Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Doamnele zborului romanesc: O mostenire ascunsa

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 23:07

   

Doamnele zborului romanesc: O mostenire ascunsa
O poveste tagaduita zeci de ani de autoritatile comuniste, femeile extraordinare care au compus aceasta grupare aeriena unica in lume au fost responsabile pentru salvarea a catorva mii de ostasi, raniti in valtoarea luptelor de pe Frontul de Est, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Mariana Dragescu si Smaranda Braescu sunt ultimele aviatoare care raman in cele din urma printre cadrele active si singurele care au participat atat la campaniile de pe frontul de est, dar si cele de pe frontul de vest, pe cel din urma insa, Mariana Dragescu fiind doar pilot de legatura pentru Grupul 2 Observatii. Vremea de glorie a Escadrilei Albe se stinsese.

Citeste si primele doua parti ale acestui documentar de exceptie:

Doamnele zborului romanesc: o mostenire ascunsa (I)

Doamnele zborului romanesc - O mostenire ascunsa (II)

Odata cu intoarcerea armelor pe 23 august 1944 tara se vede aruncata intr-o alianta amara cu Uniunea Sovietica, in care abuzurile si delictele armatei asa zis prietene erau la ordinea zilei.

Misiuni pe frontul de vest

Mariana Dragescu se vede umilita de nenumarate ori de sovietici, care o tratau cu dispret de fiecare data cand era nevoita sa aterizeze pe aerodromurile lor.

In unele misiuni a avut de transportat ofiteri sovietici de rang inalt, dar de multe ori erau scandalagii, din cauza noptilor de betie la care se dedau.

Nici atunci cand se afla in propriile baze nu era in siguranta, sovieticii intrand fara nicio jena rechizitionand cu forta vehicule sau combustibil. Orice incercare de a ii impiedica era stingherita de automatele pe care erau atat de nerabdatori sa le foloseasca.

La capitularea Germaniei naziste aviatoarele se intorc in tara. Erau ultimele din vestita Escadrila Alba, ultimele dintr-un grup de femei temerare ce castigasera admiratia nu numai a unei tari, dar si a unui continent.

Numele lor au aparut in numeroase articole din presa autohtona si straina, dar si in diferite carti ale vremii, iar faptele lor au avut ecou chiar si in lumea cinematografica.

Au primit numeroase medalii si decoratii pentru o si mai profunda recunostinta a faptelor savarsite in timpul campaniilor din Al Doilea Razboi Mondial.

Persecutarea eroinelor din Escadrila Alba

Insa, in spatele reputatiei si a faimei dobandite in anii razboiului aceste brave doamne incercau acum sa-si duca in pace viata de zi cu zi. Odata cu pornirea masinariei de represiune acest lucru nu a mai fost cu putinta.

La inceput, comunistii nu au putut sa fie foarte deschisi in intentiile lor, dar pe masura ce regimul capata putere, urmaririle, interogatoriile si amenintarile subtile au facut loc batailor si torturii.

Virginia Dutescu este arestata si inchisa pentru multi ani, la fel si Nadia Russo. Smaranda Braescu se ascunde de autoritati dupa ce fusese condamnata la doi ani de inchisoare si nici acum nu se stie cu siguranta soarta ei.

Marina Stirbei isi pierde toate proprietatile si traieste in conditii mizere pentru cativa ani, cand reuseste sa scape in Occident. Paraseste tara si Virginia Thomas.

Mariana Dragescu este singura care a avut un destin mai bland. Trecuse in aviatia civila la sfarsitul razboiului si a lucrat pentru mai multi ani ca instructoare de zbor, cand este intr-un final data afara, pentru a fi inlocuita de cadre mai pe placul regimului.

Pentru mult timp Securitatea a urmarit-o si au incercat sa o racoleze, dar a rezistat cu abnegatie acestor incercari.

O lectie pentru viitor

La mai mult de jumatate de veac de la infiintarea primei si singurei escadrile sanitare cu femei pilot din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, inca se duce o lupta pentru recuperarea amintirii lor.

Mostenirea marginalizarilor comuniste inca dainuie, modele de caracter care scot la iveala o alta fata al acestui popor atat de pierdut, fiind voit ignorate sau din nestiinta, lasate in anonimat.

Asa cum aceste brave doamne au salvat de la pieire mii de oameni si noi avem acum datoria sa le salvam din haul uitarii la care au fost condamnate de regimul comunist. Nu facem altceva decat sa ne salvam astfel pe noi insine.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa mandrucasuntroman@ziare.com.

Multumim si va asteptam alaturi de noi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10175 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Excelent Dle Dologa

"Cine uita nu merita" Teo

 

Ce rusine

Eroii si eroinele noastre au fost persecuti,condamnati/ate la ani grei de puscarie si siliti sa se retraga in anonimat or sa paraseasca tara, iar fii fostilor calai si tradatori de tara conduc destinele Romaniei si fura cu nerusinare din tezaurul tari.Dupa 22 de ani de "democratie", Jivinele prospera mai bine decat in vremea comunismului si vand tara pentru folosul lor propriu. Incercati sa-i pedepsiti....Au conturile in strainatate si pasapoartele pregatite ...Numai Dumnezeu cel bun ne mai poate scapa...de toropeala in care am cazut cu voie sau inpinsi de la spate.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor