File din istoria Iasiului: Un popas la Madame Alexandre - Documentar

Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 18:51
3215 citiri
File din istoria Iasiului: Un popas la Madame Alexandre - Documentar
Foto: strada Lapusneanu

Partea de sus a Ulitei Mari (Bulevardul Stefan cel Mare), inchinata aprigului domnitor Alexandru Lapusneanu, era pe la 1877 cea mai vesela cale a Iesilor de odinioara.

Pitoreasca si cocheta, cu magazine, hoteluri, cofetarii si cateva gradini de vara, ascunse in umbra vechilor palate, fosta ulita boiereasca se transformase in strada comerciala si chema la petrecere pe toti cei fara de griji si de pacate.

Pe caldaramul neted foia tot timpul tinerimea targului, privind vitrinele magazinelor pline cu noutati ori bulucindu-se la gardurile celor vreo cinci gradini de vara cu scena pentru teatrele anuntate prin afise uriase si viu colorate.

Prima dintre gradini, aflata mai jos de casa Catincai Ghica (Palatul Cuza de azi), aciuata intr-o batrana livada, cu vedere la ambele strazi, Lapusneanu si Ruseasca, amplasata pe locul actualei parcari dintre cinematorgaful "Republica" si fosta cofetarie "Amandina", se numea Madame Alexandre.

Acolo, Sofia Alexandru Sfetcovici deschisese o cofetarie frantuzeasca, urmand ca mai apoi sa ridice si un local incapator, cu saloane largi la parter, cu vitrine si un sirag de odai deasupra, pentru chiriasi.

Comertul cu zaharicale, insotit de fanfare si trupe actoricesti, atragea multi vizitatori, printre care si tineri studiosi.

La mesele cofetariei se adunau laolalta studenti si profesori, actori si gazetari, printre care se afla, scriu gazetele vremii, si poetul Mihai Eminescu.

Intr-un turneu, la Madame Alexandre, poposea si marele actor Matei Millo, care a interpretat magistral rolul din doua piese deosebite: "Un poet romantic" si "Cucoana Chirita la Paris". Din gazetele timpului, la notita teatrala, iesienii aflau ca "Matei Millo doreste si face toate in chipurile a ramane, din aceasta iarna incepand, pentru totdeauna, in sanul orasului sau natal".

Teatrul, muzica, cafelele, bomboneturile si inghetatele celor mai talentati cofetari strangeau atata lume in serile calduroase, incat mesele se revarsau pana in strada, ajungand peste drum, in gradina Ruxandrei Sturdza (fostul restaurant "Iasul").

Gazduit intr-o vreme de Madame Alexandre, Mihai Eminescu, asurzit de harmalaie, trudit de munca, intr-o zi si-a luat cufarul cu carti, averea lui cea mai de pret, si a parasit odaia de la etajul doi.

Desi cladirea cofetariei din strada veseliei era convenabila ca pret, uscata si luminoasa, fiind una dintre cele mai frumoase si mai bune de pe strada Lapusneanu, noaptea semana cu un infern. Cand nu-si intreceau vocile santezele, aciuate in odaile insirate de-a lungul cerdacului de sus, ori nu bubuia fanfara dorobantilor pe sub ferestre, trosnea ca un tun toba cea mare a rosiorilor, speriind tinerele duducute venite si ele sa caste gura la "mascarile" de pe scena gradinei.

Nefiresc sa viziteze singure acele gradini de petreceri, nevestele si fecioarele, atunci cand erau neinsotite, umpleau seara saloanele cofetariei, potopind-o cu matasuri fine si fosnitoare si evantaie sclipitoare. Cand nu era rost de o masa nici pe trotuar, ramaneau tepoase intre pernele cupeelor insirate pana la Strada de Sus (Bulevardul independentei de azi).

Alteori, cand doamnele elegante erau insotite de domni subtiri, cu joben, lornion, manusi albe si baston, si se intampla sa nu prinda vreun loc la o masa, asteptau cuminti partenerii sa le aduca zaharicalele la scara trasurii: inghetate fine, ciocolate delicioase si oranjade stoarse pe loc din portocale roscovane, racite in ladoaie pline cu calupuri de gheata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#istoria Iasiului, #documentar Iasi, #arhitectura Iasi , #istoria culturii si civilizatiei