Ziua cand s-a nascut radioul, acum mai bine de un secol - Documentar

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 22:46
45998 citiri
Ziua cand s-a nascut radioul, acum mai bine de un secol - Documentar

In ziua de 12 decembrie 1896, italianul Guglielmo Marconi, un tinerel de numai 21 de ani, facea la Londra demonstratia publica a ciudatului sau aparat, cu care putea transmite semnale la distanta, fara fir.

Experimentul parea modest, atat de modest, incat presa vremii nu s-a sfiit sa comenteze ca totul este un simplu truc, cu atat mai mult cu cat inaintasii acestui Marconi facusera si ei descoperiri notabile in domeniu, fara sa fi impresionat publicul cu vreun rezultat spectaculos.

Drumul gloriei

Dar nu era truc. Marconi si-a continuat experimentarile, sustinut de mama sa, iar in anul urmator a reusit sa transmita semnale de cod pe o distanta de 6 km, peste campia Salisbury de langa Londra.

La 13 mai 1987, transmitea pentru prima oara fara fir un semnal peste canalul Bristol, pe o distanta tot de 6 km. La 27 martie 1899, efectua prima transmisie peste Canalul Manecii, de la Wimereux (Franta), la Foreland (Anglia).

Radioul propriu-zis nu era inca inventat, dar principiul functiona deja. La 8 noiembrie din acelasi an, vasul Sf. Pavel era prima nava din lume care comunica din larg prin semnale cu portul american de care se apropia. Se gasea la 66 de mile marine distanta.

Inventia progresa cu pasi gigantici. La 17 decembrie 1902, Marconi a reusit sa transmita primul semnal radio peste Atlantic, spre uimirea presei, a autoritatilor si in admiratia putinilor cunoscatori.

Dar adevarata glorie a cunoscut-o Marconi in ziua de 18 ianuarie 1903, cand a pus aparatul sau la dispozitia presedintelui Statelor Unite, Theodore Roosvelt, ca sa-i transmita mesajul de felicitare regelui Eduard al VII-lea al Angliei.

Titanicul putea sa dispara fara urma

Nimeni nu-l mai putea pune la indoiala pe Marconi. In 1909, i-a fost atribuit premiul Nobel pentru fizica, alaturi de germanul Karl Ferdinand Braun, care adusese de asemenea contributii importante in acelasi domeniu.

Scufundarea Titanicului a fost proba de foc a telegrafiei fara fir, nascocita de Marconi. Datorita ei, cei de pe vasul in pericol au putut alarma navele aflate in trafic. Fara telegraful fara fir, Titanicul ar fi disparut fara urma, inclusiv supravietuitorii - atatia cati au fost ei. Am fi crezut ca l-a inghitit un fel de Triunghi al Bermudelor.

In anul 1920, a avut loc prima emisiune radio vorbita, de la postul instalat la Chelmsford, in Anglia. In acelasi an, la 2 noiembrie, a inceput sa emita in America "primul post de radio comercial din lume".

Inventia s-a raspandit cu o rapiditate fantastica pentru acea vreme. In 1922 au inceput transmisii regulate in Anglia, iar in scurt timp i-a urmat intreaga Europa.

Radio Romania

Putem sa ne mandrim cu faptul ca, in Romania, comunicatiile radio au inceput timpuriu. In 1912, din necesitati militare, inginerii romani Vintila Bratianu si Emil Giurgea au reusit sa instaleze in Parcul Carol din Bucuresti un post de 12 kW cu semnale emisie-receptie - foarte puternic pentru acea vreme.

La 19 noiembrie 1925, s-a realizat prima emisiune radio in limba romana, in cadrul expozitiei "Luna Bucurestilor". In 1927, profesorul Hurmuzescu a reusit sa organizeze un post care transmitea de doua ori pe saptamana emisiuni de divertisment pentru aproape 2.000 de abonati.

In anul 1928, a fost comandat la firma Marconi's Wirelles Telegraph Company Ltd. din Londra un emitator, prin care postul nou creat, Radio Romania, a inceput sa emita la 1 noiembrie 1928, orele 17:00, pe lungimea de unda 401,5 metri.

Postul transmitea zilnic intre orele 17:00-19:00 si 20:30-24:00 stiri, programe muzicale si de divertisment, versuri si un buletin meteorologic.

Sic transit gloria mundi

In scurt timp, inventia lui Guglielmo Marconi a cucerit intreaga lume. Interesul pentru cultura, dar si interesele politice sau militare incurajau aparitia de noi posturi, pe toate continentele.

Radioului i se prevedea o cariera stralucita si nimeni la acea data nu stia ca, numai peste cateva decenii, televiziunea il va detrona de pe acel loc, care parea atunci imbatabil.

Astazi pare imbatabil televizorul. Avantul lui este mai spectaculos decat avantul de altadata al radioului. Nimeni insa nu stie nici de catre cine, nici cand si nici cu ce va fi inlocuit, atunci cand va fi si el detronat.

Pare imposibil, dar logica spune ca este inevitabil: nimic n-a fost niciodata etern in istorie, iar pana la urma totul a ajuns relicva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#radio Marconi inventie, #radio inventie, #istorie Radio Romania, #istorie radio, #documentar aparitie radio , #istoria culturii si civilizatiei
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Iar ne induc astia "cu" eroare! Toata lumea stie ca Popov a gasit
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
Marconi un comerciant istet.