Lupta dacilor cu Romania Occidentala

Autor: Iulian Fota - conferentiar universitar
Joi, 18 Februarie 2016, ora 10:23
16187 citiri

Eu nu sunt dac. Ma cheama Iulian si sunt un urmas al Romei, al lui Traian, in spatiul carpato-danubiano-pontic. Sunt daco-roman, deci latin. Ma straduiesc sa duc mai departe mesajul parintilor fondatori ai statului roman modern, cei care si-au dorit o Romanie europeana, occidentala.

Fiind latin sunt occidental, iar in NATO si UE ma simt acasa, alaturi de restul "gintei latine". Este datoria mea sa-mi aduc si eu contributia la realizarea Romaniei Occidentale. Iar pentru asta sustin predarea limbii latine in scolile din Romania.

In urmatorii ani marea batalie pentru soarta Romaniei se va da in primul rand in zona ideilor, a ideologiilor!

Zona militara este bine blindata de NATO si de relatia speciala cu SUA. Romania nu poate fi atacata din afara. Dar poate fi subrezita si ulterior atacata din interior prin razboi informational, prin agenti de influenta, directi sau indirecti, prin aliati de conjunctura, prin coruptie si subversiune politica si mai ales prin prostie.

In ziua de astazi uneori este de ajuns sa cuceresti inimile oamenilor prin confuzie identitara si ideologica. Asta iti poate aduce si teritoriul. Anexarea Crimeii este cel mai bun argument al meu.

Sub aspect ideologic, Razboiul Rece nu s-a incheiat, Occidentul fiind in continuare denigrat, acuzat, chiar atacat pentru ce este, pentru ce a facut si nu a facut. Superioritatea sa materiala, tehnologica, la fel ca si ascendentul sau moral supara in continuare foarte multa lume. Si ce deranjeaza cel mai tare este exportul sau de valori ca si raspandirea ideilor sale in lume, fie ca vorbim de Europa Centrala si de Est sau de Asia.

Ca orice tara aflata intr-o zona de frontiera, la granita Occidentului cu Orientul, Romania este polarizata din punct de vedere ideologic.

In defintiv suntem si latini, occidentali, si ortodocsi, orientali. De-a lungul istoriei am evoluat si ca parte a Orientului, mai ales cand eram in Imperiul Otoman, dar si ca parte a Occidentului, incepand cu 1859.

In 1947, prin comunizare suntem din nou, impotriva vointei noastre, absorbiti in Orient. In 2004, prin aderarea la NATO revenim in Occident.

Ce sunt romanii dupa atatea experiente istorice? Occidentali, prin aderarea la NATO si UE, aflati la ei acasa in Occident sau niste orientali rataciti in Vest, prizonieri ai unui sistem strain?

Suntem daco-romani si atunci suntem, in mod natural, acasa in NATO si UE. Sau, dupa cum afirma tot mai apasat unii, suntem doar daci si in situatia asta, precum romanii altadata, occidentalii din NATO si UE sunt niste invadatori, veniti sa ne ia aurul, iar pentru noi este important sa iesim din aceste doua organizatii.

De raspunsul la intrebarea asta va depinde actiunea noastra strategica in viitor, stiind cine ne sunt prietenii si cine ne sunt dusmanii.

Cei peste 150 de ani de statalitate romaneasca moderna ne pot ajuta sa aflam raspunsul la intrebarea de mai sus, uitandu-ne in primul rand la inaintasii nostri, la cei pe care-i putem considera parintii fondatori ai Romaniei moderne.

In toate etapele lor de constructie nationala incepand cu 1848 si trecand ulterior prin 1859, 1877 sau 1881, au avut in vedere aceeasi idee, aceea de a construi o Romanie Occidentala, de a reduce decalajul dintre noi si restul Europei, de a fi ca ei. De aceea, ideea principala, aleasa ca fundament al actiunii lor politice, a fost latinitatea, contributia Scolii Ardelene fiind aici de netagaduit.

Prin latinitate si prin educatie elita romaneasca transilvaneana a deschis romanilor calea spre unitate nationala si spre statul pe care-l meritau. Eram latini, eram ca ei unguri, secui, sasi, eram occidentali. Nu eram cu nimic mai prejos.

De aici si urmatoarea mare intrebare, curgand firesc. Daca suntem ca voi, noi de ce nu avem drepturi politice? De ce nu suntem recunoscuti? Noi de ce nu avem dreptul la autodeterminare? Intrebare la care nici ungurii si nici sasii nu au raspuns pentru ca nu aveau ce. La acel moment relatia inter-natiuni in Transilvania se baza pe forta ocupantului si nu pe drepturile majoritatii.

Este si mai interesant sa constatam ca latinitatea ca ideologie fondatoare a statului roman modern a fost acceptata si preluata si dincolo de Carpati. Elitele pro-modernizare din Bucuresti si Iasi preiau stindardul pentru ca nu Dacia era Traiana, ginta de care apartineam era latina, iar noi eram "urmasii lui Traian". Eram daco-romani.

E suficient sa citesti textul imnului national "Desteaptata-te romane". Nu se contesta faptul istoric ca noi eram si urmasii vechilor daci, dar dacismul la mijloc de secol 19 nu ne putea apropia de Europa, pentru simplu motiv ca istoria continentului era departe de a fi cunoscuta.

Europa stia cine fusese Traian. La Berlin, Paris, Londra nu stia nimeni cine fusese Decebal. Latinitatea noastra era de netagaduit si reprezenta sansa afirmarii cauzei romanesti in lume. Eram urmasii Romei pierduti in Orient.

Strategia a functionat. Latinitatea ne-a dat stat national, ne-a facut sa fim independenti, ne-a legat de Europa prin familia regala de Romania.

Realizarea la 1918 a Romaniei Mari prin unirea Transilvaniei si a Basarabiei cu tara mama confirma inca o data corectitudinea proiectului. Samuil Micu, Petru Maior si Gheorghe Sincai erau confirmati de istorie. O idee iluminista fusese transformata intr-o realitate geopolitica.

Romanii aveau tara lor, iar proiectul lor politic de a-si dori o Romanie Occidentala era corect.

Descrise de mine pe scurt lucrurile par simple, dar evolutia Romaniei ca stat modern a fost mult mai complicata si pentru ca, periodic, dusmanii tarii din afara sau din interior au incercat sa deraieze proiectul.

Entuziamul proocidental a fost tot timpul temperat cu anti-occidentalism. La cativa ani de la Unirea Principatelor, mitropolitul de la Iasi comploteaza cu rusii si cativa boieri de-ai locului pentru a rupe unirea, pentru a separa din nou Moldova de Tara Romaneasca. Pentru a salva Unirea romanii s-au luptat cu alti romani, lovitura de stat fiind inabusita in sange.

Douazeci de ani mai tarziu, conservatorii romani, mari proprietari de pamant, temandu-se de pierderea puterii politice, declanseaza o intreaga campanie ideologica impotriva ideilor de la 1848 si mai ales impotriva industrializarii.

Chiar daca tarii ii mergea bine, liberalii avand dreptate pe fond, conservatorii se temeau de pierderea privilegiilor personale si a puterii. Principala lor tribuna, principalul lor instrument, a fost Mihai Eminescu. Cei care i-au construit un cult ca poet, meritat altfel, fiind genial, spera ca astfel vor reveni in atentia publicului si ideile lui politice. Mihai Eminescu a fost un anti-pasoptist si un anti-occidental.

In fine, dupa realizarea Marii Uniri, in anii treizeci in Romania Mare izbucneste un nou val de anti-occidentalism, anti-semitismul lui A.C. Cuza si al lui Zelea Codreanu. Marginalizand latinitatea si punand accentul numai pe ortodoxie, curentul prinde, mai ales ca o parte mare a intelectualitatii se lasa prinsa in bratele sale, iar populatia era dezorientata si saraca, proaspat iesita dintr-o grava criza economica.

Ca nici un alt curent anti-occidental legionarismul esueaza in crima de masa, punand in pericol insasi existenta Romaniei ca stat. De aceea si cred ca, inclusiv astazi, antisemitismul trebuie tratat ca un pericol de securitate nationala, avand potentialul sa distruga o tara.

Prin urmare nu inteleg, astazi, insistenta suspecta a unora de a combate latinitatea poporului roman, inlocuind caracterul sau daco-roman cu dacismul.

Dacismul este precum antisemitismul de alta data. Romania nu are nevoie de o noua "linie nationala" in politica sa. Este suficient sa se tina de "calea europeana", cea descrisa de Lovinescu in Istoria civilizatiei romanesti, pentru ca, fara a fi perfecta, calea europeana este de preferat celei ruso-turcesti sau local-traditionale, fie ea si dacica.

Iulian Fota este fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Fota romani daci, #daco romani, #Romania latina , #istoria culturii si civilizatiei