Cele mai cumplite genocide din istoria umanitatii (Galerie foto)

Sambata, 04 Mai 2013, ora 10:11
34069 citiri
Cele mai cumplite genocide din istoria umanitatii (Galerie foto)
Foto: Listverse

Cu o definitie la fel de contestata, aceasta facand referire la distrugerea deliberata, in intregime sau in parte, a unei rase, grup etnic sau religios, genocidul a fost savarsit in societatea moderna sau antica in fiecare colt de glob.

De la dorinta de suprematie teritoriala si pana la ura absurda a unui singur om, toate au stat la baza genocidului. In viziunea oamenilor de stiinta, acesta ar fi condus chiar la disparitia omului de Neanderthal.

Listverse realizeaza un clasament al celor mai atroce incidente din istoria omenirii, Holocaustul sau genocidul bosniac fiind de departe cele mai sangeroase campanii.

10. Genocidul kurd Anfal

In razboiul dintre Iran si Irak din anii 1980, aproximativ 180.000 de kurzi au cazut victimele lui Ali Hassan al-Majid, supranumit "Ali Chimicul", varul fostului dictator irakian Saddam Hussein.

Etnie iraniana veche, kurzii sunt raspanditi in mai multe tari din Orientul Mijlociu, estimandu-se ca aproximativ 20% din populatia Irakului este de origine kurda.

In perioada conflictelor dintre cele doua tari, regimul lui Saddam Hussein a initiat Campania Al-Anfal, prin care s-a urmarit exterminarea kurzilor din Irak.

Varul dictatorului a ordonat sa se faca uz de arme chimice pentru a-i gaza pe kurzi, de unde si numele de "Ali Chimicul", insa s-au folosit si alte mijloace de exterminare precum bombardamentele si executiile prin impuscare.

Criminalul a fost capturat de armata americana si executat de irakieni pentru crime de razboi.

9. Genocidul populatiei Moriori

Maori au fost primii locuitori din Noua Zeelanda. In urma cu 500 de ani, un grup de maori a migrat catre Insula Chathman, unde si-au infiintat propria societate guvernata de legi pasnice si si-au luat numele de Moriori.

Restul triburilor razboinice Maori au initiat schimburi comerciale cu americanii si europenii, multe dintre intalniri finalizandu-se cu canibalizarea strainilor.

Incepand cu anul 1835, bine inarmati, maori au ajuns la Insula Chathman, unde au inceput sa omoare si sa-si devoreze "fratii" lipsiti de aparare.

Putinii supravietuitori moriori au fost facuti sclavi si obligati sa se casatoreasca cu maori. In mai putin de 30 de ani de la genocidul bazat pe canibalism, populatia moriori s-a restrans la 101 persoane. Ultimul etnic pur sange a decedat in anul 1933.

8. Genocidul din Rwanda

Ca si in cazul colonistilor din Noua Zeelanda, hutu si tutsi, popoare din Rwanda, par a avea aceleasi origini. De fapt, delimitarea lor nu s-a facut decat dupa sosirea imperialistilor germani si belgieni, care i-au impartit in doua grupuri, in functie de statutul economic. Astfel, cei care detineau minim zece vite erau considerati tutsi, restul facand parte din populatia hutu.

Pentru multi ani, tutsi au fost clasa dominanta in Rwanda, regulile lor fiind impuse uneori prin violenta. La inceputul anilor 1990, a izbucnit insa o revolta de amploare, in urma careia au fost ucisi peste 1 milion de nativi hutu.

In exterminarea acestora, tutsi au folosit in special macete, violul, mutilarea si raspandirea deliberata a bolii fiind alte instrumente de teroare folosite.

7. Marea foamete irlandeza

Marea foamete irlandeza de la inceputul secolului al XIX-lea (1846-1852) a reprezentat un moment de cotitura in istoria tarii, un capitol dureros marcat de saracie si epidemii.

Provincie a unuia dintre cele mai putenice imperii ale vremii, Irlanda a fost un teren fertil condus in mod defectuos.

Afectarea culturilor de cartofi, care a dus la imposibilitatea fermierilor irlandezi de a plati rentele catre proprietarii britanici de terenuri, a stat la baza perioadei critice prin care a trecut Irlanda.

Lipsa reglemetarilor adecvate a condus la moartea a peste un milion de irlandezi, in timp ce alti un milion au ales calea emigrarii.

Chiar daca britanicii nu pot fi acuzati direct pentru flagelul care a generat foametea irlandeza, multi istoricii sustin ca esecul lor de a actiona poate fi interpretat ca un act de genocid.

6. Genocidul pigmeilor

Termenul de "pigmei" descrie persoanele adulte de gen masculin, a caror inaltime nu depaseste 150 cm. Pigmeiii traiesc in Africa Centrala si sunt impartiti in mai multe grupuri etnice.

Popor primitiv, care traieste mai mult in zonele impadurite, acestia au cazut victime in timpul razboaielor civile congoleze desfasurate in regiune.

Reprezentantii pigmeilor au apelat in repetate randuri la ONU, incriminand faptul ca factiuni rebele precum Miscarea pentru Eliberarea Congo le vaneaza proprii oameni ca pe niste animale salbatice si recurg la canibalism.

In prezent, se considera ca doar 500.000 de pigmei mai locuiesc in padurile africane, insa defrisarile si actele de violenta contribuie la declinul permanent al rasei.

5. Genocidul americanilor nativi

Este aproape imposbil de stiut cati localnici traiau in America inainte de sosirea lui Cristofor Columb, insa, chiar si cele mai prudente estimari vorbesc de un milion de suflete. Dupa anul 1492, in dorinta de a detina controlul Lumii Noi, europenii sositi aici au afectat profund populatiile indigene.

In America de Sud, Francisco Pizzaro a exterminat civilizatia incasa, in timp ce in Mexic, Hernan Cortes a distrus aztecii. Dar mai devastatoare decat acestea s-a dovedit a fi variola, una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, care a suprimat viata a milioane de indigeni lipsiti de imunitate.

Indiferent daca europenii au transmis intentionat sau nu virusul variolei, este evidenta implicarea lor in disparitia vechilor popoare native americane.

4. "Generatiile furate" de aborigeni

Aborigenii sunt cea mai veche rasa de pe Pamant, testele ADN aratand ca acestia au sosit in Australia cu 50.000 de ani in urma sau chiar mai mult.

Expresia "generatiile furate" face referire la politica instituita de guvernul australian in perioada anilor 1909-1970 si care se refera la scoaterea copiilor de aborigeni din sanul familiei.

Motivatia acestei actiuni este inca necunoscuta, insa se crede ca s-a dorit protejarea micutilor de caile primitive de educatie ale parintilor sau, dimpotriva, pentru a preveni interactiunile cu populatia alba.

In anul 2008, guvernul australian si-a cerut oficial scuze pentru politica "generatiilor furate".

3. Genocidul armean

Genocidul armean, cunoscut ca si Holocaustul armenilor, face referire la campania inversunata pornita in anul 1915 de Imperiul Otoman impotriva armenilor, o minoritate crestina.

Barbatii apti de munca au fost executati, in timp ce femeile si copiii au fost obligati sa se angajeze in marsuri mortale prin desertul sirian. Sate intregi au fost arse din temelii cu locuitori cu tot, iar flota armeana a fost scoasa in Marea Neagra si scufundata.

S-au instituit lagare de concentrare, unde se folosea frecvent gazarea, iar mii de copii nevinovati au fost injectati de catre medicii turci cu sangele pacientilor bolnavi de febra tifoida.

Se estimeaza ca 1,8 milioane de armeni au cazut victime opresiunii turce.

2. Genocidul din Bosnia

Destramarea Uniunii Sovietice a avut numeroase implicatii socio-politice, nici unele mai devastatoare decat cele din fosta Iugoslavie. Incepand cu anul 1990, tara s-a divizat in republici, ceea ce a condus la tensiuni etnice intense.

Cele mai multe crime au avut loc in Bosnia, unde generalul Ratko Mladic, liderul Armatei Republicii Sarbe, a ordonat executarea a mii de musulmani sarbi si bosniaci sub egida unei "epurari etnice" in zona.

Peste 20.000 de persoane au cazut victime, violul, decapitarea publica sau incendierea fiind des aplicate de cei aflati sub conducerea lui Mladic.

1. Holocaustul

Din cele mai vechi timpuri, evreii au fost persecutati de egipteni, romani si crestini deopotriva. Dar putine campanii au fost la fel de zdrobitoare ca Holocaustul nazist condus de Adolf Hitler.

Pe fondul decaderii economice a Germaniei, Hitler a gasit "solutia finala a problemei evreiesti". Prin mesajul de ura, liderul considera evreii "tapii ispasitori" pentru problema Germaniei, acestia cazand victime persecutiei naziste.

Atrocitatile de nedescris ale acelor ani sunt gravate cu sange in istorie, imaginea miilor de oameni inghesuiti in vagoane si trimisi in lagarele de concentrare fiind semnificativa.

Torturati in moduri greu de descris in cuvinte, aproape 6 milioane de evrei au fost ucisi in timpul Holocaustului.

CEDO condamnă România pentru achitarea în 1990 a doi ofițeri acuzați de crime legate de Holocaust
CEDO condamnă România pentru achitarea în 1990 a doi ofițeri acuzați de crime legate de Holocaust
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi, 23 aprilie, România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, în urma rejudecării şi...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#genocide planeta, #genocid, #Holocaust, #genocid Bosnia, #genocid Rwanda, #victime genocid, #victime Holocaust , #istoria culturii si civilizatiei