Doamnele zborului romanesc: O mostenire ascunsa (II)

Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 22:14
4580 citiri
Doamnele zborului romanesc: O mostenire ascunsa (II)
Foto: rathbonemuseum.com

O poveste tagaduita zeci de ani de autoritatile comuniste, femeile extraordinare care au compus aceasta grupare aeriena unica in lume au fost responsabile pentru salvarea a catorva mii de ostasi, raniti in valtoarea luptelor de pe Frontul de Est, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Incepand cu 22 iunie 1941, data invaziei Uniunii Sovietice si a eliberarii Basarabiei, aviatoarele noastre au inaintat odata cu linia frontului facand zilnic misiuni de salvare.

Aterizau oriunde era cu putinta pentru a ridica ranitii, uneori chiar si la o aruncatura de bat de linia frontului, dar isi asumau un risc imens.

De multe ori au scapat ca prin urechile acului fiind mitraliate de vanatoarea inamica atunci cand atingeau solul, asta in ciuda legilor nescrise de curtoazie si onoare ale razboiului.

Chiar daca avioanele erau vopsite in alb si pe ele se distingeau foarte clar crucile rosii, fiind mai mult decat evident ca nu erau inarmate si ca transportau raniti, pilotii sovietici le vedeau doar ca pe niste tinte si incercau sa le doboare de fiecare data cand li se dadea sansa.

Din aceasta cauza, la nici o luna, aeronavele escadrilei au fost revopsite in culori de camuflaj pentru a nu mai fi asa de usor de reperat de inamic si primesc ordine sa zboare la joasa altitudine.

Pana la cucerirea Odessei, pe 16 noiembrie 1941, aviatoarele transportasera cateva sute de oameni ce aveau nevoie de ingrijire grabnica.

In luna aprilie a urmatorului an Escadrila Alba a fost desfiintata, in urma reorganizarii din cadrul fortelor aeriene, fiind inlocuita de Escadrila 108 Transport Usor, care cuprindea acum doua formatii cu femei pilot.

Pe frontul insangerat de la Stalingrad

Pe masura ce armatele germane si romane se apropiau de orasul emblema al conducatorului sovietic si aviatoarele escadrilei au trebuit sa tina pasul cu acestea, astfel incat pe 18 august 1942 aviatoarele se afla pe aerodromul din Kotelnikovo, la doar 60 de kilometri de Stalingrad.

Pe 6 septembrie au trebuit mutate la Plodovitoje din cauza bombardamentelor aviatiei inamice, dar nici acolo nu au scapat.

In ciuda inrautatirii situatiei si a pericolului crescand acum s-au alaturat escadrilei si Smaranda Braescu, Maria Nicolae, Stela Hutan Palade si Victoria Pokol, ultima remarcandu-se prin faptul ca s-a oferit voluntara cu propriul avion.

Ingerii cerului in mocirla razboiului

Primejdia pentru ele era la tot pasul, partizanii sovietici devenind foarte indrazneti mai ales in timpul noptii. Aveau permanent de garda ostasi pregatiti sa le apere in cazul unui atac.

Au avut de indurat caldura toropitoare in timpul zilei si gerul care crapa pietre in timpul noptii. Ratiile vin cu intarziere, iar cand in cele din urma ajungeau, erau insuficiente. Aveau sa guste pentru prima data cat de greu si neindurator este traiul de campanie.

Ca si cand nu ar fi fost de ajuns traiau cu frica sa nu fie doborate sau mai rau, capturate de sovietici. In timpul unui zbor de intoarcere, cu un ranit la bord, Mariana Dragescu este nevoita sa aterizeze pe un camp pentru ca i se calase motorul.

In ciuda eforturilor ei de a face masinaria sa zboare se resemneaza si devine din ce in ce mai tematoare de lasarea noptii.

De pe targa sa ranitul se tanguia ca or sa fie ucisi de partizani daca ii vor gasi si cu greu aviatoarea isi mentinea calmul si nervii tari. Insa, norocul le surade, la orizont facandu-si aparitia o trupa romana.

Cateodata chiar cei care trebuiau sa ii salveze erau un pericol. Au fost cazuri in care unii ostasi raniti grav s-au trezit in plin zbor, iar durerea infioratoare ii faceau sa-si piarda mintile. Aviatoarele se cazneau cu o mana pe mansa, iar cu cealalta incercau din greu sa ii stapaneasca.

Fantasme se ivesc pe front

Insa, de fiecare data cand se avantau pe campul de batalie reactiile erau din cele mai surprinzatoare, nu de putine ori ranitii, in delirul lor asemuindu-le cu niste ingeri.

Unii ostasi cand au dat ochii cu ele au crezut ca au inceput sa aiba vedenii. Erau intr-adevar o aparitie cu totul neobisnuita, o prezenta sublima pe un taram framantat de moarte.

Batalia pentru Stalingrad are un deznodamant dramatic pentru armata romana, care incerca sa se reformeze in urma dezastrului de pe Volga.

Escadrila sanitara este rechemata in tara si dupa o scurta perioada petrecuta aici pentru revizia avioanelor, in primavara lui 1943, aviatoarele sunt retrimise pe front, escadrila avand ca baza aerodromul Simferopol din orasul cu acelasi nume din Crimeea.

In acest moment, Nadia Russo decide sa-si incheie cariera de pilot in escadrila sanitara, nemaiputand face fata stresului razboiului. Este inlocuita in scurt timp de Stefania Iupceanu.

Escadrila sanitara salveaza vieti pe frontul de la Kuban

La sosirea in Crimeea, aviatoarele sunt nevoite sa faca zeci de zboruri pentru recuperarea si transportul ranitilor, pierderile armatei romane crescand pe zi ce trece.

Sovieticii incercau din rasputeri sa cucereasca capul de pod de la Kuban aparat de germani si romani, fapt ce le-ar fi permis inaintarea in peninsula.

Desi luptele la sol au fost extrem de dure, nu se comparau cu cele aeriene. Generalul sovietic Konstantin Vershinin, comandantul Armatei a 4-a Aeriene, marturisea ca in unele zile bataliile erau asa de feroce ca un avion era doborat din zece in zece minute.

Mereu sub amenintarea vanatorii inamice, escadrila a ridicat de pe front peste doua sute de raniti, pe care i-a transportat la spitalele din Simferopol.

Pe langa aceste atributii, au fost insarcinate si cu misiuni de recunoastere in teritoriu inamic, pe care le-au indeplinit cu succes de fiecare data.

La finalul luptelor din capul de pod de la Kuban aviatoarele sunt retrase de pe front si incartiruite la aerodromul de la Clinceni, iar cu aceasta ocazie si Virginia Thomas a parasit escadrila, ultimele luni dovedindu-se foarte grele pentru ea.

Nu rata ultima parte a acestui documentar de exceptie, ce va fi publicata luni, numai pe Ziare.com

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#aviatoare Smaranda Braescu, #infrangere armata romana Stalingrad, #escadrila sanitara lupte Kuban , #istoria culturii si civilizatiei