Hipatia: Ultima pagana a Alexandriei (II) - Documentar

Duminica, 04 Martie 2012, ora 22:14
9784 citiri
Hipatia: Ultima pagana a Alexandriei (II) - Documentar
Foto: primeroscristianos.com

Invatata Hipatia a atras admiratia contemporanilor pentru cunostintele temeinice pe care le detinea in domenii ca matematica, astronomia sau filozofia. Era cu totul deosebit pentru acele timpuri ca o femeie sa atinga un asemenea nivel intelectual, fiind una din rarele exceptii care demonta mentalitatea bine impamantenita de-a lungul secolelor legata de inferioritatea intrinseca a femeilor.

Desi rememora la aproape trei secole distanta de aceste evenimente, episcopul Ioan de Nikiu isi explica astfel puterea Hipatiei, care prin devotamentul aratat "magiei, astrolabilor si a instrumentelor muzicale ispitea multi oameni prin uneltirile ei satanice. Si guvernatorul orasului o onora peste masura pentru ca l-a fermecat prin vrajile ei. Si el a incetat sa mearga la biserica asa cum ii fusese obiceiul".

Lupta politica dintre Chiril si Orestes

Dupa moartea lui Teofil, Chiril a devenit urmatorul patriarh al Alexandriei. A urmarit eliminarea minoritatilor religioase din oras printr-o campanie de persecutare sustinuta impotriva paganilor, evreilor dar si a novatienilor, considerati eretici.

Ioan de Nikiu aminteste ca evreii au uneltit impotriva crestinilor si au ucis un numar mare dintre ei chiar in biserica apostolica a lui Atanasie, iar acest fapt i-ar fi permis lui Chiril sa ii alunge pe evrei din oras in urma unor inclestari sangeroase, intamplare amintita si de Socrates Scholasticus.

Din cauza unor astfel de transgresii in sfera de autoritate a prefectului, Chiril l-a antagonizat pe Orestes. Patriarhul isi depasise cu mult atributiile ecleziastice, iar Orestes nu avea cum sa accepte aceste incalcari flagrante a prerogativelor sale.

Hipatia, in momentul in care l-a sustinut pe Orestes, a devenit si ea o tinta pentru in lupta pentru putere a lui Chiril.

Raspunzand in cele din urma la chemarile lui Chiril de impacare, care fusesera refuzate pana in acel punct, Orestes a asistat surprins cum patriarhul se folosise de fapt de aceasta ocazie sa il oblige sa ingenuncheze in fata evangheliei, un semn de supunere al lui fata de puterea bisericeasca, deci si fata de Chiril.

Sfarsitul tragic al Hipatiei

Refuzul lui a dus la o rascoala din partea calugarilor nitrieni care au incitat o multime impotriva guvernatorului, fiind aproape sa-l ucida, dar a fost scos din aceasta situatie periculoasa de alti alexandrini, care i-au sarit in ajutor.

Zvonurile nefondate ce aparusera printre crestini legate de esecul reconcilierii la mana Hipatiei au avut ca rezultat moartea ulterioara a acesteia in urma unei porniri bigote si criminale din partea unui cititor pe nume Petru.

Pentru calugarii nitrieni si parabalani, sustinatori ai lui Chiril, ea mai reprezenta si o anormalitate, fiind opusul imaginii unei femei asa cum era ea reprezentata in scripturi, dar si o amenintare, intretinandu-se cu alti crestini, ducand la acuzatii de genul celor enuntate de episcopul Ioan de Nikiu.

Astfel, intr-una din zilele lunii martie a anului 415 e.n. calugarii s-au raliat in jurul lui Petru care i-a instigat impotriva Hipatiei.

In timp ce se indrepta spre casa a fost incoltita si dusa la Caesareum, un templu pagan convertit in biserica. A trebuit sa indure nenumarate umilinte din partea gloatei fiind apoi dezbracata cu forta.

Calugarii au napustit asupra ei cu pietre si au taiat-o cu cioburi pana si-a dat suflarea. A fost apoi macelarita, bucati din trupul ei fiind duse intr-un loc numit Cinaron. Aici, ceea ce mai ramasese din cadavrul ei a fost pus intr-o gramada si ars.

O pata pe un sfant

Vestea mortii Hipatiei s-a manifestat ca un soc in intreg imperiul, dar mai ales pentru alexandrini, iar autorul moral a fost socotit Chiril, dar nu existau dovezi care sa-l implice direct. A fost trimis un comisar pentru a investiga crima, dar Damascius spune ca Aedesius ar fi fost fost mituit, iar ancheta nu a stabilit un vinovat.

Totusi, reiese ca parabalanii, au fost perceputi ca un mare pericol si scosi de sub autoritatea lui Chiril si numarul lor redus. Insa, la nici un an de la aceste evenimente episcopul a putut sa ii readuca sub comanda sa si a marit numarul lor. Chiril al Alexandriei si-a continuat apoi ascensiunea.

A fost canonizat, fiind considerat unul dintre parintii timpurii ai bisericii crestine, iar Ioan de Nikiu il lauda pentru distrugerea ultimelor urme de idolatrie din Alexandria. Totusi, sub obladuirea lui si-a gasit sfarsitul tragic o erudita virtuoasa, o invatata cu mult inaintea acelor vremuri.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Hipatia Teon Alexandria, #violenta religiosa Alexandria, #urmare lupta politica, #Hipatia crima calugari , #istoria culturii si civilizatiei