File din istoria Iasiului: Libraria si tipografia Junimea, Curierul de Iassi si Convorbiri literare

Sambata, 26 Mai 2012, ora 17:26
5966 citiri
File din istoria Iasiului: Libraria si tipografia Junimea, Curierul de Iassi si Convorbiri literare
Foto: Arhiva

O burnita subtire si taioasa, ce mana din fuga cativa fulgi si niste pulbere de gheata, inghetand si putinul soare cu dinti, poftea iubitorii de litere, stiinte si belle-arte sa viziteze noua librarie, deschisa la 26 octombrie 1868, in bolta hainariei lui Iosif Gartner si sa cerceteze lucrarile autorilor romani si straini, in editii de lux, de biblioteca si pentru "usul scoalelor".

Revista "Convorbiri literare" publica anunturi cu litere mascate: "De curand s-a deschis la Iasi Libraria Junimea in casele Bancii din colt".

Odaia din coltul dughenelor boltite, in rascrucea ulitei Sfantul Ilie (azi, Vasile Alecsandri), cu ulita Golia (Cuza-Voda), era captusita cu rafturi si dulapuri ticsite cu carti, albume, reviste, calendare si felurita hartiraraie pentru scoli, peste care tronau maldare de placi, condeie, boiele si stralucitoare scule "cancelariste" de os incrustat si cristal, ce straluceau in lumina sfesnicelor aprinse fara zgarcenie.

Pe la sfarsitul lui noiembrie, fulguia bine, iar un vant iute dinspre rasarit sufla taios, indemnand jivinele sa-si caute vizuine si pe oameni sa umble mai vartos prin pravalii dupa cusme si cataveici imblanite.

Grabiti sa nu-i intreaca cumva vecinii, negustorii incepusera sa gateasca pravaliile, atarnand prin ferestre si odai beteala, globusoare colorate si zorzoane poleite, imbiind clientii sa-i viziteze.

La libraria Junimea, pentru ca se apropiau Sarbatorile de iarna, printre cadouri si felicitari, sosisera si notele noilor cadrile, polci si valsuri vieneze pentru hrana pianelor imprastiate prin tot targul.

Astfel, multime de curiosi se indemnau sa-i treaca pragul, coborand incotosmanati din saniile trase in fata dughenelor Bancii, chiar si la vreme cand viscolul cutreiera ulitele, suierand prin stesini si zaplazuri, invaluind casele si trecatorii in vartejuri de omat cernut.

Intre vizitatorii ce rasfoiau cartile in tihna, tulburati doar de duduitul sobelor si susurul samavoarelor cu ceai, zabovea adesea Vasile Pogor, sustinatorul financiar al librariei, cercetand si recomandand lucrarile abia iesite din Tipografia Societatii Junimea, asezata alaturi de librarie.

Topografia Junimea era harazita sa tipareasca gratis carti si manuale scolare. Timp de vreo 18 ani (cu mici intreruperi), avea sa tipareasca "Convorbirile", pana cand revista s-a mutat la Bucuresti si sa scoata la lumina zilei multe lucrari de seama ale culturii romanesti.

Dughenele din cladirea cu un cat, cumparate de Banca Moldovei si inchiriate apoi Junimii pentru nevoile sale, devenisera bucataria "Convorbirilor" si locul de intalnire al junimistilor.

Intr-o incapere "cu intrare prin dos" era adapostita redactia si administratia "Curierul de Iassi" si a "Convorbirilor literare". Pe usile cladirii, intra deseori si tanarul profesor Titu Maiorescu, cercetand rafturile si "negotul" colaboratorilor librari, facut de obicei in paguba.

Usa cladirii nu era ocolita nici de Alecsandri, Slavici si, bineinteles, Ion Creanga, care, muncindu-se, nu fara izbanda, sa mai scoata de sub teascurile lui Herscu Goldner, celebrul tipograf al Iesilor de o dinioara, inca o editie din lucrarile sale scolare, rugandu-i pe redactori sa le mai publice o data, "fara parale".

Prin anii 1876-1877, intr-o odaie langa tipografie, trudea, "pentru a se hrani", Mihai Eminescu, lucrand ca redactor, corector si cronicar al paginii politice - literare. Gazeta populara, scoasa in format mic, "Curierul" junimist, aparea de trei ori pe saptamana: duminica, miercurea si vinerea, la ora 6 dimineata.

Beneficiind de o subventie acordata de Primarie si Ministerul Justitiei, cu sprijinul primarului N. Gane, gazeta lua formatul mare si numele pompos de "Curierul de Iassi", cu subtitlul "Foaia publicatiunilor oficiale din resortul Curtii apelative din Iassi", urmand a tipari, in baza unui contract, pe cinci ani, o parte oficiala, cu publicatii administrative si judecatoresti, cuprinzand anunturile primariei, prefecturii, Curtii de Apel si ale tribunalului.

Bogata in rubrici (revista interna, revista externa, foileton, noutati si diverse), variata in continut, Foaia publica stiri locale, din tara si de aiurea, macar o pagina cu reclame comerciale pentru marfuri romanesti si straine, informatii culturale, versuri si proza.

Inhamat cu pasiune si sarg in subjugatoarea indeletnicire, care-i oferea unele libertati si autoritatea gazetarului, dar cu leafa de numai 100 de lei, tanarul redactor Eminescu s-a apucat sa prefaca foaia Curtii de Apel intr-un jurnal informativ si combativ.

Acrit de scrierile tamanjite si buchisite cu migala, la lumina chioara a unei lampi sau a unei lumanari de seu, cateodata se lasa ademenit de "popa Smantana", diaconul Creanga, si intrau in boltile vecine ale fostei giuvaiergerii. Acolo, un negustor deschisese o locanta pentru tipografi si amploiatii Bancii, infundand hrubele fostului gherghir, pastrator de bogatii, cu butoaie pantecoase pline cu vin rubiniu.

Priindu-i vecinatatea tipografiei, mos Berl Finkelstein, proprietarul duhenelor, tinea in caldirea alaturata doua carciumioare si un strasnic depozit de vinuri in capatul strazii Lapusneanu, unde junimistii aveau mese rezervate.

Prezenta lor s-a rarit cand o stire dureroasa anunta lumea culturala a Iasilor ca revista "Convorbiri literare" va aparea la Bucuresti.

Credinciosii "Convorbirilor" mai rataceau cu amintirile prin fata boltilor. Printre putinii junimisti ramasi erau Vasile Pogor, cazut in mrejele politicii si N. Gane, cand scriitor, cand primar, dar intotdeauna vajnic aparator al locasului culturii romanesti din crucea targului, din coltul strazilor Vasile Alecsandri si Cuza-Voda, ce sta si astazi in calea miilor de trecatori si intre peretii caruia au trait, au nazuit si au fost fericiti niste oameni.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#libraria Junimea, #convorbiri literare, #cultura romaneasca , #istoria culturii si civilizatiei