Detalii inedite din Roma Antica: Manuscrise despre baia publica, targuiala din piata si rudele baute

Autor: Ana Ilie
Joi, 11 Februarie 2016, ora 09:50
7543 citiri
Detalii inedite din Roma Antica: Manuscrise despre baia publica, targuiala din piata si rudele baute
Foto: Pexels

O colectie tradusa recent de manuale destinate grecilor vorbitori de latina din Imperiul Roman ofera solutii pentru probleme la fel de actuale si azi, de la intarzierea la orele de clasa la felul in care te porti cu o ruda bauta.

Profesorul Eleanor Dickey a calatorit in intreaga Europa pentru a vedea fragmentele din manualele de scoala latine, "colloquia", destinate tinerilor greci din Imperiu care invatau latina intre secolele al II-lea si al VI-lea al erei noastre, scrie The Guardian.

Manuscrisele, stranse laolalta si traduse pentru prima data in engleza de Dickey, expun scenarii din viata de zi cu zi din lumea antica. Subiectele variaza de la mersul la baia publica la intarzierea la scoala.

Noi texte scoase la iveala din pesterile ce au ascuns Manuscrisele de la Marea Moarta

"Quis sic facit, domine, quomodo tu, ut tantum bibis? Quid dicent, qui te viderunt talem?" este tradus de Dickey astfel: "Cine se comporta asa, domnule, cum te comporti tu, care bei prea mult? Ce vor spune cei care te vad in asemenea stare?".

Textul continua cu o apostrofare a celui baut si cu rusinarea acestuia din urma: "Cu siguranta, sunt foarte rusinat. Nu stiu ce sa spun, pentru ca am fost atat de suparat si nu pot sa dau nicio explicatie nimanui".

In aceste "colloquia", tinerii invatacei afla si cum trebuie sa se comporte cand intarzie la scoala. Un elev certat pentru intarziere ii spune profesorului ca l-a insotit pe tatal sau, o persoana foarte importanta, la "praetorium", unde a intalnit "magistratii si tatal a primit scrisori din partea stapanilor mei imparatii".

Alte exemple date in manualele scolare sunt cum sa te comporti cand iti vizitezi prietenii bolnavi, cum sa negociezi la piata, ce sa faci la baile publice.

Dickey, care a scris o carte pe aceasta tema, crede ca micile "scene" erau jucate in clasa de elevi.

"Cand ne gandim la romani, ne gandim in special la generalii bogati si faimosi, la imparati si oamenii de stat. Insa acesti oameni sunt atipici: sunt faimosi tocmai pentru ca erau remarcabili. Istoricii incearca sa corecteze aceasta prejudecata raportadu-se la masele de romani obisnuiti, insa rareori avem lucrari scrise de catre sau pentru acesti oameni. Aceste colloquia ne ofera povesti reale, contemporane, despre vietile lor si sper ca lucrarea mea sa ofere o imagine mai corecta si mai reala a societatii antice", spera cercetatorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#manuscrise Roma antica, #manuscrise limba latina , #istoria culturii si civilizatiei
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dacă originalele au virgule, înseamnă că au fost redactate după apa