Enigmele istoriei: "Baronul nebun", razboinicul sadic care i-a terorizat pe bolsevici

Luni, 10 Iunie 2013, ora 08:23
7584 citiri
Enigmele istoriei: "Baronul nebun", razboinicul sadic care i-a terorizat pe bolsevici
Foto: Deutsche Welle

In anii razboiului civil din Rusia, numele sau starnea groaza: baronul cu origini germane Roman von Ungern-Sternberg se face remarcat prin cruzimea si ambitiile sale razboinice. El a fost si ultimul han al Mongoliei.

Baronul razboinic a tanjit intotdeauna dupa o moarte eroica. El, insa, nu si-a gasit sfarsitul in vreo mare batalie, ci a fost executat de un pluton bolsevic in Novosibirsk, in toamna lui 1921.

Baronul german de origine baltica a fost general-locotenent in armata rusa, fiind unul dintre comandantii asa-numitei Armate Albe, anticomuniste, noteaza Deutsche Welle.

"Baronul nebun" sau "Baronul alb", asa cum era supranumit acesta, a devenit celebru ca urmare a actiunilor sale sangeroase purtate impotriva bolsevicilor, pe care voia sa-i stearga de pe fata pamantului si, cu grandomania lui ambitioasa, sa fie conducatorul unui nou imperiu glorios. Mai tarziu se separa de aceasta si isi creeaza propriul detasament de cavalerie.

Odata cu trecerea vremii si dezvoltarea propagandei bolsevice, numele sau a devenit sinonim cu raul absolut. Se sustine ca a sa cavalerie ardea sate, omora oameni nevinovati, lovea fara mila detasamentele Armatei Rosii. In mod misterios, armata baronului disparea fara urma in taiga, de parca nici nu ar fi existat.

Adevarul despre faptele baronului

Odiseea celui nascut in 1885 la Graz, urmas al dinastiei germano-baltice Von Ungern-Sternberg si crescut la Tallin in Estonia de tatal sau vitreg Oskar von Hoyningen-Huene, incepe atunci cand, dupa absolvirea scolii militare Pavlovsk din Sankt Petersburg, este trimis in Siberia, unde este profund impresionat de viata popoarelor nomade de aici.

In Estonia, unde a crescut si a fost educat, nici ca elev, nici mai apoi ca si cadet in Academia Militara navala din Sankt Petersburg nu se remarca cu nimic. Il atrage, insa, tot ceea ce era legat de armata sau, mai exact, de razboi. In afara de asta, era foarte atras de budism si ocultism. In plus, ura evreii de moarte.

"Perioada de glorie" a baronului vine odata cu izbucnirea Primului Razboi Mondial, in care se distinge prin curajul si calitatile sale de lider. A luptat in Galitia, unde s-a facut remarcat, dar a fost catalogat in dese randuri ca fiind un om instabil psihic si aspru la manie.

Revolutia si Razboiul Civil Rus, in care soldatii Armatei Rosii ii dublau pe cei ai Armatei Albe in savarsirea unor atrocitati fara margini asupra populatiei civile, ii dau o sansa lui Norman sa isi arate ura teribila fata de evrei si comunisti.

Foarte curand isi creeaza propriul detasament, independent de Armata Alba. Acest detasament nu stia ce-i aceea mila: dusmanii prinsi, indiferent ca erau bolsevici sau evrei, erau lichidati pe loc.

In 1920, baronul este chemat in ajutor: hanul Mongoliei il chema sa il sprijine impotriva Chinei. Baronul nu asteapta o a doua invitatie. Detasamentul sau pleaca sa elibereze Mongolia de chinezi sau, mai exact, sa conduca Mongolia. Mongolia fusese ocuptata in 1919 de armata republicana chineza. In 1921 reuseste sa-i alunge pe chinezi.

Un fanatic fara scupule

In drumul catre Mongolia, oamenii baronului praduiesc sate si manastiri, jefuiesc tot ce apuca, omorand oameni nevinovati. In urma sa ramane doar pustiu. Nu dupa mult timp, baronul a fost numit ultimul han al Mongoliei.

O armata condusa de liderul pro-sovietic mongol, Damdin Suhbaatar il captureaza si il inlatua de la putere, dupa un timp destul de scurt. Cu ceea ce mai ramasese din trupele sale, Ungern von Sternberg intra pe teritoriul sovietic, dupa care este predat, intr-un final, bolsevicilor chiar de catre soldatii sai.

In timpul procesului in care este judecat, baronul este intrebat de catre judecator cum este posibil ca un crestin sa savarseasca astfel de fapte, chiar si impotriva copiilor. "Toti erau pacatosi", a raspuns baronul. Pedeapsa Moscovei, executata in septembrie 1921, era decisa cu mult inainte.

"Ungren este foarte periculos. Este destept si un fanatic fara scrupule. Inca nu stim ce pune la cale. Pleaca inspre Mongolia sau Siberia. Sau poate porneste catre Beijing, pentru a reinstaura dinastia manciuriana? Planurile sale sunt fanatice, dar clar este doar un lucru: este cel mai periculos inamic in acest moment, iar distrugerea lui devine o problema de viata si de moarte", se scria intr-o telegrama a Armatei Rosii catre Lenin.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Roman von Ungern Sternberg baron, #razboi civil Rusia, #armata rosie amata alba revolutie rusa , #istoria culturii si civilizatiei