Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cele mai proaste decizii din istorie: De la respingerea trupei Beatles la invazia Rusiei

Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 15:31
10562 citiri
Cele mai proaste decizii din istorie: De la respingerea trupei Beatles la invazia Rusiei
Foto: How Stuff Works

Exista acele clipe in viata cand o decizie de moment poate schimba cursul istoriei. Uneori, cand decizia este proasta, urmarile pot fi dezastruoase.

De exemplu, cam aceasta este situatia celor 12 patroni de edituri care au respins publicarea cartilor Harry Potter. Site-ul How Stuff Works a realizat un top al celor mai proaste decizii care au intrat in istorie.

Extraterestrul ET ar fi trebuit sa rontaie bomboane M&M

Compania producatoare de bomboane M&M a pierdut o sansa istorica atunci cand a refuzat ca produsul sau sa apara in filmul ET. Pur si simplu nu au considerat ca merita sa isi asocieze imaginea cu ceea ce li s-a parut a fi "un porc" si nu un extraterestru simpatic care a cunoscut o popularitate incredibila.

Directorul executiv care a respins trupa Beatles

In 1962, Dick Rowe, director executiv la casa de discuri Decca Records, a ascultat caseta demo a unei trupe care la acea vreme se numea The Silver Beatles. Inregistrarea continea 15 piese care nu l-au convins pe director. Dick Rowe a considerat ca e mai bine sa respinga trupa care mai tarziu s-a dovedit a fi o mina de aur. Se estimeaza ca The Beatles a castigat peste 38 de milioane de dolari pana la finalul verii anului 1967.

Titanicul - ghinion, dar si eroare de navigatie

Povestea Titanicului este deja cunoscuta de toata lumea. Mai multe greseli au fost facute si toate au condus la moartea a peste 1.500 de oameni. In primul rand, vasul nu a fost echipat cu echipament de salvare. Existau numai 16 barci de salvare in care ar fi incaput doar o treime din pasageri.

Vasul nu a fost niciodata testat, iar echipajul de la bord nu a fost instruit cu privire la toate comenzile Titanicului. Potrivit unui raport emis in 2010, se pare ca nu doar soarta a dus la scufundarea vasului, ci a fost vorba si despre o greseala de navigatie. Se pare ca manevra de evitare a impactului a fost facuta gresit si de aceea dezastrul nu a putut fi evitat.

Zepelinul cu hidrogen care a ars in 37 de secunde

"Hindenburg" a fost numele celui mai mare zepelin construit vreodata. Era de trei ori mai lung si de doua ori mai inalt decat un Boeing 747 si fusese destinat traversarii Atlanticului.

In 1937, in timpul aterizarii, zepelinul Hindenburg a explodat deasupra statiei Lakehurst din New Jersey. In doar 37 de secunde, giganticul zepelin a fost facut scrum. 36 din cei 97 de pasageri au murit arsi de vii. Motivul acestui accident a stat in faptul ca zepelinul era umplut cu hidrogen, un gaz extrem de inflamabil.

Daca ar fi fost umplut cu heliu, rezultatul ar fi fost cu totul altul. Nu se cunoaste nici acum cu exactitate motivul dezastrului, insa cea mai des intalnita teorie este ca a existat o scurgere de hidrogen de la o valva defecta, iar zepelinul s-a incarcat cu energie statica dupa ce a trecut printr-o furtuna. S-ar putea ca scanteile care au produs explozia sa fi aparut cand echipajul a vrut sa scoata funiile pentru aterizare.

Armata lui Napoleon, invinsa de natura

In iunie 1812, Napoleon a decis sa invadeze Rusia cu una dintre cele mai mari armate de la acea vreme. Mai bine de 600.000 de oameni au plecat in mars din imperiu. Pana in septembrie insa, mai putin de 100.000 de oameni au ajuns in Moscova. Trupele lui Napoleon au fost infrante inca de pe drum, de temperaturile extrem de scazute, de foame sau de febra tifoida. Rusia nu a capitulat asa cum spera Napoleon.

Hitler, aceeasi greseala ca Napoleon

Hitler a luat exact aceeasi decizie ca si Napoleon, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In iunie 1941, Hitler a rupt pactul de neagresiune cu Uniunea Sovietica si a invadat Rusia cu o armata de trei milioane de soldati, 7.000 de arme de artilerie, 3.000 de tancuri si 2.500 de avioane. Efectivele germane depaseau cu mult capacitatea armatei ruse a lui Iosif Stalin.

In decembrie 1941, trupele naziste au ajuns la Moscova. Dar numai drumul pana acolo le epuizase toate rezervele de hrana si cele medicale. Soldatii au ajuns la batalia finala obositi, infometati si bolnavi. Trupele sovietice au reusit astfel sa contreze atacul si Moscova nu a picat in mainile germanilor.

Calatoria care i-a transformat pe oameni in canibali

Calatoria grupului condus de fratii Donner prin muntii Sierra Nevada in 1846 a intrat in folclorul american dupa ce povestile supravietuitorilor au uimit lumea intreaga. Un grup de 90 de persoane a plecat din Illinois si trebuia sa ajunga in California. Liderii grupului au facut o greseala fatala si au decis sa scurteze drumul schimband ruta cunoscuta. Distanta pe care o aveau de parcurs era de peste 4.000 de kilometri.

Din cauza deciziilor proaste, calatoria care trebuia sa dureze initial sase luni a durat doi ani. Atat de greu au fost drumul si atat de aspre conditiile meteo incat oamenii au inceput sa isi manance cainii. Pe 16 decembrie a murit primul om de foame.

Cand numarul celor morti de foame a ajuns la zece s-a pus in discutie canibalismul pentru supravietuire. Pana la urma, cei doi ghizi amerindieni au fost ucisi pentru a fi mancati. La finalul calatoriei, doar 40 de oameni supravietuisera. Toate persoanele peste 50 de ani au murit si la fel si toti copiii.

Prohibitia din America a avut efectul opus

O alta decizie care a adus dupa sine consecinte notabile a fost prohibitia din America. Din 1920 pana in 1933 a fost ilegal sa produci, sa transporti sau sa vinzi alcool. Prohibitia a aparut initial ca o incercare de a reduce rata infractionalitatii si de a imbunatati sanatatea oamenilor. Numai ca lucrurile nu au functionat asa cum si-au imaginat autoritatile. Rezultatul a fost opus.

Interdictia a dus practic la aparitia de retele mafiote care se ocupau cu traficul ilegal de alcool crescand infractionalitatea. De asemenea, alcoolul de contrabanda nu era facut dupa standarde oficiale si, din aceasta cauza, peste o mie de oameni mureau intoxicati in fiecare an. Abia dupa 13 ani, cand efectele au devenit evidente pentru toata lumea, prohibitia a fost anulata.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#decizii proaste istorie, #Beatles Napoleon Hitler prohibitie, #canibali zeppelin Titanic , #istoria culturii si civilizatiei