Demistificarea unei religii: Sanctuarul musulman de la Mecca (III)

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 20:22
7370 citiri
Demistificarea unei religii: Sanctuarul musulman de la Mecca (III)
Foto: reedperry.com

Milioane de credinciosi musulmani fac in fiecare an un pelerinaj neindurator pana la Mecca, locul nasterii profetului Muhammad.

Demistificarea unei religii: Sanctuarul musulman de la Mecca (I)

Demistificarea unei religii: Sanctuarul musulman de la Mecca (II)

Punctul focal al acestei calatorii este inconjurarea templului Kaʿba, considerat de musulmani drept cel mai sfant loc al intregii planete, aici aflandu-se in pastrare misterioasa Piatra Neagra.

Templul a avut o asa mare importanta incat Muhammad a fost nevoit sa integreze credintele pagane in ritul islamic, pentru a fi mai usor de acceptat de triburile politeiste ale peninsulei.

Mai mult, o eventuala victorie in razboiul cu Mecca i-ar fi intarit lui Muhammad imaginea de mesager al divinitatii, iar Islamul ar fi dobandit legitimitatea de care avea nevoie pentru a se impune.

Intelegeri intre meccani si Muhammad

Bataliile purtate cu acestia au erodat usor din puterea, dar si din prestigiul marilor familii din Mecca, fapt ce i-a permis in cele din urma sa obtina victoria. In fata numeroasei sale armate orasul este predat in urma unui compromis.

Pentru a asigura intacte interesele familiior conducatoare se instituie practica pelerinajului obligatoriu la Mecca si directia inchinarii ramane templul Kaʿba, iar in schimb acestia au trecut la Islam. Pentru a impamanteni aceste practici Muhammad saruta Piatra Neagra, iar ceilalti credinciosi ii vor urma exemplul.

Dupa traditiile profetice adunate de invatatul Ismail al-Bukhaari, Umar, unul din cei mai de incredere oameni ai lui Muhammad, repeta gestul spunand ca "Stiu ca esti doar o piatra care nu poate aduce foloase sau face rau. Daca nu as fi vazut Profetul sarutandu-te, eu nu te-as fi sarutat."

A urmat purificarea templului de cei peste trei sute de idoli pagani incununand transfomarea sanctuarului pagan intr-unul dedicat credintei musulmane.

Teorii cu privire la originea Pietrii Negre de la Kaʿba

O perioada indelungata musulmanii au tinut credinta ca roca ar fi provenit din ceruri, iar insemnatatea ei este dovedita de eforturile nemasurate depuse in recuperarea si restaurarea ei.

Aproape de finalul primului mileniu, rebelii qarmatieni ai lui Abu Tahir Al Jannabi au devastat Mecca si au plecat cu Piatra Neagra si a fost recuperata doua decenii mai tarziu dupa ce a fost platita o recompensa semnificativa.

Datorita unor astfel de evenimente turbulente Piatra Neagra a fost sparta in mai multe bucati, aceste fragmente fiind lipite intre ele si asezate intr-un cadru facut din argint.

Pentru mult timp comunitatea stiintifica s-a straduit sa caute o explicatie stiintifica pentru originea rocii.

Ernst Chladni in 1794 emite pentru prima oara teoria conform careia meteoritii sunt roci provenite din spatiu si a fost ridiculizat pentru aceasta ipoteza, dar in anii urmatori dovezile s-au acumulat in favoarea sa, asa ca in lucrarea lui Paul Partsch al Academiei de Stiinte din Austria "Despre Piatra Neagra din Kaʿba a Mecca" din 1857, el aduce pentru prima data argumente ca roca ar fi fost de origine meteoritica dupa analiza marturiilor unor oameni care au intrat in contact direct cu aceasta.

Luand in calcul traditia inchinarii la rocile meteorice intalnita la alte culturi, in special in cazul unor zeitati romane si grecesesti, a tras concluzia ca este un meteorit, iar acest fapt este acceptat de musulmani pentru ca le confirma intr-o anumita masura vederile.

Ceva mai controversat a fost articolul lui Robert Dietz si James McHone din 1974 "Piatra Kaʿba: Probabil nu un meteorit" in care se opuneau acestei presupuneri. In urma unei analize a insusirilor exterioare cei doi au cazut de acord ca in cel mai bun caz relicva este o piatra de agat.

Insa, dupa doar trei ani Elsebeth Thomsen de la Universitatea din Copenhaga a iesit in fata cu teoria conform careia Piatra Neagra ar fi o roca a carei compozitie a fost alterata in urma unui impact meteoric, luand in calcul si rezolvand anumite inconsistente ale ipotezei lui Robert Dietz si James McHone.

Un mister de nepatruns

Trebuie spus ca toate aceste teorii au avut ca baza rapoarte si descrieri si nu o analiza stiintifica riguroasa. Nepracticantii religiei musulmane nu au voie sa viziteze templul si nicidecum sa atinga Piatra Neagra.

Nu s-a ajuns la un consens in lumea stiintifica datorita refuzului constant al autoritatilor saudite de a permite unor echipe de oameni de stiinta sa faca teste pe aceasta relicva.

Este de remarcat taria cu care este aparat misterul templului de la Kaʿba, ce cu siguranta nu va permite vreodata explicarea adevaratei naturi a Pietrei Negre, un obiect care de secole a influentat viata a nenumarati oameni, pagani sau altminteri.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#importanta sanctuar Mecca, #venerare Piatra Neagra, #teorii origine relicva islam , #istoria culturii si civilizatiei