Ropcea, Iordănesti, Pătrăutii de Sus, Pătrăutii de Jos, Cupca, Ciudei, Carapciu, Suceveni, Prisăcăreni au hotărat să meargă totusi, mai intai la resedinta raională din Hliboca (aici găsindu-se cea mai apropiată unitate de grăniceri), cu gandul că vor obtine incuviintarea de a pleca in Romania.
In urma unor "tratative" care se asemănau cu un dialog al surzilor, după discutia telefonică a unui ofiter superior cu mai marii săi, acesta le-a răspuns celor adunati: "Dar, oameni buni, ce, vă tine cineva cu forta? Dacă doriti să plecati, plecati, asta e treaba voastră!". Oamenii, in naivitatea lor, au luat de bune aceste vorbe, conside-rand că asta insemna permisiunea de a pleca.
Si lumea a pornit in coloană spre frontieră. După ce a traversat o pădu-re mare de vreo opt kilometri, a ie-sit in poiana numită Varnita, la capă-tul căreia era o unitate de soldati, care săpau transee, pe marginea căro-ra se vedeau amplasate pusti-mitra-liere in pozitie de tragere. La inceput oamenii au crezut că se va trage in aer, cu scop de intimidare, dar nu a fost asa, căci ordinul era să se tragă in plin. Bărbatii, care erau in fată cu crucile si prapurii, le-au aruncat si, cei care nu au fost secerati de gloante au luat-o, imprăstiindu-se, spre pă-dure. Cadavrele si muribunzii, căci mai erau si vii, au fost aruncati in gropi comune, s-a turnat var peste ei si au fost ingropati. Nici pană astăzi nu se stie exact cati oameni zac pe dealul dintre Suceveni si Fantana Albă. Cei scăpati cu viată au fost ur-măriti, arestati si condamnati, parte la moarte, parte dusi la inchisorile din fundul Rusiei, de unde doar cati-va, peste ani, s-au intors la bastină.

 

Da, domnule

Din pacate sunt asa de multe rani din astea incat poporul roman este molesit si lipsit de vlaga.

@m.Omy my dear

Pozitiv ca pomensti de RANI, negativa concluzia ca Romanu-i moleshit.
Nu-i moleshit, nu are ARMAMENT, fato. Ce sa faca cu mainile-goale? Ai vazut ungurii in '56, ai vazut cehii in '68, ai vazut irakienii in '91 si 2003, ai vazut libienii anul trecut... Ca ceva destept a zis si Teddy Roosevelt: "Sa ai voce calma domoala in Politica, DAR... sa fie si-o bata groasa rezemata langa tine la perete."
Cu avantu' revolutz si patriotiZmu' taliban nu ajungi decat pe cel mai scurt drum la groapa comuna.
Asymetric Wars OK, dar si tu mini-David ai nevoie de HIGHTECH ca sa interceptezi, sa bruiezi si mai ales sa HACKERESTI procesele de comanda ale lui big-Goliath.
Nu uita ca ARMA lui David era superioara tehnic suleatzei haidamacului.
Pana n-ai ceva eficient contra Ochiului-din-Cer satelitzii militari si nu posezi si arma de doborat Aviatzia NATO sau RUSEASCA, n-ai decat sa te ascuntzi ca popandau-n subteran, cand apare in vazduch "gainusha natzionala" a USA.

Omiii...Doutza ... :)):)):)) Boboruu' Roman NU

este lipsit de vlagă ...

Incă ...
Este numai im_prostit si infometat si, in adevăr lipsit de Armată, sistematic,

de către Toate, To'arăsi KăKăzăturile numite "Politicieni" Romani, care de care mai tampit si hot, de 153 de de Ani, din 1859 si pană la "Prezentuu' Actua"...

In plus, este căpusat si in_manelizat de o Armată de Omiduotze Maronii ...

In_curajate anume de Lifte (Străini ai Dreaqquuu' fată de Romani )

Să se impuieze parazitar din Banii, Munca, Vietile Romanilor ...
Furandu-le, cu Logistica Ticăloasă a Liftelor, mascată jigodeste in Umanism SI

Identitatea Natională ...

.

Da, erau manuale foarte educative, dovada ca multi s-au inaltat avandu-le la baza. Scoala veche. Pe atunci conta calitatea, nu cantitatea. Acum au copiii nostri de ales dintre zeci de manuale, care mai de care de mai proasta calitate. Ca-s facute din nevoia de a acumula punctaje, nu din dragoste de carte, copii, cunoastere, invatare.Iar din aceste noi manuale este scapat din vedere esentialul: trezirea sentimentelor de dragoste de aproape, de dragoste de tara, de compasiune, devotament fata de familie, prieteni, tara.....eheee..lista e prea lunga.

 

Doamna Arsene, toate stiintele evolueaza chiar si pedagogia

Reducerea programelor scolare este justificata.

Ca fost profesor pot sa va asigur ca in momentul in care ii predai unui elev prea multe cunostinte, il coplesesti si nu mai invata nimic.

Daca va vorbesc timp de o ora despre un singur lucru simplu despre calculatoare, la sfarsitul orei veti sti acel lucru.

Daca in ora aia va bombardez cu 50 de lucruri complicate, va fac capul calendar si veti iesi din sala de clasa impleticindu-va, fara sa fi priceput nimic. Asta in ipoteza ca ati incercat sa ma urmariti. Dar nu ma veti urmari. Pe la a treia, a patra chestie veti fi coplesita si vi se va rupe firul ideii. Din clipa aceea o sa va uitati la vrabiile de la geam.

 

Interesanta concluzie

Deci cu cat inveti mai mult, cu atat e mai rau si invers, ignoranta duce la multa intelepciune.
Sper ca ati fost profesor de sport...

icearca domnule profesor,

sa nu bombardezi copilul cu 50 de lucruri complicate ,mai bine cu 60, dar pe intelesul copilului si intr-un mod atractiv,ca de aia esti profesor ,sa stii sa faci lucrurile atractive si pe inteles.Acesti profesori au disparut din pacate.

Tata esti sigur ca ai inteles ce am scris?

Stii ce este oboseala psihica? Te uiti si nu vezi, asculti dar nu auzi, iti intra pe o ureche si-ti iese pe amandoua.

Incearca tu sa bombardezi pe cineva cu explicatii, (nu neaparat un elev) vei constata ca dupa un timp nu te mai urmareste. Nimeni nu poate sta concentrat la nesfarsit. Ii dai un volum rezonabil de cunostinte, apoi astepti sa le digere. Procesul de gandire necesita timp. Dupa ce ideile s-au sedimentat si limpezit, ii mai poti da o transa. Tot rezonabila.

Mai bine o cantitate limitata de cunostinte temeinic insusite decat un volum enorm din care elevul nu pricepe nimic.

Nene Srelu ...

IO citeam TOATE Manualele la inceput de An Scolar ...
Din pură Curizitate ...

Stiam TOT, To'arăsuu' ...
Si NU mă plictiseam, Neam !

Ba, chiar si in Timpuu' Orelor, cand Profesoruu' se chinuia să explice Loazelor Materia ...

Apoi, fiind Maditator de Matematică, Fizică, Chimie, la Domitiliuu' Elevilor (Unuu' singur ...)

am remarcat că POT intelege Toate, To'arăsi, chiar si Ăia imediat submediocri pe Curba lui Gauss ...
Adică 25 de Copii din 30 dintr-o clasă ...

Totuu' este ca Profesoruu' să aibă :

1. Cunostinte Solide
2. Mintea Ordonată
3. Plăcerea de a explica

Le AI ?

Intreb si Io, NU dau cu Paruu' ... :)):)):))

...

Eu spun ce vreau, tu crezi ce vrei. Eu, matematica: elevi premianti la olimpiade, majoritatea zdrobitoare lunadu-si examenele de admitere cu succes, in relatii excelente cu elevii.

Ai dreptate, daca petreci timp suficient si stii sa explici, poti sa faci pe cineva sa inteleaga ceva anume, cam orice. Nu despre calitate vorbeam ci despre cantitate. Mintea umeneasca are resurse limitate, e o tampenie sa creada cineva ca daca preda de 100 de ori mai mult, elevul va sti de 100 de ori mai mult.

Foarte simpatici parintii copiilor. Cu cat au o educatie mai precara (ei, parintii) cu atat sunt mai exigenti cu odraslele lor. Cat timp au fost ei elevi, au fost niste putori, dar sa vezi ce exigenti si ce bine stiu care este datoria elevului atunci cand este vorba de copiii lor.

Cestiunea este mai subtiiilă, ba chiar si tiptiilă ... :)):)):))

1. Scopul principal al Invătămantului de Stat este o SOLIDĂ Pregătire Generală ...
Cu cat Cetătenii unei Ţări sunt mai "rotund" educati, cu attă Democratia este mai autentică ...

Io vroiam a spune că se poate ca 25 de Elevi dintr-o Clasă de 30 să fie educati mediu, da' BINE si COMPLET ...

Care are de la Sine Plăcere, invată Singur !
Ce, Cat, Cand si de Cate Ori vrea ...

Cu atat mai mult este nevoie de o Asemenea Politică de Invătămant de Stat GRATUIT, cu cat suntem un Stat MIC

(Micsorat... de o Istorie Cruntă si Ne_Dreaptă)

si un Popor chinuit, rău educat, infometat si im_prostit ANUME ...

2. Olimpicii Autentici sunt din Ăia care invată de Plăcere ...
NU in Timpul Orelor de Curs ...

3. Iar Părintii Loaze sunt Elevii care NU au avut Norocuu' să aibă Profesori cu Cele Trei Puncte din Postarea mea Anterioară ...

Sau, NU avut Părintii lor, Banii pe care i-au avut Părintii Elevilor mei ...

Loaze sunt Elevii care NU au avut Profesori DĂRUIŢI ...

Iar Profesori Dăruiti de la Natură NU vin in Invătămantul de Stat la Lefuri in Bătaie de Joc.

IN_Cadrul unei Politici Ticăloase Bine_Articulată ...

De 153 de Ani ....

 

partidul te vrea tuns roacare

Problema invatamantului actual este ca incearca sa bage pe gat elevului cunostinte vagi din cat mai multe materii, si in felul asta nu isi atinge scopul final si anume acela de a pregati buni specialisti in diverse domenii. Sunt absolventi de clasa a XIIa din licee tehnologice ce nu stiu sa monteze o priza, sau fac confuzie intre curentul continuu si cel alternativ, si asta pentru ca in loc sa se puna accetul pe materia de profil, se pune accentul pe niste comentarii idioate la limba romana, sau sunt picati la istorie de o profesoara ce vrea sa-si dea importanta.
De facultatile de inginerie nu mai vorbesc, acolo se preda din toate cate puin astfel incat sa realizezi la final ca nu sti nimic cu adevarat si ca trebuie sa faci ani buni de ucenicie ca sa te poti prezenta la un interviu serios.
Si asta se datoreaza lipsei de comunicare dintre mediul privat si scoli. Profesorii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa formeze oameni care sa se poata integra usor in campul muncii in domeniul studiat. Nu sa se predea aiurea in tranvai materii nefolositoare, la clase de mate-info (liceu) sa faci desen artistic si muzica.

 

Nene, care are Minte POATE face ...

...ori ce ...

Fie in Carte, fie in Meserii ...
Io, mi-am desfăcut o Masină ARO 10 COMPLET, la ultima Saibă,

NU mai vorbesc de Set Motor, Planetare montate si prin Munti ... :)):)):))

Asa că Ăla de

Continuare ...

Ăia de NU "Stie" să puie prize ori este Loază, ori Tampit, indiferent de profesoara de Romană si Istorie ...

Electricianuu' Neamt respectă pe Schiller si Goethe ...

 

aia carte

Atunci se facea carte, nu acum, Ce sa invete copiii de azi? Vreau sa vad ca apare si Gigi pe coperta unui manual si gata!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor