Detalii inedite din Roma Antica: Manuscrise despre baia publica, targuiala din piata si rudele baute

Autor: Ana Ilie
Joi, 11 Februarie 2016, ora 09:50
7324 citiri
Detalii inedite din Roma Antica: Manuscrise despre baia publica, targuiala din piata si rudele baute
Foto: Pexels

O colectie tradusa recent de manuale destinate grecilor vorbitori de latina din Imperiul Roman ofera solutii pentru probleme la fel de actuale si azi, de la intarzierea la orele de clasa la felul in care te porti cu o ruda bauta.

Profesorul Eleanor Dickey a calatorit in intreaga Europa pentru a vedea fragmentele din manualele de scoala latine, "colloquia", destinate tinerilor greci din Imperiu care invatau latina intre secolele al II-lea si al VI-lea al erei noastre, scrie The Guardian.

Manuscrisele, stranse laolalta si traduse pentru prima data in engleza de Dickey, expun scenarii din viata de zi cu zi din lumea antica. Subiectele variaza de la mersul la baia publica la intarzierea la scoala.

Noi texte scoase la iveala din pesterile ce au ascuns Manuscrisele de la Marea Moarta

"Quis sic facit, domine, quomodo tu, ut tantum bibis? Quid dicent, qui te viderunt talem?" este tradus de Dickey astfel: "Cine se comporta asa, domnule, cum te comporti tu, care bei prea mult? Ce vor spune cei care te vad in asemenea stare?".

Textul continua cu o apostrofare a celui baut si cu rusinarea acestuia din urma: "Cu siguranta, sunt foarte rusinat. Nu stiu ce sa spun, pentru ca am fost atat de suparat si nu pot sa dau nicio explicatie nimanui".

In aceste "colloquia", tinerii invatacei afla si cum trebuie sa se comporte cand intarzie la scoala. Un elev certat pentru intarziere ii spune profesorului ca l-a insotit pe tatal sau, o persoana foarte importanta, la "praetorium", unde a intalnit "magistratii si tatal a primit scrisori din partea stapanilor mei imparatii".

Alte exemple date in manualele scolare sunt cum sa te comporti cand iti vizitezi prietenii bolnavi, cum sa negociezi la piata, ce sa faci la baile publice.

Dickey, care a scris o carte pe aceasta tema, crede ca micile "scene" erau jucate in clasa de elevi.

"Cand ne gandim la romani, ne gandim in special la generalii bogati si faimosi, la imparati si oamenii de stat. Insa acesti oameni sunt atipici: sunt faimosi tocmai pentru ca erau remarcabili. Istoricii incearca sa corecteze aceasta prejudecata raportadu-se la masele de romani obisnuiti, insa rareori avem lucrari scrise de catre sau pentru acesti oameni. Aceste colloquia ne ofera povesti reale, contemporane, despre vietile lor si sper ca lucrarea mea sa ofere o imagine mai corecta si mai reala a societatii antice", spera cercetatorul.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#manuscrise Roma antica, #manuscrise limba latina , #istoria culturii si civilizatiei
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dacă originalele au virgule, înseamnă că au fost redactate după apa