Demistificarea unei religii: Sanctuarul musulman de la Mecca (II)

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 08:58
6614 citiri
Demistificarea unei religii: Sanctuarul musulman de la Mecca (II)
Foto: reedperry.com

Milioane de credinciosi musulmani fac in fiecare an un pelerinaj neindurator pana la Mecca, locul nasterii profetului Muhammad.

Punctul focal al acestei calatorii este inconjurarea templului Kaʿba, considerat de musulmani drept cel mai sfant loc al intregii planete, aici aflandu-se in pastrare misterioasa Piatra Neagra.

Demistificarea unei religii: Sanctuarul musulman de la Mecca (I)

Desi Muhammad se nascuse in clanul Hashim, cel mai bogat si influent clan al orasului, propria lui familie nu era foarte instarita. Ramane orfan de mic si este in cele din urma luat sub ingrijirea unchiului sau, Abu Talib, conducatorul clanului.

Sub obladuirea unchiului sau devine un negustor capabil si cinstit care atrage in cele din urma atentia unei vaduve bogate.

Khadija mostenise de la propriul tata o avere impresionanta, dar si un adevarat imperiu negustoresc, care, sub conducerea ei, creste si mai mult. Prin intermediari ea aranja afaceri profitabile, iar unul dintre acestia a fost si Muhammad.

Un loc de intaietate in societatea meccana

Dupa ce ii depasise asteptarile, in urma unui calatorii in Siria aducand un profit aproape dublu decat cel prevazut, ia in calcul ideea casatoriei cu mult mai tanarul Muhammad.

In acest fel Khadija avea un om de incredere care sa ii duca la bun sfarsit afacerile si pe care putea sa il controleze, iar Muhammad castiga un mare prestigiu si insemnatate in Mecca.

El incheie tranzactii respectand temeinic indicatiile acesteia, fiind dominat de taria de caracter si personalitatea sotiei sale. De altfel, nu si-a luat o alta sotie, abia dupa moartea acesteia, Muhammad luand in mariaj mai multe femei.

In ciuda acestui fapt, casatoria lor este una fericita, iar Khadija ii daruieste trei fiice. In momentul aparitiei primelor revelatii divine ale lui Muhammad, ea a fost prima care a dat crezare spuselor sale.

Ruptura fata de elita conducatoare si fuga in Medina

Dupa ce a inceput sa predice, a atras de partea sa un numar de adepti credinciosi si devine o mare problema pentru marile familii, el renegand politeismul practicat in Mecca.

El sustinea ca templul Kaʿba era destinat inchinarii numai fata de Allah si a cerut distrugerea idolilor considerati pagani.

Desi simt primejdia acestei noi credinte, vazandu-si autoritatea, dar mai important castigurile amenintate, nu se pot atinge de el.

Abia la moartea unchiului sau influent si a sotiei in acelasi an se iau masuri impotriva lui. Clanul se dezice de el si renunta sa il mai protejeze astfel incat oricine ar fi incercat sa il ucida nu ar fi fost in niciun fel pedepsit.

Stiind ca viata ii este in pericol, cauta cu disperare un refugiu. Dupa un numar de intalniri si negocieri esuate ajunge totusi la o intelegere cu fruntasii orasului Yathrib, mai tarziu Medina, unde este primit impreuna cu restul credinciosilor meccani.

El este primit in calitate de mediator intre diferitele clanuri care intrasera intr-un cerc vicios al razbunarii si reuseste sa preia in cele din urma fraiele puterii si instituie o pace intre acestea.

Datorita unei prezente evreiesti semnificative in Medina, locuitorii au fost mult mai susceptibili prozelitismului monoteist al religiei musulmane si o mare parte au trecut la islam.

Muhammad a incercat apoi sa se apropie de evreii din Medina pentru a dobandi si sprijinul lor, dand porunca rugaciunile credinciosilor musulmani sa fie indreptate spre Ierusalim.

Insa atunci cand relatiile cu evreii s-au racit a renuntat la aceasta practica si i-a instruit pe adeptii sai sa-si faca inchinarile spre Mecca, aceasta miscare fiind simultana cu schimbarea bazei sale de putere, dar si a obiectivelor urmarite.

Se concentreaza mai mult pe intarirea legaturilor cu alte triburi arabe, in acelasi timp raspandindu-si credinta in randurile acestora si expulzeaza unul dintre cele trei triburi evreiesti din Medina din cauza refuzului de a se converti.

Muhammad nu avea de gand sa tolereze nicio subminare a autoritatii sale, insa, pentru ca islamul sa fie de necontestat avea nevoie ca Mecca sa i se inchine si astfel a inceput lupta pentru controlul unuia dintre cele mai venerate locuri din lumea araba.

Citeste maine pe Ziare.com ultima parte a documentarului "Demistificarea unei religii: Sanctuarul musulman de la Mecca"

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...